Δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει – Τέθηκαν στο αρχείο του κ. Αγγελή
Μαζί με την αποχώρηση από την υπηρεσία, λόγω συνταξιοδότησης, της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, ο επίσης απερχόμενος
Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Εμμανουήλ Ρασιδάκης, επιφύλασσε ένα ακόμη «πραξικόπημα» σε βάρος της Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά σε βάρος συναδέλφου του, του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Ιωάννη Αγγελή.
Ο κ. Ρασιδάκης με εντολή της καταγγελλόμενης πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, και ήδη υπό πειθαρχική διερεύνηση, εξέταζε τις 3 αναφορές του κ. Αγγελή κατά της ιδίας της κ. Κουτζαμάνη, της Γεωργίας Τσατάνη, του Ισίδωρου Ντογιάκου, του Σταμάτιου Δασκαλόπουλου, και άλλων εισαγγελικών λειτουργών. Όπως δημοσιεύτηκε σε σύσσωμα τα ΜΜ,. οι αναφορές του κ. Αγγελή τέθηκαν στο αρχείο με πολυσέλιδη διάταξη του κ. Ρασιδάκη, που αριθμεί γύρω στις 110 σελίδες.
Μετά τις 800 και βάλε σελίδες της διάταξης αρχειοθέτησης της κ. Τσατάνη ένας ακόμη, αυτή τη φορά πρώην, εισαγγελέας είχε το χρόνο και τη διάθεση να συντάξει 110 σελίδες προκειμένου να «καθαρίσει» τις σκιές που ίπταντο σε βάρος συγκεκριμένων εισαγγελέων, για τον σκανδαλώδη χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου. Και μετά από έρευνα, στην οποία παρέλασαν από το γραφείο του οι ελεγχόμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί, ο κ. Ρασιδάκης απεφάνθη ότι ο χειρισμός τους ήταν υποδειγματικός, και ο κ. Αγγελής ένας κοινός συκοφάντης.
Όλα θα ήταν τέλεια εάν κάποιος δεν ανίχνευε τις εξής τρεις (3) λεπτομέρειες: Ο κ. Ρασιδάκης δεν φημίζεται για το εκτενές των διατάξεών του, αφού σε άλλες περιπτώσεις αυτές περιορίζονται σε 5 σειρές ή το πολύ 2 σελίδες. Στην υπόθεση Βγενόπουλου, όμως, ο κ. Ρασιδάκης επιστράτευσε το «λογοτεχνικό» του ταλέντο. Ναι μεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Αγγελής κλητεύθηκε, και δεν προσήλθε να καταθέσει, αλλά παραλείπονται να αναφερθούν οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, την οποία ενστερνίστηκε διά παραλείψεως ο κ. Ρασιδάκης, όπως και ότι ποτέ δεν κλητεύθηκε για την βασική αναφορά του, που κατατέθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2016. Ο κ. Ρασιδάκης δεν διενεργούσε την έρευνά του βάσει του άρθρου 29 παρ. 4 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αφορά σε κακουργηματικές πράξεις που τελέστηκαν από δικαστικούς λειτουργούς, αλλά βάσει αναθέσεως από την ίδια την καταμηνυόμενη πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δηλαδή, η καταγγελλόμενη χρέωσε σε υφιστάμενό της τη διερεύνηση των εις βάρος της καταγγελιών.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Ο Εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Αγγελής υπήρξε Εισαγγελέας Δικαστικής Συνδρομής, ο οποίος είχε ζητήσει από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που παρείχαν οι Δικαστικές Αρχές της Κύπρου για τη σχέση του Ανδρέα Βγενόπουλου με το σκάνδαλο της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά τελικώς η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά του συμπεριφέρθηκε σκαιά, εκδιώχνοντάς τον από το γραφείο της. Σε αυτό αλλά και σε άλλα περιστατικά που αποδεικνύουν προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Βγενόπουλου αναφέρθηκε ο κ. Αγγελής, αποδίδοντας ευθύνες σε πέντε ακόμη συναδέλφους του, εκτός από την Kουτζαμάνη: στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο, στη γνωστή στο πανελλήνιο, Γεωργία Τσατάνη, η οποία αρχειοθέτησε την υπόθεση, στον Εισαγγελέα Εφετών, και γνωστό ως «alter ego» του κ. Ντογιάκου, Σταμάτη Δασκαλόπουλο, αλλά και στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου, και στον σύνδεσμο της EUROJUST, Νίκο Ορνεράκη. Για τους δύο τελευταίους, μάλιστα, άφηνε να εννοηθεί πως ενδεχομένως να εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους.
