Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ελληνικών αρχών για να προετοιμαστεί καλύτερα η δεύτερη αξιολόγηση.
«Καθώς περνάει ο καιρός, θα διευρύνεται ο βαθμός ελευθερίας» υποστήριξε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ και πρόσθεσε πως «αυτό ζητάμε από τους θεσμούς και νομίζω ότι γι’ αυτό τον λόγο και μόνο θα είναι πιο εύκολες οι επόμενες αξιολογήσεις, χωρίς να κρύβω ότι θα υπάρχουν συγκρούσεις, θα υπάρχουν διαφορές». Μάλιστα, σημείωσε ότι από εδώ και στο εξής τα δύσκολα μέτρα, τα δημοσιονομικά, είναι πίσω μας. «Εχουμε τώρα πιο πολλά θεσμικά μέτρα να περάσουμε, αλλάζει η ατζέντα προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση, έχουμε περισσότερο χρόνο και εμείς να τους πείσουμε ότι έχουμε και ένα παράλληλο πρόγραμμα, είτε είναι για την πρωτοβάθμια υγεία, είτε είναι για την παιδεία», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν έχουμε συμφέρον να καθυστερήσουμε» την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας, γιατί και εγώ που είμαι σε δύσκολη θέση ως υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση, θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτή τη σταθερότητα, για να μπορούν υπουργοί σε άλλους τομείς, όπως στην υγεία, την παιδεία, να κάνουν παρεμβάσεις σε αυτή τη χώρα», όπως ανέφερε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Αλ. Βιντερστάιν, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για «βελτιωμένη μέθοδο εργασίας» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε η «δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως και με επιτυχία». Δήλωση, που ήρθε σε συνέχεια της επιστολής που φέρεται να απέστειλε ο κ. Τσακαλώτος, με την οποία αναδείκνυε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις.
Επίσης, ο κ. Βιντερστάιν σημείωσε ότι «η επιτυχία αυτή απαιτεί σωστό σχεδιασμό και συντονισμό σε ό,τι αφορά τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων», ενώ επισήμανε πως τα δύο σημεία στα οποία έχει επικεντρωθεί η εργασία της Επιτροπής είναι η «κυριότητα του προγράμματος» από την ελληνική κυβέρνηση και «η καλή επικοινωνία» προς όλα τα μέρη της ελληνικής διοίκησης. «Και τα δύο αυτά είναι σημαντικά για εμάς και για την επιτυχία του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και ανέφερε ότι «το κλειδί αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Έντυπη