Με το βλέμμα στραμμένο στην υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου στη Δυτική Αττική, αυτό του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα, αλλά και η περιοχή που γειτνιάζει με το νέο εγχείρημα. Περιοχή που αν και
έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία 30 χρόνια, αναμένεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω και να αποτελέσει το επίκεντρο του διεθνούς εμπορίου.
Και αυτό, γιατί το Θριάσιο μπορεί να καταστεί το σημαντικότερο Εμπορευματικό Κέντρο στη ΝΑ Ευρώπη οδηγώντας στη δημιουργία 3.000 – 5.000 θέσεων εργασίας.
Αν και ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή τη φορά το έργο θα ανατεθεί με βασικό στόχο να δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένα κέντρο εμπορευματικών μεταφορών σε μία περιοχή που έχει μεγάλες εκτάσεις προσελκύοντας και νέες επενδύσεις από ιδιώτες.
Παράλληλα η λειτουργία των εγκαταστάσεων εμπορευματικού χαρακτήρα στο Θριάσιο αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα καταστεί δυνατή η απελευθέρωση χώρων σε επιβαρημένες αστικές περιοχές (Μενίδι, Ρουφ, Άγιο Ιωάννη, Ρέντη), ενώ θα υπάρξει σημαντική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον περιορισμό της κυκλοφορίας μεγάλων οχημάτων που υπολογίζεται σε ποσοστό της τάξης του 40%.
Η σημασία της επένδυσης
«Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, παρέχει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη τόσο του τομέα διαμετακόμισης εμπορευμάτων όσο και της λειτουργίας ως εμπορευματικής πύλης για τη μεταφορά εμπορευμάτων τόσο στη Κεντρική Ευρώπη, όσο και στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε, μιλώντας στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Αθανάσιος Σχίζας.
«Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, παρέχει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη τόσο του τομέα διαμετακόμισης εμπορευμάτων όσο και της λειτουργίας ως εμπορευματικής πύλης για τη μεταφορά εμπορευμάτων τόσο στη Κεντρική Ευρώπη, όσο και στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε, μιλώντας στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Αθανάσιος Σχίζας.
Μάλιστα ανέφερε ότι οι εμπορευματικές μεταφορές την τελευταία πενταετία στη Ελλάδα έχουν παρουσιάσει μεγάλη άνοδο και αναμένεται στο άμεσο μέλλον να παρουσιάσουν ακόμα μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
«Το γεγονός αυτό πέρα των ωφελημάτων που παρέχει, δημιουργεί νέες απαιτήσεις και βάζει νέα δεδομένα στη ανάπτυξη και οργάνωση των μεταφορών, καθώς και στις παρεχόμενες υπηρεσίες από αυτές», είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε επίσης ότι η ανάπτυξη οργανωμένων εμπορευματικών κέντρων συμβάλλει στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πελάτες με ταυτόχρονη μείωση του κόστους μεταφορών, βασικός παράγοντας που συμβάλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Όπως εξήγησε στρατηγικό στόχο αποτελεί η δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου Διεθνούς Εμβέλειας που θα συμβάλει στην αύξηση των σιδηροδρομικώς μεταφερόμενων εμπορευματικών φορτίων και στην ανάδειξη της χώρας ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών
«Η επένδυση αυτή θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει σε βάθος δεκαετίας περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλη προστιθέμενη αξία στο Ελληνικό κράτος ενώ θα καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό παράγοντα στον τομέα των διεθνών συνδυασμένων μεταφορών» υποστήριξε.
Αναφερόμενος στα οφέλη από την συγκεκριμένη επένδυση τόνισε ότι είναι πολλαπλά:
• Η δεδομένη επένδυση πέραν του ύψους της και των οικονομικών ανταλλαγμάτων που θα παρέχει θα δημιουργήσει ένα νέο κλίμα στο τομέα των επενδύσεων στη χώρα μας αλλάζοντας ριζικά το επενδυτικό τοπίο συνεισφέροντας σημαντικά στη οικονομική ανάκαμψη – ανάπτυξη της χώρας.
