Τέσσερις φακέλους με αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής απέστειλε η τουρκική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, καθώς η Άγκυρα
ζητά την έκδοση του, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Θα παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία εάν το επιθυμούν», είπε ο Γιλντιρίμ ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν να προστατεύουν αυτό τον προδότη», αφού όπως σχολίασε κατά την ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) , η προέλευση του πραξικοπήματος είναι «ξεκάθαρη». Ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε το μετριοπαθές ισλαμιστικό κίνημα Χιζμέτ , του οποίου ηγείται ο Γκιουλέν, ως μία «παράλληλη τρομοκρατική οργάνωση» στην Τουρκία.
«Η 15η Ιουλίου απέδειξε ότι η δύναμη των τανκ νικήθηκε από τη δύναμη του λαού. Αυτό το έθνος αντλεί την ισχύ του από το λαό, όχι από τα τανκ», είπε ο Γιλντιρίμ απευθυνόμενος στους βουλευτές του AKP. «Αυτό το κοινοβούλιο έχει δει πολλά πραξικοπήματα, αλλά κανένα από αυτά δεν έριξε βόμβες στο κτήριο της Βουλής», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στα τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα που έχουν λάβει χώρα στην Τουρκία από το 1960 έως το 1997.
«Κανένα από τα πραξικοπήματα δεν έστρεψε όπλα στο λαό, κανένα δεν τον βομβάρδισε», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός υπό τις συχνές επευφημίες των υποστηρικτών του κόμματος που παρακολουθούσαν την ομιλία, ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες.
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Άγκυρα έχει ήδη καταθέσει αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν περισσότερα από αρκετά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να αποδειχθεί η εμπλοκή του στη διοργάνωση του πραξικοπήματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γκιουλέν, πρώην στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999. Ο ίδιος έχει αρνηθεί την ανάμειξή του στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.