Υπό πίεση βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Enda Kenny καθώς οικονομολόγοι αλλά και εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας
πως το Brexit θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη της χώρας.
Η οικονομική και εμπορική διαπλοκή της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο την κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη, με τις συνέπειες του Brexit να την αγγίζουν όσο καμία άλλη χώρα.
«Είναι το πιο σοβαρό και δύσκολο θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο John Bruton, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας την περίοδο 1994 – 1997 και αργότερα πρέσβης της ΕΕ στις Η.Π.Α.
Οι εξαγωγείς προειδοποιούν ότι η κατακόρυφη πτώση της λίρα θα διαβρώσει τα κέρδη και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Οι ιρλανδικές μετοχές έχουν ήδη καταγράψει πτώση επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο κορυφαίος προορισμός για τις εξαγωγές της χώρας μετά τις ΗΠΑ.
«Σκεφτόμαστε τις συνέπειες του Brexit δήλωσε στο Eoin Fahy, επικεφαλής οικονομολόγος της Kleinwort Benson Investors στην ιρλανδική πρωτεύουσα.
Η Ιρλανδία χρησιμοποιεί το ευρώ, ωστόσο τα έσοδά της από το το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται στα 45 δισ. δολάρια ενώ περίπου 380.000 Ιρλανδοί πολίτες που ζουν στη Βρετανία ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Όταν η Τερέζα Μέι ανέλαβε πρωθυπουργός της Βρετανίας την περασμένη βδομάδα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ήταν μεταξύ των τριών ηγετών που μίλησε μαζί της, μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Ιρλανδικές εταιρείες όπως η Netwatch οι οποίες επεκτάθηκαν στη Βρετανία υποφέρουν έπειτα από τις νέες εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Το ένα πέμπτο των εσόδων από τις πωλήσεις της εν λόγω εταιρείας, η οποία διαθέτει συστήματα παρακολούθησης, προέρχονται από εκεί. Ωστόσο, η πτώση της λίρας κατά 8% έναντι του ευρώ από το δημοψήφισμα και έπειτα έχει βλάψει σημαντικά την εταιρεία.
«Ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι» από το αποτέλεσμα, δήλωσε ο David Walsh, ένας από τους ιδρυτές της Netwatch.
«Γλιτώσαμε μέσα από μια σφοδρή ύφεση κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια και τώρα δεχόμαστε ένα ακόμα χτύπημα» πρόσθεσε.
Το ερώτημα ωστόσο τώρα σύμφωνα με το Bloomberg είναι πώς οι πολιτικοί και τα στελέχη της Ιρλανδίας θα αντιδράσουν σε μια πιθανή κρίση εξωτερικής πολιτικής. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχει ήδη δημιουργήσει από το 2015 μια μονάδα που ασχολείται με την ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης για το Brexit. Ωστόσο, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να προετοιμάσει ένα λεπτομερές σχέδιο πριν καθοριστεί πλήρως η σχέση Βρετανίας με την ΕΕ.