Δεν προστατεύεται γεωγραφικά μεν, η σήμανση να μην παραπλανά δε
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμοδίων αρχών της Τσεχίας σχετικά με τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι».
Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ιστότοπο πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση «EurActiv.gr», η ονομασία του προϊόντος «ελληνικό γιαούρτι» δεν προστατεύεται από γεωγραφική ένδειξη και άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός Ελλάδας.
Εν τούτοις, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, «συνιστά θεμελιώδη απαίτηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τις πληροφορίες για τα τρόφιμα ότι η επισήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές ως προς τα χαρακτηριστικά του τροφίμου, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα και της προέλευσής τους».
Ήδη οι έλληνες παραγωγοί έχουν εκφράσει δημοσίως τις ανησυχίες τους υπενθυμίζοντας ότι τα πρώτα βήματα υποβάθμισης του ελληνικού γιαουρτιού έγιναν με τον νέο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, βάσει του οποίου μπορεί να παρασκευάζεται γιαούρτι από σκόνη γάλακτος, και τονίζοντας ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες χαρακτηρισμού του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
Να σημειωθεί ότι η Τσεχία σε σχέδιο νόμου που κοινοποίησε στην Κομισιόν συμπεριέλαβε διατάξεις για τη χρήση του ονόματος «ελληνικό» γιαούρτι και γιαούρτι «ελληνικού τύπου» σε γιαούρτια που παρασκευάζονται εντός τσεχικών εδαφών.
Η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς έχει αποτυπωθεί στις επιστολές που απέστειλε στις αρχές Ιουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Βαγγέλης Αποστόλου στους επιτρόπους για την Υγεία και τη Γεωργία κκ. Βιτένις Αντριουκάιτις και Φιλ Χόγκαν, επισημαίνοντας ότι η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετη στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, όπου αναγράφεται ότι oι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.