Σύμφωνα με την πολυσέλιδη αναφορά του Εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά και ποινικά, γιατί συστηματικά παρεμπόδισε την έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Ο Αγγελής, ως Εισαγγελέας Δικαστικής Συνδρομής, είχε ενημερώσει την ίδια για τα στοιχεία που παρέδωσαν οι Κύπριοι για τον Βγενόπουλο, αλλά όχι μόνο δεν προωθούσε την υπόθεση, αλλά επέμενε, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, με παρεμβάσεις της, να εγκριθούν αιτήματα του Βγενόπουλου για να μην παρασχεθεί δικαστική συνδρομή στην Κυπριακή Εισαγγελία. Στη συνέχεια, όταν ο Αγγελής αναγκάστηκε να αναφέρει τα στοιχεία αυτά μέσω γραπτής αναφοράς του, η Κουτζαμάνη τον φώναξε στο γραφείο της και αφού του φέρθηκε με άσχημο τρόπο γιατί έκανε το υπηρεσιακό του καθήκον, του είπε επί λέξει: «υποστηρίζεις του Κύπριους χωροφύλακες αντί τους Έλληνες». Με αυτό τον τρόπο η Κουτζαμάνη έδειξε τη σαφή θέση της υπέρ του Βγενόπουλου (χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο «έλληνες» που χρησιμοποιεί ο Βγενόπουλος για τον εαυτό του) χωρίς να έχει αρμοδιότητα για την υπόθεση και την υποτίμηση των Κυπρίων Αστυνομικών Ανακριτών.
Στη συνέχεια η Κουτζαμάνη, πάλι πέρα από κάθε αρμοδιότητά της, ζήτησε να ενημερώνεται προσωπικά για την υπόθεση Βγενόπουλου.
Ο Αγγελής περιγράφει πως με ιδιαίτερη μεθόδευση η αναφορά που είχε κάνει για να αναφέρει όσα στοιχεία του παρέδωσαν οι Κύπριοι, ανατέθηκε στην Γεωργία Τσατάνη, μετά από συνεννόηση της Κουτζαμάνη με τη Ράϊκου, ενώ ήταν καταγγελίες που αφορούσαν θέματα Διαφθοράς και έπρεπε να ερευνηθούν από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Κουτζαμάνη και Ράικου φέρονται να χρησιμοποιούν το επιχείρημα πως πρόκειται για καταγγελίες ανώτερου Εισαγγελέα και έπρεπε να ερευνηθούν από ανώτερο από αυτόν, πράγμα που δεν προβλέπεται σε καμία διάταξη νόμου. Έτσι μεθοδεύτηκε να χρεωθεί η υπόθεση αυτή στην Τσατάνη, η οποία αφού συσχέτισε όλες τις συναφείς δικογραφίες Βγενόπουλου, τις οποίες ζήτησε από την Ράικου, και η τελευταία τις απέστειλε, τις αρχειοθέτησε με την 800 και βάλε σελίδων διάταξή της.
Ο Αγγελής αναφέρεται επίσης σε καταγγελίες που έχει κάνει με άλλη του αναφορά κατά του Ντογιάκου για πιέσεις που άσκησε στην υπόθεση Βγενόπουλου και την απομάκρυνσή του από την Εισαγγελία της Δικαστικής Συνδρομής. Σύμφωνα με τον Αγγελή, ο Ντογιάκος πριν την εκλογή του στη θέση του Προισταμένου της Εισαγγελίας του πρότεινε να τον ψηφίσει «και να μην φοβάται τίποτα». Το πειθαρχικό σκέλος της αναφοράς αυτής αγνοείται, και κανείς δεν γνωρίζει εάν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, έδωσε εντολή για άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου.
