Του Λέανδρου Ρακιντζή
Συνεχώς κυκλοφορούν φήμες περί παραβατικής συμπεριφοράς μεταναστών κυρίως στα νησιά του Β. Αιγαίου και ότι καταφεύγουν σε κλοπές προς βιοπορισμό
και άλλες βίαιες πράξεις που ευτυχώς αποτελούν ακόμη μεμονωμένα περιστατικά. Είναι γεγονός ότι οι συμπολίτες μας αποφεύγουν να κυκλοφορούν βραδινές ώρες σε περιοχές, όπου ζουν μαζικά οι πρόσφυγες για λόγους προφύλαξης και σε κάποιες από τις περιοχές αυτές απολαμβάνουν κάποιας σχετικής αυτονομίας με την αστυνομία να παρακολουθεί διακριτικά τις περιοχές από απόσταση.
Υπάρχει επίσης διάχυτη η φήμη ότι στα σοβαρά ΜΜΕ ενδεχομένως με γραμμή που δόθηκε αρμοδίως λειτουργεί φιλτράρισμα στις ειδήσεις σχετικά με σεξουαλικές παρενοχλήσεις, πράξεις βίας, κλοπές ακόμη και ληστείες από πρόσφυγες – μετανάστες σε βάρος Ελλήνων και τουριστών κυρίως στα νησιά Β. Αιγαίου, γεγονός που έχει συντελέσει στη μείωση της τουριστικής κίνησης. Επιπλέον υπάρχουν έντονες φήμες ότι οι εκεί αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές ασκούν διακριτική μεταχείριση υπέρ των μεταναστών αποφεύγοντας να ασκήσουν διώξεις ή να συλλάβουν τους παραβάτες για ελαφρά ελπίζω παραπτώματα παρέχοντες σ΄ αυτούς ένα είδος ασυλίας ίσως και για πρακτικούς λόγους και ότι μέλη των Μ.Κ.Ο, που ευρίσκονται εκεί για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος παρεμβαίνουν στις παραπάνω αρχές υπέρ αυτών με τον ισχυρισμό ότι το άσυλο, που μπορεί να παρασχεθεί σ΄ αυτούς, καλύπτει και παραβατικές συμπεριφορές. Σαφώς θα αποτελέσει ολέθριο λάθος εάν επικρατήσει η εκδοχή αυτή, αντίθετα θα έπρεπε όλες αυτές οι παραβατικές πράξεις να καταγράφονται ως και οι ενδεχόμενες ποινικές καταδίκες, ώστε να σχηματιστεί ένα είδος ποινικού μητρώου για τους πρόσφυγες – μετανάστες, που θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για την χορήγηση του ασύλου. Τέλος οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να παραπέμπουν αμέσως σε δίκη κατά τη διαδικασία του αυτόφωρου στους υποπίπτοντες αλλοδαπούς σε αδικήματα τουλάχιστον πλημμεληματικού χαρακτήρα, ώστε να διατάσσεται η απέλασή τους κατά το άρθρο 74 του ποινικού κώδικα και να μην αναμένεται η παροχή ή όχι του ασύλου.
Επίσης γεννώνται σοβαρά ερωτήματα ποιες είναι αυτές οι Μ.Κ.Ο που διαχειρίζονται συμπληρωματικά το μεταναστευτικό πρόβλημα, πως ιδρύθηκαν βάσει Ελληνικού ή αλλοδαπού νόμου ποιον εκπροσωπούν και ποιος κρύβεται πίσω από αυτές. Πώς χρηματοδοτούνται και από ποιους, διότι ακούγονται και διάφορα βαρύγδουπα ονόματα, πως διαχειρίζονται τις χορηγίες αυτές και σε ποιον αποδίδουν λογαριασμό, αν τα χρήματα προέρχονται από την ΕΕ εάν τηρούνται οι σχετικοί κανόνες αυτής και το κυριότερο αν έχουν διαπιστευτεί υπό ποία ιδιότητα, εάν συμπεριφέρονται εντός των ορίων που έχουν συμφωνηθεί και ποια η συμπεριφορά των μελών αυτών με την παρατήρηση ότι δεν απολαμβάνουν διπλωματικής ασυλίας. Τονίζω ότι πρέπει να τηρείται η νομιμότητα που δεν αίρεται με την επίκληση έκτακτης ανάγκης. Φοβάμαι όμως ότι τα παραπάνω ερωτήματα δεν θα απαντηθούν ποτέ πειστικά και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από το κράτος και την κοινωνία, γιατί ο εθελοντισμός που είναι μια τεράστια κρυμμένη δύναμη, κινδυνεύει πολλές φορές – και έχουμε άπειρα παραδείγματα – να εξελιχθεί σε κρυπτοεπαγγελματισμό προς εξυπηρέτηση των στελεχών, που υπό το πρόσχημα παροχής κοινωνικού έργου, αποβλέπουν σε ίδιο όφελος που δεν είναι μόνο χρηματικό.
* Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης Ε.Τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
* Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης Ε.Τ., πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης