Μείωση των κατασχέσεων ναρκωτικών σε ολόκληρη την επικράτεια καταγράφει η ετήσια (2015) έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι κατασχέσεις χασίς μειώθηκαν κατά 85%, οι κατασχέσεις ηρωίνης κατά
77%, ενώ κατά 85% περιορίστηκαν και οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης. Αστυνομία, Λιμενικό, ΣΔΟΕ και τελωνεία το 2015 εντόπισαν 2,7 τόνους χασίς, αντί για 19 τόνους το 2014. Αντίστοιχα, εντόπισαν 566 κιλά ηρωίνης αντί 2,5 τόνους το 2014, ενώ η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε ανήλθε σε 101 κιλά αντί των 297 κιλών ένα χρόνο πριν. Το ΣΟΔΝ αποδίδει τη μείωση των κατασχέσεων ινδικής κάνναβης στον περιορισμό των ποσοτήτων χασίς που εισήχθησαν από τη γειτονική Αλβανία, κύρια παραγωγό χώρα χασίς στην Ευρώπη και επισημαίνει ως «παρενέργειες» την αύξηση της τιμής πώλησης του χασίς (κατά 136%) και τη μαζικότερη καλλιέργεια δενδρυλλίων ακόμα και μέσα στην Αττική. «Παρουσιάζεται μεγάλη μείωση στις διακινούμενες από την Αλβανία ποσότητες κάνναβης, γεγονός που σηματοδότησε σημαντικές αλλαγές στην αγορά, τη διακίνηση και την καλλιέργεια στη χώρα μας», επισημαίνεται στην έκθεση. Σύμφωνα με το ΣΟΔΝ, η εκτιμώμενη παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν το 2015 ήταν 3.300 τόνοι, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, λόγω λειψυδρίας η παράνομη καλλιέργεια οπίου περιορίστηκε από τα 2,2 εκατ. στρέμματα το 2014 στο 1,8 εκατομμύρια το 2015.
«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποτελούν χώρες ενδιάμεσου προορισμού λόγω και της γειτνίασής τους με την Τουρκία (…). Η Ελλάδα παραμένει βασικός κόμβος της Βαλκανικής Οδού, λόγω και της ιδιαίτερα ευαίσθητης γεωγραφικής της θέσης», επισημαίνει το Συντονιστικό Οργανο. Για το 2015 συγκεκριμένα, στην Εκθεση επισημαίνεται ότι «η διακίνηση περιορίστηκε σε μικρότερες, κατά περίπτωση, ποσότητες». Οι εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν συγκροτούνταν σε ποσοστό 72% από Ελληνες και σε ποσοστό 20% από Αλβανούς υπηκόους. Η δράση τους συνδυάστηκε και με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως κλοπές, μαστροπεία, παραβάσεις του νόμου περί όπλων κ.ά, ενώ σε 6 υποθέσεις διαπιστώθηκε και εμπλοκή εγκλείστων στη δράση των κυκλωμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση ότι «οι χώροι γύρω και μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα προσελκύουν το ενδιαφέρον μηχανισμών διακίνησης ναρκωτικών». Η έκθεση επισημαίνει, τέλος, ότι παρατηρείται η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για τη μεταφορά ναρκωτικών ουσιών (σε ΗΠΑ αλλά και Ε.Ε.), καθώς και ότι το 2015 διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση των κατασχέσεων του επονομαζόμενου «ναρκωτικού των τζιχαντιστών».
Συγκεκριμένα, στην Τουρκία το 2015 κατασχέθηκαν 14 εκατ. ναρκωτικά χάπια Captagon, ενώ παράνομα φορτία εντοπίστηκαν σε Κουβέιτ, Ιορδανία και Αίγυπτο.