Ρόλο στην υπόθεση κατά τον Αγγελή έχει παίξει, σύμφωνα με την αναφορά, ο Εισαγγελέας Σταμάτιος Δασκαλόπουλος, στον οποίο ανατίθεται συστηματικά η κρίση των αιτημάτων του Βγενόπουλου να μην παρασχεθεί δικαστική συνδρομή στην Κύπρο. Ενώ όμως συμβαίνει αυτό, δηλαδή η έγκριση ή η απόρριψη των αιτημάτων αναλαμβάνεται από έναν Εισαγγελέα, στη συνέχεια, τα αιτήματα που σχετίζονται με την έκδοση των συνεργατών του Βγενόπουλου, παραπέμπονται σε Δικαστικό Συμβούλιο. Δηλαδή η Εισαγγελία Εφετών χρησιμοποιεί δύο μεθοδολογίες (σε όλες συμμετέχει απ ό,τι φαίνεται ο Δασκαλόπουλος), με αποτέλεσμα ο Βγενόπουλος να κερδίζει χρόνο και να μην ανακρίνεται από τις Κυπριακές Αρχές.
Πώς αρχειοθετήθηκε η υπόθεση
Πλυντήριο αθωωτικών διατάξεων φαίνεται να λειτουργούσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Ο κ. Ρασιδάκης χρεώθηκε να διερευνήσει 3 αναφορές του κ. Αγγελή. Τις 2 πρώτες τις χρεώθηκε πολύ καθυστερημένα, αφού εκκρεμούσαν επί μήνες στα συρτάρια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Μετά από μήνες, μάλιστα, ξανά με καθυστέρηση, κάλεσε για να καταθέσει τον κ. Αγγελή, με μια διφορούμενη κλήση, που δεν ήταν αντιληπτό εάν αφορά σε κατάθεση μάρτυρα ή υπόπτου. Ο κ. Αγγελής αμέσως ανταποκρίθηκε, αναφέροντας στον κ. Ρασιδάκη, αφενός το άτοπο της κλητεύσεώς του ως μάρτυρα, και παράλληλα ως υπόπτου, αφετέρου ότι υπήρχε κώλυμα διενέργειας της έρευνας από τον ίδιο, αφού χρεώθηκε τη δικογραφία από την ίδια την καταγγελλόμενη Ευτέρπη Κουτζαμάνη, και ο ίδιος ήταν ουσιώδης μάρτυρας για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις στο έργο του κ. Αγγελή, αφού τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ήταν Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών είχε ενημερωθεί για αυτές τις παρεμβάσεις. Μάλιστα, ο κ. Αγγελής έσπευσε να καταθέσει νέα αναφορά με περαιτέρω στοιχεία και αποδείξεις, σε βάρος της Ευτέρπης Κουτζαμάνη, και άλλων συναδέλφων του. Η αναφορά αυτή κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τέλη Απριλίου του 2016, και κατά περίεργο τρόπο χρεώθηκε και πάλι στον κ. Ρασιδάκη, ο οποίος την αρχειοθέτησε και αυτήν χωρίς να καλέσει τον αναφέροντα να εξεταστεί και να προτείνει μάρτυρες. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ως μάρτυρες κλητεύθηκαν ακόμη και οι καταγγελλόμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί.
Εάν ισχύουν όλα αυτά, η διάταξη αρχειοθέτησης Ρασιδάκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη βάπτισμα των «νονών» της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που βαπτίζουν νόμιμη την έρευνα Τσατάνη, μετά βαπτίζουν νόμιμη την άτυπη διοικητική εξέταση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαου Παντελή, και τώρα βαπτίζουν νόμιμη μια διάταξη αρχειοθέτησης του Εμμ. Ρασιδάκη, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, τη στιγμή που ο τρόπος αρχειοθέτησής της είναι έπος κατάχρησης εξουσίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να διερευνήσει την υπόθεση Βγενόπουλου και τα παρακλάδια της σε βάθος. Ίδωμεν…