• Η Ελλάδα καθίσταται παράγοντας υψηλής γαιοστρατηγικής σημασίας και αποκτά δεσπόζουσα θέση στη Ν.Α. Ευρώπη στον τομέα των μεταφορών.
• Θα δώσει ώθηση στις μεταφορές εμπορευμάτων μέσω του σιδηροδρόμου.
• Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας (περίπου 3000 άτομα) συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας.
• Θα συνεισφέρει σημαντικά, υποστηρίζοντας την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, στη εξωστρέφεια της Οικονομίας.
• Θα αλλάξει δραματικά (προς το καλύτερο) το τοπίο των μεταφορών στη χώρα.
• Θα δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης των επιχειρήσεων συνδυαστικών μεταφορών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται υποστηρικτικά.
Καταλήγοντας ο κ. Σχίζας τόνισε ότι το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο θα προσελκύσει βιομηχανικές επενδύσεις και δραστηριότητες στους χώρους της από Ελληνικές αλλά και από επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Μεγάλη ευκαιρία
Ως μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή χαρακτήρισε την επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο και ο κ. Θανάσης Λίγγος, κτηματομεσίτης – ιδιοκτήτης της εταιρείας «LEAD ESTATE – ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΓΓΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ» που εδρεύει στην περιοχή της Ελευσίνας και είναι άριστος γνώστης της κτηματαγοράς του Θριάσιου Πεδίου.
Ως μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή χαρακτήρισε την επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο και ο κ. Θανάσης Λίγγος, κτηματομεσίτης – ιδιοκτήτης της εταιρείας «LEAD ESTATE – ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΓΓΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ» που εδρεύει στην περιοχή της Ελευσίνας και είναι άριστος γνώστης της κτηματαγοράς του Θριάσιου Πεδίου.
Όπως είπε μιλώντας στην «ΗτΣ», «η επένδυση στον εμπορευματικό σταθμό, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία προσέλκυσης νέων επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων της περιοχής. Στο χέρι όλων των φορέων είναι οι επιπτώσεις αυτές να έχουν θετικό πρόσημο». Και συνεχίζει:
«Από την έως τώρα διαδικασία των διαδοχικών προσπαθειών πώλησης του έργου και από την πληροφόρηση που έχουμε, έχει διαφανεί ότι ο ισχυρότερος παίχτης παρόλο που έχει την δυνατότητα να κλείσει την συμφωνία οποτεδήποτε, δεν το πράττει διότι επιθυμεί και διαπραγματεύεται μια ακόμη καλύτερη συμφωνία, που περιλαμβάνει περισσότερη έκταση απ’ τη δημοπρατούμενη, καλύτερους συντελεστές δόμησης και επέκταση των χρήσεων γης. Η δική μου ανάγνωση είναι ότι μόλις επιτύχουν τα ανωτέρω, η συμφωνία θα κλείσει άμεσα».
Το θέμα της ανάπτυξης, της γύρω από το εμπορευματικό κέντρο περιοχής, για το οποίο με ρωτάτε, αποτελεί ένα γρίφο που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Τα έως τώρα δεδομένα είναι:
• Το «κλειστό» και ελεγχόμενο μεταφορικό έργο του υποψήφιου αναδόχου (Λιμάνι-Εμπορευματικός – Ευρώπη), διαφαίνεται ότι δεν θα πυροδοτήσει ανάγκη για τεράστια ανάπτυξη logistics στην ευρύτερη περιοχή. Η όποια ζήτηση για περαιτέρω χώρους logistics θα διαφανεί σε βάθος χρόνου σε συνάρτηση με το μέγεθος των εντός του εμπορευματικού χώρων logistics. Η υπαίθρια αποθήκευση containers δεν θεωρείται κατά τη γνώμη μου ανάπτυξη.
