Υψηλότερος από το αναμενόμενο ήταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, στο +0,2% από το 0,1% έναν μήνα πριν, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της
Πρόκειται για ένα θετικό σημάδι για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ΕΚΤ, η οποία έχει προσπαθήσει με διάφορα μέτρα να αυξήσει τις τιμές κοντά στον στόχο του 2%. Τον Ιούνιο οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη πέρασαν σε θετικό έδαφος, μετά από αποπληθωρισμό τεσσάρων μηνών.
Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά χάρη στις αυξήσεις τιμών τροφίμων, αλκοόλ και καπνικών προϊόντων (+1,4%), αλλά και στις αυξήσεις των τιμών υπηρεσιών (+1,2%). Οι τιμές στην ενέργεια, αντίθετα, υποχώρησαν 6,6% έναντι πτώσης 6,4% τον Ιούνιο.
Ο βασικός πληθωρισμός, χωρίς την ενέργεια, δηλαδή, που ενδιαφέρει περισσότερο τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9%, σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές (0,8%).
Στις επιμέρους χώρες, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι τιμές στην Γαλλία και τη Γερμανία (+0,4%).
«Τα στοιχεία δίνουν ανάσα στην ΕΚΤ την οποία μάλλον η αγορά δεν περίμενε. Ο Μάριο Ντράγκι θα χαμογελάσει μόλις δει να στοιχεία» σχολιάζει ο Alex Lydall, επικεφαλής trader πωλήσεων στην Foenix Partners.
«Ο Μάριο Ντράγκι θα ανακουφιστεί όταν δει τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, μετά και τα ισχυρά στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ωστόσο ξέρει ότι ο στόχος του 2% δεν είναι εφικτός μόνο με αυτές τις δύο οικονομίες. Η αβεβαιότητα για την σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. δεν θα εξαφανιστεί σύντομα και πολλοί αναλυτές φοβούνται για την ιταλική τραπεζική κρίση, φοβούμενοι ότι οι δύο αυτοί παράγοντες θα επισκιάσουν τα θετικά της υπόλοιπης ηπείρου» σχολιάζει ο Peter Read, συνιδρυτής της πλατφόρμας trading Pelican.