«Γιατί πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν παίρνουν πολυήμερη καλοκαιρινή άδεια; Πρόκειται για φιλότιμους αστυνομικούς, για έκτακτες καταστάσεις ή συμβαίνει και κάτι άλλο;». Σε αυτό το ιδιότυπο ερώτημα ζητά τις
τελευταίες εβδομάδες απάντηση η ηγεσία του Σώματος που βρίσκεται μπροστά στο φαινόμενο των αξιωματικών οι οποίοι… απαρνούνται τις καλοκαιρινές διακοπές και παραμένουν στα γραφεία τους. Και αν ακόμη φύγουν, αυτό γίνεται για μόλις λίγα 24ωρα.
Ανώτατοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι πίσω από αυτή την τυπικά «φιλότιμη υπηρεσιακή επιλογή» κρύβονται πολύχρονες παθογένειες της Αστυνομίας που προκαλούν εμπόδιο στο έργο τους, καθότι πίσω από τους αξιωματικούς που μένουν αμετακίνητοι το κατακαλόκαιρο στα γραφεία τους, χωρίς να συμβαίνει κάτι έκτακτο, κρύβονται «εγωκεντρικές» αντιλήψεις, υπερσυγκεντρωτισμός, κακή κατανομή αρμοδιοτήτων, ευθυνοφοβία, υπερφιλοδοξίες, ιδρυματισμός και ίσως μερικές φορές κάτι «περίεργο». Εχει δοθεί εντολή εφέτος το καλοκαίρι προς όλους τους σημαντικούς αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να πάρουν – εκτός απροόπτου – πολυήμερες καλοκαιρινές άδειες.
Συντριπτική πλειονότητα
Οπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, «σχεδόν το 80%-90% των σημαντικών αξιωματικών της Αστυνομίας παίρνουν το καλοκαίρι άδειες ελαχίστων ημερών με επίκληση υπηρεσιακές ανάγκες. Πράγματι υπάρχουν θέσεις-“κλειδιά”, προκύπτουν έκτακτες καταστάσεις, χρειάζεται επιφυλακή και η επιλογή τους είναι δικαιολογημένη. Τις περισσότερες φορές όμως υπάρχει μια σχετική υπηρεσιακή “ρουτίνα” και η διαρκής παρουσία τους στα γραφεία δεν είναι επιβεβλημένη.
Επιπλέον παρατηρούμε ότι η επιλογή τους να φύγουν ελάχιστες ημέρες από το γραφείο τους είναι προειλημμένη. Εχουμε αντιληφθεί λοιπόν ότι πολλοί “κολλάνε” αδικαιολόγητα στα γραφεία τους. Και αυτό διότι, ενώ θα έπρεπε να κατανέμουν ορισμένες αρμοδιότητες σε υφισταμένους τους, να τηρούν το οργανόγραμμα και τον προσδιορισμό των καθηκόντων, να έχουν εκπαιδεύσει αντικαταστάτες τους σε τέτοιες περιπτώσεις, εκείνοι λειτουργούν υπερσυγκεντρωτικά και έχουν την “ενός ανδρός αρχή”. Αυτό δεν φαίνεται στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου αλλά το καλοκαίρι, με αυτούς που κάνουν το γραφείο τους… πλαζ και δεν φεύγουν με τίποτα».
Συνήθεια ή κάτι «περίεργο»;
Οπως συμπληρώνουν ακόμη, «πολλοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποκύπτουν στη “δύναμη της συνήθειας” με τη συνεχή παρουσία στα γραφεία για να παρακολουθούν τις εν εξελίξει υποθέσεις. Ουσιαστικά φοβούνται να αποχωρήσουν από τα γραφεία τους, έχουν τον απροσδιόριστο φόβο ότι θα συμβεί κάτι κακό ή μπορεί να… υπονομευθούν· υποπίπτουν σε μια αστυνομική ιδρυματοποίηση. Στην Αστυνομία έχουμε πολλούς αδιάφορους αξιωματικούς που δημιουργούν προβλήματα. Εχουμε όμως και ενστόλους στο άλλο άκρο οι οποίοι, χωρίς ίσως να το αντιλαμβάνονται, προκαλούν διαφορετικά ζητήματα».
Τα ίδια στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη στέκονται στο ζήτημα των θερινά «καθηλωμένων» αστυνομικών και για έναν άλλον ειδικό λόγο: εκτιμούν ότι υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό – σε περιφερειακές υπηρεσίες – που δεν φεύγει για διακοπές για να μην υπάρξει «εμπλοκή» και προβλήματα σε κυκλώματα της νύχτας και του τζόγου με τα οποία μπορεί να συνεργάζονται προκειμένου να δίνουν διαρκή ενημέρωση για τις κινήσεις συναδέλφων τους. Θεωρούν ότι ίσως μια προσωρινή καλοκαιρινή απομάκρυνση από τη θέση τους προκαλέσει επιπλοκές με… απροειδοποίητους ελέγχους στα κυκλώματα ή από λάθος κινήσεις των μη «μυημένων αντικαταστατών» τους. Πιθανώς για τον λόγο αυτόν δεν το κουνάνε ρούπι, για να μη γίνει η… ζημιά.