επιπτώσεων της απόπειρας του πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με εκπροσώπους τουριστικών φορέων της χώρας μας, το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν τάσεις ενίσχυσης των κρατήσεων τελευταίας στιγμής από τις ξένες αγορές προς ελληνικούς προορισμούς, μια εξέλιξη η οποία εν μέρει αποδίδεται στην κατάρρευση του τουρκικού τουρισμού. Η Ελλάδα αναμένεται να αποκομίσει οφέλη την περίοδο αιχμής της σεζόν για έναν επιπλέον λόγο: άλλες άμεσα ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, καταγράφουν υψηλά ποσοστά πληροτήτων στις ξενοδοχειακές τους μονάδες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν τις κρατήσεις που χάνει η Τουρκία. Αλλωστε, η γειτονική χώρα κατέγραψε το Ιούνιο την ενδέκατη διαδοχικά μείωση σε μηνιαία βάση στην εισερχόμενη τουριστική της κίνηση διευρύνοντας τις απώλειες με διψήφια ποσοστά πτώσης το τελευταίο πεντάμηνο.
Eπίσης, έκδηλο είναι το ενδιαφέρον για τη μεταφορά στη χώρα μας συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων που η διοργάνωσή τους είχε προγραμματισθεί στην Τουρκία. Τα σχετικά αιτήματα που φθάνουν σε Ελληνες διοργανωτές συνεδρίων, πέραν της φετινής περιόδου, αφορούν και τη σεζόν του 2017.
Επιπλέον, διεθνείς εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, αμέσως μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, αντικατέστησαν τουρκικά λιμάνια από τα δρομολόγια τους τόσο με ελληνικά όσο και με λιμάνια άλλων χωρών. Τουλάχιστον επτά ελληνικά λιμάνια υποδέχθηκαν ή θα υποδεχθούν μεγαλύτερο αριθμό επιβατών κρουαζιερόπλοιων, καθώς οι ιδιοκτήτριες εταιρείες αποφάσισαν να διακόψουν τα δρομολόγιά τους προς λιμάνια της γειτονικής χώρας για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, της Ρόδου, του Βόλου, της Σάμου και της Χίου. Πάντως, εκπρόσωποι της κρουαζιέρας κάνουν λόγο για συγκυριακά οφέλη για τον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν τον κίνδυνο τα προβλήματα της Τουρκίας να συμπαρασύρουν και ελληνικούς προορισμούς κρουαζιέρας τη διετία 2017-18. Και αυτό, γιατί η γενικότερη αναταραχή στην περιοχή οδηγεί διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας σε σκέψεις περικοπής δρομολογίων τους συνολικά από την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, τις ημέρες του πραξικοπήματος καταγράφηκε μια μαζική φυγή τουριστικών σκαφών αναψυχής και πολυτελών θαλαμηγών από τις τουρκικές μαρίνες. Τα σκάφη και οι θαλαμηγοί ξένων ιδιοκτητών μεταξύ των οποίων και Τούρκων μετακινήθηκαν προς ελλιμενισμό σε ελληνικές μαρίνες για λόγους ασφαλείας.
Kαι αρνητικές συνέπειες
H ένταση που προξένησε στη γειτονική χώρα το αποτυχημένο πραξικόπημα προκαλεί και αρνητικές συνέπειες στον ελληνικό τουρισμό. Και αυτό, γιατί καταγράφεται μια ανάσχεση της ροής των Τούρκων τουριστών προς τη χώρα μας, η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές της Β. Ελλάδας. Επίσης, τις πρώτες ημέρες μετά το πραξικόπημα σημειώθηκαν ακυρώσεις κρατήσεων που άγγιξαν το 40% σε ξενοδοχειακές μονάδες περιοχών όπως η Θράκη, όπου η Τουρκία είναι η πρώτη τουριστική αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν, πέραν του ξενοδοχειακού κλάδου, να επηρεαστούν αρνητικά οι επιχειρήσεις εστίασης και η εμπορική κίνηση. Αλλωστε οι Τούρκοι φημίζονται στην περιοχή τόσο για τους μεγάλους λογαριασμούς που κάνουν στα εστιατόρια όσο και για την τάση τους να αγοράζουν επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ. Από την άλλη, η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει ανακλήσεις πράσινων διαβατηρίων που κατέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλες ομάδες πολιτών εκ των πραγμάτων δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή τουριστική ροή Τούρκων προς τη χώρα μας. Πρόσθετος ανασταλτικός παράγων είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιούν οι τουρκικές αρχές στα σύνορά μας για τον εντοπισμό τυχόν πραξικοπηματιών που θα θελήσουν να περάσουν στη χώρα μας με το πρόσχημα των διακοπών. Να σημειωθεί ότι το 2015 οι αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα του 1 εκατ., φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ του 1.153.046. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται πολύ πιθανό η τουριστική κίνηση για τη φετινή σεζόν από την Τουρκία να επιστρέψει σε επίπεδα κάτω του 1 εκατ.
Έντυπη