• Εάν ο ανάδοχος επιτύχει χρήσεις γης με βιοτεχνικό η βιομηχανικό χαρακτήρα (συναρμολογήσεις κτλ), τότε η ανάγκη για τέτοιους χώρους περιμετρικά του σταθμού, θα είναι μέτρια και σε κάθε περίπτωση όχι ικανή να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες (συνθήκη που δημιουργεί ανάπτυξη). Είναι γεγονός ότι οι υπάρχουσες υποδομές βιοτεχνικών και βιομηχανικών χώρων της ευρύτερης περιοχής, είναι η αιτία που ο ανάδοχος ζητεί επιτακτικά τις χρήσεις γης εντός του εμπορευματικού.
• Η αγορά γραφείων είναι υποτυπώδης στην περιοχή του Θριασίου και δεν διαφαίνονται έως τώρα προοπτικές μεγάλης ζήτησης – ανάπτυξης σ’ αυτόν τον τομέα.
• Η αγορά κατοικίας, θα είναι τομέας στον οποίο μπορούμε να αναμένουμε άνοδο της ζήτησης και άρα ανάπτυξη στην περιοχή, εφόσον το έργο αυτό προσελκύσει ένα τεράστιο όγκο εργαζομένων, οι οποίοι θα επιθυμούν να αποφύγουν τις μεγάλες μετακινήσεις σπίτι-δουλειά.
«Παράγοντας που θα επηρεάσει την μελλοντική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου με αφορμή το μέγα έργο του εμπορευματικού, είναι η δυνατότητα και η ικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των επιπέδων της περιοχής, να σχεδιάσει μόνη της αλλά και να διεκδικήσει δια της κυβέρνησης (ακόμη και μέσα από την υπάρχουσα διαπραγμάτευση του Θριασίου) παρεμβάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν ανταποδοτικά συνθήκες ανάπτυξης έξω από τον εμπορευματικό σταθμό και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων (και άρα και των περιουσιών τους)» τόνισε ο κ. Λίγγος.
Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι έναυσμα για ανάπτυξη στην περιοχή, θα είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης του πολεοδομικού σχεδιασμού των Δήμων της περιοχής, που πρέπει να εξασφαλίσουν στους επενδυτές άνετες προσβάσεις, καθαρές χρήσεις γης, υποδομές στα απορρίμματα, υποδομές σύνδεσης ρεύματος και νερού, αποχετευτικό, βιολογικό καθαρισμό κτλ. Όλα τα ανωτέρω αποτελούν προαπαιτούμενα της σύγχρονης επιχειρηματικότητας στον βιομηχανικό και βιοτεχνικό τομέα από σοβαρούς παίχτες, οι επενδύσεις των οποίων δημιουργούν αυτό που καλούμε ανάπτυξη.
«Την ίδια στιγμή, το νοικοκυριό αυτό (κυρίως σε σχέση με το περιβάλλον) δημιουργεί συνθήκες αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής» κατέληξε ο κ. Λίγγος.
– Η αγορά κατοικίας θα είναι τομέας στον οποίο μπορούμε να αναμένουμε άνοδο της ζήτησης και άρα ανάπτυξη στην περιοχή, εφόσον το έργο αυτό προσελκύσει τεράστιο όγκο εργαζομένων, οι οποίοι θα επιθυμούν να αποφύγουν τις μεγάλες μετακινήσεις
– Την ίδια στιγμή, το νοικοκυριό αυτό (κυρίως σε σχέση με το περιβάλλον) δημιουργεί συνθήκες αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, τόνισε ο κτηματομεσίτης κ. Θ. Λίγγος
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Την 1η Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος
Την 1η Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος
Η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριασίου Πεδίου για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου, περιλαμβάνει τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε. και τον χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., έκτασης 588 στρεμμάτων με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τον εμπορικό λιμένα του Πειραιά (Νέο Ικόνιο).
