Κανένας νέος πυρηνικός αντιδραστήρας δεν κατασκευάστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, καθώς η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας έχει επηρεαστεί
σημαντικά από την πτώση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επιβράδυνση των κατασκευών της Κίνας.
Η τελευταία φορά που δεν ξεκίνησε η κατασκευή νέων αντιδραστήρων σε ένα πλήρες έτος ήταν το 1995, σύμφωνα με την Έκθεση Προόδου της Παγκόσμιας Πυρηνικής Βιομηχανίας για το 2016.
Ο αριθμός των αντιδραστήρων υπό κατασκευή βρίσκεται σε ύφεση για τρίτη χρονιά, με 58 να βρίσκονται υπό κατασκευή, κάτω από τους 67 αντιδραστήρες στο τέλος του 2013, αναφέρει η έκθεση.
Τα τελευταία στοιχεία αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πυρηνικός τομέας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία πριν από πέντε χρόνια, ενώ άλλες πηγές ενέργειας γίνονται όλο και φθηνότερες.
Η κατασκευή έξι αντιδραστήρων στην Κίνα ξεκίνησε το 2015, τρεις φορές περισσότεροι από ό, τι στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ οκτώ άλλοι ξεκίνησαν λειτουργία, από συνολικά δέκα σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνοντας εύγλωττα πως η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στον κόσμο, αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη για την πυρηνική βιομηχανία.
Το πρώτο μισό του 2016 ξεκίνησαν λειτουργία τρεις αντιδραστήρες στην Κίνα, ένας στη Νότια Κορέα και άλλος ένας στις ΗΠΑ, ο οποίος χρειάστηκε 43 χρόνια για να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο ακόμη και στην Κίνα, οι επενδύσεις και οι νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες της πυρηνικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα πέρυσι, υπερπενταπλάσιο ποσό από τα 18 δισεκατομμύρια που διατέθηκαν για νέους αντιδραστήρες.
Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ανήλθε σε 185 τεραβατώρες το περασμένο έτος στην Κίνα, ενώ η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έφτασε τις 161. Εξάλλου, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε από 23 σε 39 τεραβατώρες.