Θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού
Σε -προαναγγελθείσα, ήδη από την περασμένη εβδομάδα- συμφωνία για τα εργασιακά, η οποία εδράζεται σε πέντε βασικά σημεία, κατέληξαν σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών έλαβε χώρα στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία του υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου. Στην κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να συμφωνείται, στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο ελάχιστος νόμιμος μισθός, με γενική και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζομένους.
Επίσης, θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.
Επιβεβαιώνουν, επίσης, εκ νέου και στο σύνολό τους, τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο, οι οποίες ενσωματώνονται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα τους.
Ακόμα, στην κοινή δήλωσή τους, υπογραμμίζουν ότι «ως βέλτιστες πρακτικές» πρέπει να θεωρηθούν όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Ευρώπης. Αναφέρονται στο κείμενο αρχών που υπέγραψαν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων, την 27η Ιουνίου 2016, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τέλος, συμφώνησαν ότι ο ν. 1262/1982 πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κυρίως, ως προς την αντιμετώπιση πρακτικών κακής εφαρμογής του, χωρίς, όμως, να τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμα στην απεργία και στη συνταγματική προστασία της συνδικαλιστικής δράσης.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «κοινωνική και πολιτική συμφωνία για δημιουργία κοινωνικού μετώπου με εθνικά χαρακτηριστικά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων», δήλωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι πήραν μία απόφαση η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής θέσης της χώρας στην επικείμενη διαπραγμάτευση, τονίζοντας, ωστόσο ότι αυτή δεν θα είναι εύκολη.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα, ξεκαθαρίζοντας ότι με τη συμφωνία αυτή μπαίνει ένα τέλος στο καθεστώς απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων χρόνων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν σε ένα σημείο συμφωνίας με πάρα πολύ κόπο και προσπάθεια, καθώς υπήρχαν διαφορές, τονίζοντας ότι καθήκον όλων είναι να μην υπάρχουν υπαναχωρήσεις και δεύτερες σκέψεις.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι με αυτή τη συμφωνία δίνεται ένα ισχυρό όπλο στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.