διοργανωτές του “No Border Camp Thessaloniki 2016”, που δηλώνουν αλληλέγγυοι των μεταναστών.
Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η”Καθημερινή” υπάρχει αναφορά της αστυνομίας προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, ΓιώργοςΚυρίτσης, δηλώνει στην εφημερίδα ότι οι πρόσφυγες που μεταφέρονται στο ΑΠΘ παρακολουθούν εκδηλώσεις και επιστρέφουν τη νύχτα στις δομές, καθώς “δεν προκύπτει από τις καταμετρήσεις ότι λείπει κόσμος”. Δεν αποκλείει να έχει εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο “μικρός αριθμός” προσφύγων και μεταναστών που δεν έμεναν σε κάποια οργανωμένη δομή. Προσθέτει, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας το πανεπιστήμιο μετά τη λήξη του “No Border Camp”.
Την Κυριακή οι διοργανωτές μίσθωσαν έξι πούλμαν. Με τα πέντε εξ αυτών μετέφεραν συνολικά περίπου 300 πρόσφυγες από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών γύρω από τη Θεσσαλονίκη (των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, του κτιρίου της πρώην Σόφτεξ στον Δήμο Κορδελιού). Το έκτο λεωφορείο “αξιοποιήθηκε”, μετέχοντας στη μηχανική πορεία που έκαναν οι “αλληλέγγυοι” στους άδειους δρόμους της πόλης, υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Χθες, εκτός από τις πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι “αλληλέγγυοι” έβαψαν με συνθήματα ένα αστικό λεωφορείο. Στους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στο campus του ΑΠΘ προσφέρθηκε φαγητό και τσάι, ενώ με επίκεντρο τους ανθρώπους αυτούς οργανώθηκαν εκδηλώσεις (π.χ. διήγηση της περιπέτειας του ταξιδιού από τη Συρία) ως ένα είδος “ερευνητικού project”!
Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” απαντώντας στην εισαγγελική παραγγελία προς την ΕΛ.ΑΣ. για έρευνα για τυχόν τέλεση αυτόφωρων αδικημάτων, οι αστυνομικές αρχές, μέσω αναφοράς, παραδέχονται ότι είναι υποχρεωμένοι να παρέμβουν, αλλά για να το κάνουν πρέπει να διαθέτουν όλες τις πληροφορίες για το σχέδιο δράσης των “αλληλέγγυων”. Ουσιαστικά, υπάρχει φόβος μήπως οι “αλληλέγγυοι” καλέσουν σε στήριξη ομοϊδεάτες τους (κάποιοι τους τοποθετούν στον χώρο των αναρχικών) και προκληθούν ευρύτερα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σχολιάζοντας το “Νο Border Camp”, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι “άσυλο δεν σημαίνει ανομία και η χώρα δεν ξεφτιλίστηκε τώρα, αλλά έχει ξεφτιλιστεί από χρόνια”. Από την άλλη, κατανόησε τη στάση της αστυνομίας λέγοντας πως αν επιδιωχθεί βίαιη έξωση, αυτοί θα ξεχυθούν στην πόλη και θα δημιουργήσουν επεισόδια. “Η λογική είναι να το αφήσουμε να εκτονωθεί”, δήλωσε.