Η τεράστια απήχηση που είχε η απόφαση της δημοτικής αρχής της μικρής ελβετικής πόλης Zug (Τσουγκ) να επιτρέπει στους κατοίκους να χρησιμοποιούν το bitcoin για την πληρωμή ορισμένων δημοτικών υπηρεσιών ξάφνιασε ακόμη και τον ίδιο τον δήμαρχο Ντόλφι Μέλερ.
Στο δημοτικό συμβούλιο, όπως εξομολογείται, αναζητούσαν νέους τρόπους για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. «Με το bitcoin στέλνουμε το μήνυμα ότι στο Τσουγκ θέλουμε να ασχοληθούμε ενεργά με τις τεχνολογίες του μέλλοντος».
Τη στιγμή που το αποφάσιζαν όμως δεν είχαν αντιληφθεί ότι έμελε να γράψουν ιστορία. Το Τσουγκ γίνεται από σήμερα η πρώτη κοινότητα παγκοσμίως που αποδέχεται το ψηφιακό νόμισμα, αν και σε περιορισμένη, καταρχήν, έκταση: στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος οι σχετικές πληρωμές περιορίζονται στα 200 ελβετικά φράγκα. Δεδομένου ότι η χρήση του Bitcoin είναι αρκετά διαφιλονικούμενη καθώς πέρα από τα φαινόμενα απάτης παρατηρούνται και τεράστιες διακυμάνσεις στην αξία του, ο δήμαρχος προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να περιορίσει τους πιθανούς κινδύνους.
Το Τσουγκ είναι μια μικρή ειδυλλιακή πόλη με ιδιαίτερα χαμηλή φορολογία και μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Οι περισσότεροι κάτοικοί της φαίνεται να χαιρετίζουν την απόφαση της δημοτικής αρχής, επικροτώντας το άνευ προηγουμένου εγχείρημα. Το γεγονός ότι οι συναλλαγές γίνονται άμεσα, χωρίς τη διαμεσολάβηση τραπεζών, προκαλεί μάλλον ανακούφιση, παρά ανησυχία. Μια κάτοικος, για παράδειγμα, δρομολογεί ένα πρότζεκτ στείρωσης αδέσποτων γατών στη Σαντορίνη. Δεδομένου ότι η συγκέντρωση μεγάλων δωρεών για ένα τέτοιο πρότζεκτ είναι μάλλον κάτι ουτοπικό, αναζητεί τώρα δυνατότητες μιας μίνι-χρηματοδότησης και τα bitcoins είναι ιδανικά για αυτή την περίπτωση αφού εκπίπτουν τα τραπεζικά τέλη, όπως εξηγεί.
Πληρώνοντας τον οδοντίατρο με bitcoin
Στην καθημερινότητα βέβαια, η χρήση του διαδικτυακού νομίσματος είναι ακόμη αρκετά περιορισμένη. Σε ξενοδοχεία, στο λιανικό εμπόριο ή σε εστιατόρια το bitcoin αποτελεί ακόμη άγνωστη έννοια. Μόνον ο γιατρός Χουσάΐν-Πρόμπστ προσφέρει στους ασθενείς του ανακούφιση από αληθινούς πονόδοντους έναντι του εικονικού νομίσματος.
Πολλοί δεν εμπιστεύονται ακόμη το ψηφιακό νόμισμα, όπως λέει. Την περασμένη χρονιά μόλις ένας μικρός αριθμός ασθενών του επέλεξαν να πληρώσουν με bitcoin. Όλοι τους απασχολούνται στον κλάδο των νέων τεχνολογιών. Ακριβώς αυτή την πελατεία είχε υπόψη του το δημοτικό συμβούλιο του Τσουγκ όταν έλαβε τη σχετική απόφαση.
Η πόλη φιλοξενεί σήμερα γύρω στις 20 εταιρείες χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (fintech). Μια από αυτές είναι και η Bitcoin Suisse που έχει λανσάρει μάλιστα και αυτόματα μηχανήματα ανάληψης bitcoin. Σε αυτά μπορεί κανείς να ανταλλάξει ελβετικά φράγκα ή ευρώ με το ψηφιακό νόμισμα.
Η ανάληψη γίνεται υπό τη μορφή ενός μικρού χαρτιού όπου αναγράφεται ένας κωδικός QR. Αυτός πρέπει στη συνέχεια να «σκαναριστεί» από ένα smartphone και αμέσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμών.