Στροφή σε μια εθνική πολιτική φαρμάκου που θα προστατεύσει το ελληνικό φάρμακο, με όφελος τόσο για την οικονομία όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους ζητά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων, Θεόδωρος Τρύφων.
Με τις πολιτικές φαρμάκου που ακολουθούνται ευνοείται η χρήση και αποζημίωση ακριβών εισαγόμενων σκευασμάτων και καθηλώνονται τα ελληνικά ποιοτικά φάρμακα σε απαράδεκτα χαμηλά μερίδια αγοράς. Και αυτό, ενώ η Ελληνική παραγωγή μπορεί να καλύψει το 60% των αναγκών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ.
Οπως ανέφερε σε συνάντηση με δημοσιογράφους «η ελληνική παραγωγή μπορεί να καλύψει το 60% των αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% της νοσοκομειακής. Αν αυτό επιτευχθεί θα δημιουργηθούν επιπλέον 2.000-2.500 θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και το σημαντικότερο θα συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη λόγω χρήσης οικονομικότερων επιλογών.»
Το γεγονός ότι το ελληνικό φάρμακο εξωθείται από τη δημόσια υγεία, σε συνδυασμό με τις διαρκείς εξοντωτικές και μονόπλευρες μειώσεις των τιμών των Ελληνικών οικονομικών φαρμάκων και τις υποχρεωτικές επιστροφές, λόγω τζίρου, μεγάλων ποσών στο δημόσιο (claw back και rebates) οδηγεί σήμερα σε αδιέξοδο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε αριθμούς
Σήμερα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία απασχολούνται 11.000 εργαζόμενοι και οι 800 σε δομές R&D ενώ 50.000 θέσεις εργασίας συνδέονται με την παραγωγή και διακίνηση του ελληνικού φαρμάκου
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ σε 80 προγράμματα R&D ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν επενδυθεί 800 εκατ. σε έρευνα και υποδομές. Το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 και γίνονται εξαγωγές σε 85 χώρες.
Νέα πολιτική εντός δημοσιονομικών στόχων
Με την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής και τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου η ελληνική παραγωγή να φτάσει από το σημερινό 20% στο 60% σε χαμηλές τιμές, σύμφωνα με το μέγεθος της αγοράς και τους δημοσιονομικούς στόχους υπογράμμισε ο κ. Τρύφων, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες έχουν πολιτικές στήριξης της εγχώριας παραγωγής. Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, είναι:
Επαρκής χρηματοδότηση του συστήματος
Ανάλυση και έλεγχος της συνταγογράφησης – εξορθολογισμός της κατανάλωσης/αποζημίωσης.
Σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής με στόχο η ελληνική παραγωγή να φτάσει από το σημερινό 20% στο 60% σε χαμηλές τιμές, σύμφωνα με το μέγεθος της αγοράς και τους δημοσιονομικούς στόχους.
Το εργαλείο της τιμολόγησης λειτουργεί καταστροφικά ιδίως για τα παλαιά φάρμακα χωρίς όφελος στην εξοικονόμηση.
Φορολογικά – αναπτυξιακά κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και την προσέλκυση επενδύσεων.