πληροφορίες, διερευνητικό ενδιαφέρον για συμμετοχή έχουν δείξει τουλάχιστον τρεις εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ξενοδοχειακή εταιρεία με έδρα στην Ασία Lotte Hotels and Resorts. Eπίσης, βολιδοσκοπήσεις έχουν γίνει και από τον όμιλο Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για επέκταση των δραστηριοτήτων του και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Σε περίπτωση που τελικώς δεν εκδηλωθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον, θα ορισθεί νέα ημερομηνία για τη διενέργεια του πλειστηριασμού παρατείνοντας και την αγωνία για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων της μονάδας. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι το ξενοδοχείο λειτούργησε επί 30 χρόνια –έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013– υπό τη διαχείριση της διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας Marriott International. Η ιδιοκτήτρια ΑΣΤΥ Α.Ε. συναποφάσισε τότε με τον διεθνή όμιλο να μην υπογραφεί σύμβαση ανανέωσης της διαχείρισης του ξενοδοχείου. Και έτσι η ίδια η ΑΣΤΥ από την 1η Ιανουαρίου 2014 ανέλαβε και τη διαχείρισή του, ενώ παράλληλα το μετονόμασε σε Athens Ledra. Nα σημειωθεί ότι η ιστορική ξενοδοχειακή μονάδα έβαλε λουκέτο σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι πληρότητές της κινούνταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άνω του 90%.
Ημερομηνία – κλειδί προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη λειτουργίας του Athens Ledra, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού, αποτελεί η 13η Ιουλίου, οπότε έχει ορισθεί ο πλειστηριασμός του πολυτελούς ξενοδοχείου. Σύμφωνα με
Ο κ. Δρίτσας είχε προαναγγείλει από την «Κ» το σχέδιό του
Προμελετημένη και μάλιστα από… καιρό ήταν η «πρωτοβουλία» Δρίτσα να αλλάξει τα υπογεγραμμένα με την Cosco, υπονομεύοντας την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, την αξιοπιστία της χώρας και τις σχέσεις με το Πεκίνο. Ηταν 28 Φεβρουαρίου φέτος όταν σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Ναυτιλίας έλεγε πως η Βουλή μπορεί να νομοθετήσει πρόσθετες προβλέψεις για να διασφαλίσει ότι η επένδυση θα έχει κοινωνικό μέρισμα και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Ελεγε συγκεκριμένα ο κ. Δρίτσας πως, «όταν έγινε ο διαγωνισμός του 2008 για την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην Cosco, όλη η συμφωνία αυτή επικυρώθηκε από την τότε κυβέρνηση και τη Βουλή ως άρθρο ένα. Σε αυτό το σχέδιο νόμου προστέθηκαν, όμως, άλλα δύο άρθρα, που έδιναν μεγαλύτερες ευχέρειες στην εταιρεία, φορολογικές και τελωνειακές. Αυτό, λοιπόν, αποτελεί επιβεβαίωση πως, πέραν της τρέχουσας συμφωνίας, ήδη στην ελληνική πρακτική και στο νομικό σύστημα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η ίδια εταιρεία έχει συμβληθεί με το ελληνικό Δημόσιο υπάρχει προηγούμενο, πέραν του διαγωνισμού και πέραν της τελικής συμφωνίας, να υπάρχουν και πρόσθετες ρυθμίσεις. Δεν έχουμε δικαίωμα να μην εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες και η ιδιωτικοποίηση, που έγινε ως έγινε, να μην γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους». Οπερ και έπραξε, πλην όμως έφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα…
Αναστάτωση στη ΒΦΛ
Αναστάτωση υπάρχει στην Καβάλα με το εργοστάσιο των Λιπασμάτων (ΒΦΛ). Η διοίκηση έχει προτείνει μεγάλες περικοπές στους εργαζομένους και υπογραφή ατομικών συμβάσεων, κάποιοι ανταποκρίθηκαν, το σωματείο των εργαζομένων αντιδρά, οι κινητοποιήσεις συνεχείς και η κατάσταση ολίγον έκρυθμη, αφού τα τοπικά ΜΜΕ καταγράφουν, πλέον, και επεισόδια. Την Πέμπτη, μάλιστα, οι εργαζόμενοι έκαναν κοινή κινητοποίηση με εκείνους του Μαρινόπουλου. Το θέμα είναι ότι η ΒΦΛ είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους εργοδότες στην Καβάλα (μαζί με την Energean), αλλά δεν φαίνεται να συγκινείται κανείς αρμόδιος, τουλάχιστον σε κυβερνητικό επίπεδο.
Fund του Κατάρ ο μεγαλύτερος πιστωτής του Μαρινόπουλου
Ο μεγαλύτερος πιστωτής του Μαρινόπουλου είναι το fund Helens, του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, Αλ Τάνι. Η συμφωνία τους προχώρησε έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους ανθρώπους του Μαρινόπουλου και με τη βοήθεια μιας τουλάχιστον ελληνικής τράπεζας. Προέβλεπε μία συμφωνία sale και lease back και αφορούσε την απόκτηση των καταστημάτων ΥΠΕΡ της αλυσίδας, έναντι 117 εκατ. με μία απόδοση 10%. Αυτή η συμφωνία, που οι Καταριανοί λένε στην «Κ» ότι δεν τηρήθηκε και γι’ αυτό βρίσκονται στα δικαστήρια με τους Ελληνες επιχειρηματίες, στάθηκε, ώς ένα βαθμό, εμπόδιο στην υλοποίηση της συμφωνίας του Μαρινόπουλου με τον Σκλαβενίτη, καθώς ο τελευταίος ήθελε τα μαγαζιά με ταυτότητα, άρα τα μεγαλύτερα και τα πιο εμβληματικά και όχι τα πιο μικρά. Σήμερα το συνολικό χρέος του Μαρινόπουλου στο fund του Κατάρ φθάνει τα 130 εκατ. «Κουμπάρος» στο deal ήταν συστημική τράπεζα που ήθελε να διασφαλίσει ρευστότητα στον Μαρινόπουλο και καλή απόδοση για το fund του Κατάρ. Για την ιστορία, ο Αλ Τάνι δεν είναι ο μόνος Καταριανός πρώην αξιωματούχος που έχει χάσει χρήματα σε ελληνικά σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρώην εμίρης έχει τοποθετήσει χρήματα σε άλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ…
Προηγούμενο άρθροΣόιμπλε: Για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν φταίει η Γερμανία