Οι χώρες-μέλη του Οργανισμού Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) απέτυχαν να βρουν κοινό έδαφος στις διαφορές τους για τη Νότια Σινική Θάλασσα, μετά την επιμονή της Καμπότζης να μη γίνει αναφορά σε κοινή ανακοίνωση για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κατά της Κίνας, αναφέρουν
Οι υπουργοί των Εξωτερικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του διεθνούς δικαστηρίου, που στην ουσία, ήταν μια δικαστική νίκη για τις Φιλιππίνες κατά της Κίνας. Η απόφαση αυτή, απέρριψε τους ισχυρισμούς των Κινέζων για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας θαλάσσιας διάβασης στη Νότια Σινική Θάλασσα, απ΄ όπου και διεξάγεται η διακίνηση εμπορευμάτων οικονομικής αξίας, 5 τρισ. δολαρίων ετησίως.
Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο ποσοστό θαλάσσιου ελέγχου, ενώ τα μέλη τουASEAN, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι, έχουν επίσης, διεκδικήσεις.
Οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ ήθελαν η κοινή ανακοίνωση της διάσκεψης του ASEAN, να περιέχει αναφορά στην απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, αλλά και στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις διπλωματών.
Ωστόσο, προς το τέλος των εργασιών, η Καμπότζη που αποτελεί το στενότερο σύμμαχο της Κίνας, στην αναφερόμενη ομάδα χωρών, εναντιώθηκε σε οποιαδήποτε αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, προκαλώντας κλίμα ανησυχίας μεταξύ των συνέδρων.
Το Πεκίνο υποστηρίζει τη διευθέτηση του προβλήματος, μέσω της διεξαγωγής διμερών διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων, μεταξύ της Κίνας και των χωρών που έχουν διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.