Κόντρα Σπίρτζη – ΤΑΙΠΕΔ για τις διαδικασίες – Πώς το Δημόσιο γλίτωσε €750 εκατ.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, που έκλεισε το απόγευμα της Τετάρτης, ανέδειξε τους Ιταλούς της Ferrovie Dello Stato Italiane SpA σε κυρίαρχους του σιδηροδρομικού παιχνιδιού, έκρυβε όμως και μια μεγάλη έκπληξη. Ο διαγωνισμός για την ΕΕΣΣΤΥ κηρύχθηκε άγονος, παρά το γεγονός ότι στελέχη της αγοράς
τόνιζαν τις τελευταίες ημέρες το σίγουρο ενδιαφέρον της γαλλικής Alstom.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο διαγωνισμός για την ΕΕΣΣΤΥ θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα, με τους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους να φιγουράρουν, αυτή τη φορά, ανάμεσα στους διεκδικητές. Η επανέναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης αποτελεί μάλλον μονόδρομο, δεδομένου ότι έχει υπογραφεί και η διεταιρική σύμβαση, δεκαετούς διάρκειας, μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΕΣΣΤΥ για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού (αποτελούσε προαπαιτούμενο της διαδικασίας). Σε κάθε περίπτωση, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει άμεσα για τα επόμενα βήματα.
Αγκάθι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσε η μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην εταιρεία. Την ίδια στιγμή όμως πηγές του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αποδίδουν την ατυχή έκβαση στην τακτική που ακολούθησε το ΤΑΙΠΕΔ, ρίχνοντας για ακόμα μία φορά νερό στον μύλο της διαμάχης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η εξέλιξη της Τετάρτης ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς σε περίπτωση που δεν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον, η εταιρεία θα οδηγείτο το πιθανότερο σε λύση και εκκαθάριση. Σε αυτό το σενάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθιστούσε απαιτητές τις παράνομες, όπως τις έχει χαρακτηρίσει, κρατικές ενισχύσεις, ύψους 750 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν στην εταιρεία. Αντίστοιχη ήταν εξάλλου μέσα στο 2015 η τύχη των αεροπορικώνμ εταιρειών Cyprus Airways και Estonian Air.
Εφόσον λοιπόν η Trenitalia αποκτήσει το 100% των μετόχων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (κατά το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία που προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού θα ακολουθήσει άμεσα), αίρονται και οι σκιές από το μέλλον της ΕΕΣΣΤΥ. Λύση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα άφηνε την εταιρεία συντήρησης χωρίς αντικείμενο. Αυτή η παράμετρος δημιουργεί αισιοδοξία, σε κύκλους κοντά στη διαδικασία, ότι ίσως ο διαγωνισμός γίνει αυτή τη φορά με καλύτερους όρους.
Ερώτημα παραμένει εάν στο αντικείμενο της ΕΕΣΣΤΥ προστεθεί και η βαριά συντήρηση του τροχαίου υλικού του μετρό (των συρμών της πρώτης γενιάς Alstom –
Siemens), των τραμ της Finmeccanica και των τρένων του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου που είχαν κατασκευαστεί στα ναυπηγεία.