Στρατηγικός στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ αποτελεί η δημιουργία ενός «Εμπορευματικού Κέντρου Διεθνούς Εμβέλειας» που θα συμβάλει στην αύξηση των σιδηροδρομικώς μεταφερόμενων εμπορευματικών φορτίων και στην ανάδειξη της χώρας ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης. Ο ανάδοχος που θα προκύψει από το διαγωνισμό θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (Παραχωρησιούχος) που θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για εξήντα (60) έτη του Εμπορευματικού Κέντρου συνδυασμένων μεταφορών που θα κατασκευαστεί, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Επισημαίνεται ότι, το κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού είναι αποκλειστικά η συμφερότερη οικονομική προσφορά.Ως νέα ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τον διαγωνισμό έχει οριστεί η 1η Αυγούστου 2016, ημέρα Δευτέρα.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
Η βιομηχανική ανάπτυξη άλλαξε την περιοχή
Η βιομηχανική ανάπτυξη άλλαξε την περιοχή
Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που άλλαξε ριζικά η όψη του Θριάσιου Πεδίου. Η αγροτική ζωή και η κτηνοτροφία, που μέχρι πρότινος όριζαν τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου, έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Από το ’60 και μετά, η βαριά βιομηχανία ανέλαβε τα ηνία της μαζικής παραγωγής και έκτοτε κυριάρχησε στον αναπτυξιακό ορίζοντα.
Κάπου εκεί, στην προστατευμένη πεδιάδα ανάμεσα στα φουγάρα της Χαλυβουργικής και τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά ξεδιπλωνόταν ο σιτοβολώνας της Αττικής. Ενα ήπιο αγροτικό τοπίο με αμπελώνες και ελαιώνες, πεύκα και βελανιδιές – η κατεξοχήν παραγωγική περιοχή που τροφοδοτούσε με τα προϊόντα της την αθηναϊκή αγορά. Βέβαια, η βιομηχανική ανάπτυξη και η μετανάστευση άλλαξαν πλήρως τη μορφή και την ανθρωπογεωγραφία του τόπου. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 η πρώην κωμόπολη έχει τον μεγαλύτερο δείκτη πληθυσμιακής ανάπτυξης στην Αττική, γεγονός στο οποίο οδηγήθηκε από την εγκατάσταση 20.000 ποντιακής καταγωγής προσφύγων, ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και λοιπών πληθυσμιακών ομάδων. Κατά συνέπεια, το στοίχημα της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής, στον δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της Δυτικής Αττικής, συνιστούσε τη σπουδαιότερη πρόκληση.
Το σήμερα
Κοινωνικό παντοπωλείο, «ανοιχτό πανεπιστήμιο», ένα υπερδραστήριο Πνευματικό Κέντρο, το μοναδικό Δημοτικό Ωδείο στη Δυτική Αττική, πλούσια Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Κινηματοθέατρο, κι ένα σπουδαίο κίνημα εθελοντισμού συνιστούν τους στυλοβάτες των πολυποίκιλων δράσεων. Σημείο τομής για τα νέα δεδομένα αποτελεί και το εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ (κοντά στην Αττική Οδό), η «καρδιά» ενός ολοκληρωμένου κόμβου οικονομίας, βιομηχανίας, ενέργειας και διαμετακομιστικού εμπορίου. Η ισορροπία είναι το κλειδί. Και για τον πολυπολιτισμικό Ασπρόπυργο, η λειτουργική συνύπαρξη είναι μια υπόθεση που γνωρίζει καλά.
Κοινωνικό παντοπωλείο, «ανοιχτό πανεπιστήμιο», ένα υπερδραστήριο Πνευματικό Κέντρο, το μοναδικό Δημοτικό Ωδείο στη Δυτική Αττική, πλούσια Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Κινηματοθέατρο, κι ένα σπουδαίο κίνημα εθελοντισμού συνιστούν τους στυλοβάτες των πολυποίκιλων δράσεων. Σημείο τομής για τα νέα δεδομένα αποτελεί και το εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ (κοντά στην Αττική Οδό), η «καρδιά» ενός ολοκληρωμένου κόμβου οικονομίας, βιομηχανίας, ενέργειας και διαμετακομιστικού εμπορίου. Η ισορροπία είναι το κλειδί. Και για τον πολυπολιτισμικό Ασπρόπυργο, η λειτουργική συνύπαρξη είναι μια υπόθεση που γνωρίζει καλά.