Σαν τρομακτικό παράδειγμα αναφέρει την Ελλάδα το βρετανικό think tank «Centre for Policy Studies» για να παρομοιάσει την κατάσταση της Σκωτίας σε περίπτωση που «ακούσει» τις φωνές από Βρυξέλλες και Βερολίνο και ανεξαρτητοποιηθεί από το Στέμμα της Αγγλίας (η κυριαρχούσα εθνότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο) για να μπει έπειτα μόνη της στην ΕΕ, η οποία θα μοιάζει «σαν την Ελλάδα δίχως ήλιο».
H επιθυμία της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτον για ανεξαρτησία θα μετατρέψει την περιοχή σε «Ελλάδα χωρίς ήλιο» και αυτό γιατί η οικονομία της Σκωτίας είναι πολύ πιο εξαρτημένη από το Ηνωμένο Βασίλειο από ότι από την ΕΕ.
Εν ολίγοις η ανάλυση του βρετανικού think tank έχει μεγάλο ενδιαφέρον διότι αποκαλύπτει ότι η ίδια η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δημιουργεί εξ’ορισμού τα προβλήματά της και την οικονομική της διάλυση.
Το εμπόριο της Σκωτίας με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι 4 φορές μεγαλύτερο από ότι με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και αν φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο για να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα την εξέθετε σε εξέθετε κινδύνους.
Η αποχώρηση από το UK (United Kingdom) η είσοδος στην ΕΕ, με παράλληλη υιοθέτηση του ευρώ, θα σημάνει και μεγαλύτερη έκθεση κινδύνου στα «σοκ» των οικονομιών της ευρωζώνης, συνολική κατάρρευση των εσόδων από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Β.Θάλασσας (λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου) με συσσώρευση μαζικών ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό της Σκωτίας.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Σκωτία δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη με άλλες χώρες, αλλά τα ακραία οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας «αναμφίβολα χρησιμεύουν ως χρήσιμες υπενθυμίσεις ότι οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα μπορεί να καταλήξουν να υποφέρουν στο εσωτερικό του ευρώ».
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρώην ηγέτης του σκωτσέζικου κόμματος SNP, Τζιμ Σίλιαρς, υποστήριξε ότι η αγορά της Βρετανίας είναι πιο σημαντική για τα σκωτσέζικα αγαθά από ότι αυτή της ΕΕ και είναι λογικό αφού καταναλώνονται κατά πλειοψηφία στην Αγγλική επικράτεια.
Ο Σίλιαρς άσκησε κριτική στην Στέρτζον για σύνδεση του κινήματος ανεξαρτησίας με την ένταξη στην ΕΕ και προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ήττα, σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
«Πρώτα περιμένεις να δεις τους όρους της συμφωνίας για το Brexit μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ»
Η Νίκολα Στέρτζον την περασμένη εβδομάδα είχε επαφές στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους ηγέτες για την πιθανότητα η Σκωτία, εφόσον πάρει «διαζύγιο» από την Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει μέλος της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι «η ΕΕ έχει ανοιχτά αυτιά», αλλά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι εφόσον φεύγει η Βρετανία, φεύγει και η Σκωτία από την ΕΕ.
Ο Sir Iain McMillan, ο πρώην διευθυντής του επενδυτικού CBI Scotland, προκάλεσε την Σκωτσέζα πρωθυπουργό να προτείνει εποικοδομητικές προτάσεις για το τι θα έπρεπε να συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.
Παρακάλεσε την Στέρτζον να εργαστεί μαζί με την βρετανική κυβέρνηση για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την Ευρώπη και επιχειρηματολόγησε ότι αν δεν το πράξει αυτό τότε θα έχει αποτύχει για την Σκωτία και τον λαό της
Σημειώνεται ότι το Centre for Policy Studies, ιδρύθηκε από την ίδια την «σιδηρά κυρία» Margaret Thatcher και ανακοίνωσε ότι ένα οικονομικό πισωγύρισμα λόγω ικανοποίησης του αιτήματος της Στέρτζον για ανεξαρτησία «δεν είναι ενθαρυντικό ούτε για την ίδια»
«Τα έσοδα από την Βόρεια Θάλασσα έχουν καταρρεύσει, με την Σκωτία να έχει τρεις φορές μεγαλύτερο έλλειμμα από τον μέσο βρετανικό όρο»