Οι φορολογούμενοι θα πρέπει από το τέλος Ιουλίου να πληρώνουν κάθε μήνα έναν ή και δύο φόρους μαζί και ταυτόχρονα να καλύπτουν και όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους
Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες να εκτιναχθούν πάνω από 95 δισ. ευρώ έως το τέλος τους τρέχοντος έτους, από περίπου 90 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Οι φορολογούμενοι που από τη μία βλέπουν μισθούς και συντάξεις ολοένα και να μειώνονται και από την άλλη οι τιμές των προϊόντων ολοένα και να αυξάνονται θα πρέπει από το τέλος Ιουλίου να πληρώνουν κάθε μήνα έναν ή και δύο φόρους μαζί και ταυτόχρονα να καλύπτουν και όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.
Κορυφαία στελέχη του ΥΠΟΙΚ που βλέπουν τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών να εξαντλείται, την ίδια ώρα ξέρουν ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να πληρώσουν επιπλέον φόρους 27 – 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» την άνοιξη του 2017, αναφέρει η «Ναυτεμπορική».
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%, καταργήθηκε ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου, διπλασιάστηκαν οι ειδικοί φόροι στην μπίρα, επιβλήθηκε τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού των τελών στα Ι.Χ.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί από το τέλος Ιουλίου η πρώτη από τις τρεις δόσεις του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, ενώ οι άλλες δύο θα πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
Επίσης μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και των φετινών φορολογικών δηλώσεων, στις 15 Ιουλίου, θα αρχίσει η επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου προκειμένου αμέσως να αναρτηθούν στο σύστημα Taxis τα ειδοποιητήρια με την Ταυτότητα Οφειλής για τους υπόχρεους ιδιοκτήτες.
Το «πακέτο» των φετινών επιβαρύνσεων θα κλείσει τον Δεκέμβριο με την καταβολή των νέων τελών κυκλοφορίας του 2017, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 1,1 δισ. ευρώ.