επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχουν στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον χρυσό. Από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις σε αυτόν (ΕΤF) έχουν αυξηθεί 500 μετρικούς τόνους και πλέον.
Συγκεκριμένα, από τους 1.458,1 μετρικούς τόνους στις 6 Ιανουαρίου είχαν φθάσει την Παρασκευή έως τους 1.959,1 τόνους. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα και μετά την απόφαση των Βρετανών να εξέλθουν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι τοποθετήσεις των επενδυτών ενισχύθηκαν κατά 37 τόνους.
Από την έναρξη του 2016 μέχρι σήμερα η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει αύξηση της τάξεως του 27%. Τον προηγούμενο μήνα, ειδικότερα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα διετίας και πλέον, ενόσω οι επενδυτές επεξεργάζονταν τις επιπτώσεις του Βrexit.
Η εξέλιξη αυτή συνδυάστηκε με τη στάση της Fed να δείξει διστακτικότητα έναντι της προοπτικής αύξησης του κόστους δανεισμού, καθώς και με τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία. Αναλυτές και τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους για τον χρυσό μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ, την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των δεκαετών και τριακονταετών ομολόγων των ΗΠΑ άγγιξαν επίπεδα ναδίρ. «Συνολικά μιλώντας, το περιβάλλον των χαμηλών αποδόσεων και η εντεινόμενη αστάθεια των διεθνών κεφαλαιαγορών λόγω μιας σειράς γεωπολιτικών εξελίξεως έχει ενισχύσει το δέλεαρ του χρυσού, ο οποίος επέχει τη θέση ασφαλούς καταφυγίου σε τέτοιες συνθήκες», επισημαίνει η Βιβιάλ Λάι, οικονομολόγος της National Australia Bank. «Ενισχυτικά για τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου λειτουργεί και το γεγονός ότι οι επενδυτές μεταθέτουν χρονικά τις προσδοκίες τους για αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ». Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως οι τοποθετήσεις σε χρυσό (ΕΤF) ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2012 και στους 2.632,5 μετρικούς τόνους, όταν οι κεντρικές τράπεζες προωθούσαν πακέτα μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, η οποία χειμαζόταν εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα και η διεθνής οικονομία επιβραδύνεται.
Οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η πιθανότητα να μην προχωρήσει στο άμεσο μέλλον σε αύξηση
Προηγούμενο άρθρο95 εκατ. αποφέρει ετησίως στην Αθήνα ο συνεδριακός τουρισμός