Υπουργική απόφαση με κριτήρια προσδιορισμού «οικιστικών πυκνώσεων»
Τον δρόμο για την «τακτοποίηση» χιλιάδων αυθαιρέτων σε παράνομους δασικούς οικισμούς ανοίγει υπουργική απόφαση για τα κριτήρια προσδιορισμού των «οικιστικών πυκνώσεων», όπως κομψά χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος δασικές περιοχές που εδώ και δεκαετίες έχουν… τσιμεντωθεί με πληθώρα παράνομων κτισμάτων.
Η πολυαναμενόμενη απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ΦΕΚ (αρ. φύλλου 145/20 Ιουλίου 2016) εξειδικεύει διάταξη που είχε συμπεριληφθεί στις ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες στον πολυνόμο 4389/16 (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=800921).
Σύμφωνα με αυτήν, μπορούν περιοχές με ελάχιστο αριθμό 50 παράνομων κτιρίων να εξαιρεθούν «προσωρινά» από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών ώσπου να εξεταστούν κατά περίπτωση. Ωστόσο, επειδή στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, ήδη φορείς και οργανώσεις προειδοποιούν καθώς υπάρχει μια… νεφελώδης ασάφεια σε σχέση με τα επόμενα βήματα, αλλά και τη διαφάνεια και τη δημόσια πληροφόρηση για την τύχη των αυθαίρετων οικισμών που θα αποτυπωθούν.
Κριτήρια προσδιορισμού
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης στην απόφασή τους πάντως καθορίζουν τα κριτήρια προσδιορισμού του περιγράμματος της οικιστικής πύκνωσης ως εξής:
- Οταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 50, αναλογεί τουλάχιστον ένα κτίριο ανά 500 τ.μ. και άρα αφορά έκταση τουλάχιστον 25 στρεμμάτων.
- Οταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι μεγαλύτερος των 100, αναλογεί τουλάχιστον ένα κτίριο ανά 1.000 τ.μ., δηλαδή έκταση μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων.
- Οταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι μεγαλύτερος των 400, αναλογεί τουλάχιστον ένα κτίριο ανά 2.000 τ.μ., άρα έκταση 800 στρέμματα και πάνω.
Ωστόσο, καθώς δεν καθορίζεται συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ των αυθαιρέτων, σε περίπτωση που η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη, η έκταση της πύκνωσης θα είναι πολλαπλάσια.
Με μοβ στον δασικό χάρτη
Για τον υπολογισμό των επιφανειών, όπως αναφέρει η απόφαση, δεν λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος της κάθε ιδιοκτησίας αλλά μόνο το σύνολο της περιοχής εντός του περιγράμματος της οικιστικής πύκνωσης, η οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα αποτυπώνεται με ιώδες (μοβ) χρώμα στον δασικό χάρτη.
Την ευθύνη για τον προσδιορισμό των μοβ περιγραμμάτων για τις οικιστικές πυκνώσεις έχουν οι δήμοι, οι οποίοι πρέπει να τις αποτυπώσουν εντός έξι μηνών, δηλαδή ως τις 20 Ιανουαρίου 2017. Για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται θεωρημένος δασικός χάρτης η προθεσμία περιορίζεται στους δύο μήνες.
Στη συνέχεια θα πρέπει να σταλούν στην ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ), η οποία τα διαβιβάζει στις Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να εξαιρεθούν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς και στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική και πολεοδομική τους διαχείριση. Τυχόν δασικές εκτάσεις εντός των περιοχών των οικιστικών πυκνώσεων συνεχίζουν να υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.