Στην τελική φάση της κατασκευής τους βρίσκονται έργα ενσωμάτωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε υποδομές δημόσιου σκοπού (νοσοκομεία, δημοτικά κτίρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα) σε ολόκληρη τη χώρα που χρηματοδοτούνται από πόρους
του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Τα έργα που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα για τις ΑΠΕ (συνολικού προϋπολογισμού 11,2 εκατ. Euro) μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την αξιολόγηση των προτάσεων από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες αφορούν στην εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», στο Γενικό Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο», στη Στέγη Ανηλίκων και στο Κέντρο Βρεφονηπιακής Αγωγής του Δήμου Νέας Ιωνίας, στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις δημοτικές εγκαταστάσεις του Δήμου Άνδρου, στο «Πολυκοινωνικό» Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης Παιδείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αλεξανδρούπολης και σε δημοτικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καρπενησίου. Δύο επιπλέον έργα – που αφορούν τα αντλιοστάσια του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητηρίου του Δήμου Ναυπλίου αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από την εξοικονόμηση πόρων του προγράμματος.
Οι πόροι του ΕΟΧ καλύπτουν το 85 % του κόστους ενώ το υπόλοιπο 15 % καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα έργα περιλαμβάνουν ηλιοθερμικά συστήματα για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, λέβητες βιομάζας, γεωθερμικά συστήματα για ψύξη/θέρμανση χώρων, καθώς και φωτοβολταϊκά για κάλυψη ηλεκτρικών φορτίων σε κτίρια και αντλιοστάσια, αλλά και για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων που θα κυκλοφορούν σε πανεπιστημιακές η δημοτικές εγκαταστάσεις.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε σχετικά: «Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει ένα πλούσιο και ευρύτατα διεσπαρμένο ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό. Τα υλοποιούμενα έργα αποδεικνύουν ότι λύσεις που αξιοποιούν τις ΑΠΕ σε μικρής κλίμακας εφαρμογές, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση και μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη, είναι εφικτές και βιώσιμες. Εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά, ενεργειακά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, τα έργα έχουν ως συνέπεια και τη σημαντική τόνωση των τοπικών οικονομιών μέσω της εμπλοκής του κατασκευαστικού κλάδου, σε μια εποχή που η αγορά (προμηθευτές εξοπλισμού, κατασκευαστές, τεχνίτες, μηχανικοί-μελετητές) έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Καθώς δε τα έργα υλοποιούνται σε υποδομές μεγάλης επισκεψιμότητας και σημαντικής κοινωνικής προστιθέμενης αξίας, εξασφαλίζεται η πολλαπλασιαστικότητα των αποτελεσμάτων και η διάχυσή τους σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.
Η εμπειρία του τρέχοντος Προγράμματος δείχνει ότι η εξασφάλιση κονδυλίων για επενδύσεις μικρής κλίμακας προς όφελος του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χώρας, καθώς και των στόχων που έχουν τεθεί για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Με βάση την επιτυχή αυτή εμπειρία και στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για τη συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα προχωρήσουμε και στο σχεδιασμό για τη νέα προγραμματική περίοδο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ (2014-2021)».