Ηταν μια καλή εβδομάδα για τον νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, τηρούμενων των αναλογιών. Ενα μήνα μετά την ιστορική απόφαση των
Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν αισθητά σημάδια που να επιβεβαιώνουν απότομη επιβράδυνση της οικονομίας παρά τους κακούς οιωνούς τον τελευταίο καιρό. Ανακοινώθηκε, παράλληλα, υποχώρηση της ανεργίας σε νέο χαμηλό 11ετίας, διολισθαίνοντας στο 4,9%. Και, όπως παρατηρεί ο Λάρι Ελιοτ του Guardian, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα στη Βρετανία θα επιβραδυνθεί απότομα το 2017 αλλά θα αποφευχθεί η ύφεση.
Πνοή αισιοδοξίας άφησε, επίσης, δημοσίευμα των Financial Times για τα τέσσερα σενάρια του Brexit. O Αλεξ Μπέικερ, αρθρογράφος της οικονομικής εφημερίδας, επισημαίνει στο τέταρτο σενάριο ότι είναι πιθανό να οπισθοχωρήσει η Βρετανία από το Brexit. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να λάβει χώρα στα τέλη του 2018 ή το 2019, δεδομένου ότι δίνεται προθεσμία διετίας από την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας σχετικά με την αποχώρηση κρατών-μελών από την Ε.Ε. Μέχρι τότε το πολιτικό τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία.
Ομως, το τοπίο παραμένει ρευστό και οι πιθανές εξελίξεις είναι πολλαπλές. Η Βρετανία και η Ευρώπη κινούνται σε ανεξερεύνητα εδάφη. Το ΔΝΤ και οικονομικοί αναλυτές φοβούνται μια αναταραχή στις αγορές που, ενδεχομένως, να επηρεάσει το κλίμα εμπιστοσύνης στην πραγματική οικονομία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εύθραυστη ανάκαμψη στην Ευρώπη και τις ισορροπίες στη βρετανική οικονομία. Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg κάνει λόγο για μείωση της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων κατά 35 με 40 δισ. δολάρια το β΄ ή γ΄ τρίμηνο από τις απότομες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές νομισμάτων. Την Παρασκευή, συν τοις άλλοις, η εταιρεία αναλύσεων Markit ανακοίνωσε επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούλιο στο ναδίρ επταετίας επί χρηματοπιστωτικής κρίσης, αποτυπώνοντας τις πρώτες αντιδράσεις από το δημοψήφισμα.
Η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρεί πως είναι ακόμη νωρίς για την ολοκληρωτική αποτίμηση του κινδύνου από το Brexit, μια θέση που συμμερίζεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επί του παρόντος, η βρετανική οικονομία στηρίζεται σε γερά θεμέλια, αν και η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται σε αρκετά πιο ευάλωτη θέση. Οπως διαπιστώνει ο κ. Ελιοτ, μπορεί να υπάρχει αβεβαιότητα αλλά όχι πανικός. Η στερλίνα δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί και οι τιμές των μετοχών κινούνται ανοδικά, με το χρηματιστηριακό δείκτη FTSE-100 να παρουσιάζει εβδομαδιαία κέρδη. Το μέλλον παραμένει άγνωστο. Τουλάχιστον, η Τράπεζα της Αγγλίας παραμένει ετοιμοπόλεμη για να διαχειριστεί μια αποσταθεροποίηση των αγορών.