Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας, είπε ο κ. Κέρι από τις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν ως στόχο την υπογραφή της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου (TTIP) με την Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε στις αρχές της εβδομάδας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον
Κέρι. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας, είπε ο κ. Κέρι από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συναντήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ωστόσο, η διατλαντική συμφωνία μάλλον βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην κόψη του ξυραφιού. Οι πιο απαισιόδοξοι θα υποστήριζαν ότι είναι πολιτικά νεκρή.
Η υποστήριξη προς τη συμφωνία έχει καταρρεύσει, ιδίως στη Γερμανία – η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να την υπερασπίζεται, αλλά όχι και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Με τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία να απέχουν λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από έναν χρόνο, φαντάζει απίθανο κάποιος από τους βασικούς διεκδικητές της εξουσίας να αποτολμήσει να πάει αντίθετα από την κοινή γνώμη. Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Κέρι είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα ότι δεν συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν πως δεν θα προχωρήσει η υπογραφή της διατλαντικής συμφωνίας. Μάλιστα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι η συμφωνία έχει παρεξηγηθεί και ότι θα αναλάβει να εξηγήσει ο ίδιος τους επόμενους μήνες με ποιους τρόπους θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους. Είναι γεγονός ότι εν μέσω γενικευμένου κλίματος κατά της παγκοσμιοποίησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι πολιτικοί όντως οφείλουν να εξηγήσουν καλύτερα στους πολίτες για ποιους λόγους είναι προς το συμφέρον τους η υπογραφή της TTIP. Το γεγονός ότι προσφέρθηκε ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο μάλλον προδίδει πόσο απρόθυμοι είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να το κάνουν εκείνοι.
Τον Μάιο, ο κ. Γκάμπριελ είχε χαρακτηρίσει την επιθυμία της κ. Μέρκελ να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους «λανθασμένη». Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης του SPD και πιθανός αντίπαλος της κ. Μέρκελ στις εκλογές του 2018 είχε προσθέσει πως «έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι, αν δεν υπάρξει πρόοδος, τότε θα πρέπει να το πούμε ανοικτά». Πράγματι, ο 14ος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έληξε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, χωρίς να έχει επιτευχθεί πρόοδος. Η υποστήριξη για την υπογραφή της TTIP έχει υποχωρήσει στη Γερμανία από το 55% το 2014 στο 17%. Τα μεγάλα γερμανικά εργατικά σωματεία, που κάποτε υποστήριζαν την υπογραφή της συμφωνίας, πλέον είναι αντίθετα. Αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα, από την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση, το τουρκικό πραξικόπημα, την ισλαμική τρομοκρατία και το μεταναστευτικό πρόβλημα, η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι μάλλον απίθανο να έχουν τη διάθεση να πιέσουν για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2018. Κ.Κ.
Έντυπη