Ενώ το πραξικόπημα ήταν σε εξέλιξη και έξω επικρατούσε το χάος… μέσα, σε μία αίθουσα στην πρωθυπουργική κατοικία, εννέα υπουργοί ήταν «βυθισμένοι» στην απελπισία και περίμεναν το τέλος
«Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε απόψε», «Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη». Οι διάλογοι εννέα Τούρκων υπουργών ενώ στη γειτονική χώρα ήταν σε εξέλιξη το -αποτυχημένο- πραξικόπημα που έρχονται στο φως και μας μεταφέρουν από έξω -όπου γινόταν ο απόλυτος χαμός- σε μία αίθουσα στην πρωθυπουργική κατοικία όπου εννέα κορυφαίοι υπουργοί της Τουρκίας είχαν συγκεντρωθεί μόλις δυόμισι ώρες μετά την έναρξη του χάους.
Σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν παρών και αποκάλυψε τους διαλόγους στον «Guardian», και οι εννιά ήταν πεπεισμένοι ότι ήρθε το τέλος τους. «Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε απόψε», είπε ο ένας από τους υπουργούς και πρόσθεσε: «Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη», ενώ έστειλε τον σωματοφύλακά του να του φέρει το προσωπικό του όπλο. Την ίδια ώρα, έδιωξαν από την αίθουσα τους φρουρούς τους, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν ποιον μπορούσαν να εμπιστευτούν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το κρατικό κανάλι TRT καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες και η παρουσιάστρια ειδήσεων αναγκάστηκε να διαβάσει το κείμενό τους, στο οποίο δήλωναν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο.
Για δύο λεπτά η σιωπή «κάλυψε» τα πάντα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Και ξαφνικά κάποιος από αυτούς, αστειευόμενος είπε. «Μην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά κρατική τηλεόραση».
Και ενώ σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη η κατάσταση είχε ξεφύγει και ο Ερντογάν ήταν εξαφανισμένος, οι υπουργοί «βούλιαζαν» στην απελπισία. Είχαν αποφασίσει να κάνουν μία τελευταία εμφάνιση στο Κοινοβούλιο, αναφέρει ο Guardian, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε στις 00:37 μετά τα μεσάνυχτα, μέσω του iPhone δημοσιογράφου και της εφαρμογής FaceTime, στο CNN Turk, καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν την δημοκρατία.
«Τι είναι το FaceTime; Και γιατί δεν το έχω εγώ;», ρώτησε τότε ένας από τους υπουργούς. «Ήταν η στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε», λέει στον Guardian ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σεμαλετίν Χασίμι. Κάποιοι υπουργοί όμως ένιωθαν άβολα με την έκκληση να βγει ο κόσμος στους δρόμους. Ανησυχούσαν ότι θα οδηγούσε σε μακελειό όλο αυτό.