μάλιστα ορισμένες πλευρές ασκούν κριτική στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ότι ερμηνεύει με υπερβολική αυστηρότητα τις σχετικές διατάξεις. Ωστόσο τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι είναι δεδομένο ότι η διοίκηση του ΤΧΣ πριν προχωρήσει στην αξιολόγηση των Δ.Σ. πραγματοποίησε σχετική διαβούλευση με τους θεσμούς, όπως συμβαίνει σε όλα τα θέματα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τότε καμία ένταση. Ο νόμος για την αξιολόγηση των τραπεζών, καθώς και τα ιδιαιτέρως αυστηρά και περιοριστικά κριτήρια, δεν φαίνεται να απασχόλησε τους θεσμούς στο πλαίσιο της επόμενης μέρας και το κατά πόσον θα βρεθούν εύκολα νέα στελέχη που θα ικανοποιούν τα κριτήρια. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να πείσει τους θεσμούς για την ανάγκη επανεξέτασης των κριτηρίων, γεγονός που απορρίφθηκε καθώς θεωρήθηκε ως προσπάθεια διατήρησης των «παλαιών» διοικήσεων. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι μετά την αξιολόγηση υπάρχει σημαντική δυσκολία για την εξεύρεση νέων στελεχών και γίνονται σκέψεις για την ελαστικότερη ερμηνεία των διατάξεων του νόμου.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παραίτηση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την επιλογή νέου προσώπου. Σημειώνεται ότι η αντικατάσταση εκπροσώπων των εργαζομένων της ΕΤΕ στο Δ.Σ. έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΟΤΟΕ η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα κινηθεί νομικά. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Μιχάλη Σάλλα (ο οποίος εκλέχθηκε επίτιμος πρόεδρος). Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank και τη Eurobank, όπως προέκυψε και από την αξιολόγηση, οι δύο τράπεζες εμφάνισαν την καλύτερη εικόνα έχοντας προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό στην αναμόρφωση των διοικητικών συμβουλίων και γενικότερα στην αναβάθμιση των θεσμών εταιρικής διακυβέρνησης. Παρά τη φιλολογία περί αφελληνισμού των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο για τις θέσεις προέδρων όσο και διευθυνόντων συμβούλων εξετάζονται κυρίως στελέχη ελληνικής καταγωγής καθώς το εμπόδιο της γλώσσας κρίνεται σημαντικό. Τόσο για τη θέση του προέδρου της Εθνικής όσο και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς ο SSM, μέχρι στιγμής, έχει εξετάσει μόνο στελέχη ελληνικής καταγωγής. Πάντως στο νέο περιβάλλον, με την ενίσχυση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, ο ρόλος των επιτροπών των τραπεζών θα είναι ιδιαίτερης βαρύτητας καθώς όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από τις επιτροπές. Υπενθυμίζεται ότι για να οριστεί κάποιο μέλος του Δ.Σ. πρόεδρος επιτροπής, πέραν των άλλων αυστηρών κριτηρίων, θα πρέπει να μην έχει καμία σχέση με ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα τα τελευταία 10 χρόνια, κριτήριο με το οποίο εκτιμάται ότι επιδιώκεται να αποκλειστεί το σύνολο των στελεχών που έχει εργαστεί σε ελληνική τράπεζα.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι μέχρι 25 Αυγούστου είναι η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την πρόσκληση για τη θέση, είναι απαραίτητη η «άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας» ενώ «ευχέρεια στα ελληνικά θα θεωρηθεί πολύ σημαντικό επιπρόσθετο προσόν».
Έντυπη