Οι δύο χώρες αναμένουν φέτος αριθμό-ρεκόρ των επισκεπτών
Η Αλμουδένα Μαρτίν προσπαθεί να διαχειριστεί την αυξημένη κίνηση που καταγράφεται στα ξενοδοχεία των Καναρίων Νήσων όπου εργάζεται καθώς οι
κρατήσεις φέτος είναι έως και 20% υψηλότερες με τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις ανησυχίες για την ασφάλεια σε άλλες χώρες να στρέφουν τους επισκέπτες σε χώρες όπως η Ισπανία, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
«Υπάρχουν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Έπρεπε να προσλάβουμε νέο προσωπικό και να αναθεωρήσουμε τον σχεδιασμό μας για το καλοκαίρι για να καλύψουμε τη νέα ζήτηση», δήλωσε η Μαρτίν, η οποία είναι υποδιευθύντρια της εταιρίας Seaside Hotels που διαθέτει δύο πεντάστερα ξενοδοχεία στα νησιά. «Έχουμε επίσης πολλούς πελάτες που έμειναν σε εμάς δύο φορές φέτος διότι είναι ασφαλής προορισμός».
Μετά τις πολλαπλές επιθέσεις στη Γαλλία και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναμένουν φέτος ο αριθμός των επισκεπτών να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ καθώς οι τουρίστες αναζητούν τον ήλιο σε προορισμούς που θεωρούνται ασφαλέστεροι. Για την Πορτογαλία, αυτό βοηθά τις προσπάθειες να καθιερωθεί η χώρα ως ταξιδιωτικός προορισμός για όλη τη χρονιά.
«Η Πορτογαλία πάντα εμφανίζεται ως ασφαλής προορισμός», δήλωσε σε συνέντευξη ο υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Καλντέιρα Καμπράλ.
Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας και τις δύο οικονομίες – παράγει περίπου το 10% του ΑΕΠ στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Στην Ισπανία, οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο κατά 7,4% έως τον Μάιο φέτος, ενώ οι δαπάνες των επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 7,8%. Στην ίδια περίοδο, οι διανυκτερεύσεις τουριστών στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 13%.
Το αντίθετο συμβαίνει στην Τουρκία και τη Γαλλία. Η ένωση ταξιδιωτικών πρακτόρων της χώρας προβλέπει μείωση έως 40% στα έσοδα του 2016. Η Γαλλία, ο πλέον τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, υπέστη μείωση 8,7% των ξένων επισκεπτών το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Η Τουρκία «θεωρείται περιοχή συγκρούσεων», δήλωσε ο καθηγητής Χοσέπ Φραντσέσκ Βαλς, λέκτορας στο ESADE Business School στην Ισπανία. Καθώς ολοένα και περισσότεροι την αποφεύγουν, στρέφονται στην Ιβηρική διότι το προφίλ των επισκεπτών που προτιμούν την Τουρκία –ευρωπαίοι οικογενειάρχες που ψάχνουν τον ήλιο– μοιάζει με αυτό όσων επισκέπτονται την Ισπανία, σύμφωνα με τον Βαλς.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Πορτογαλία θεωρεί την κατάσταση αυτή δεδομένη. Μετά τα «τραγικά γεγονότα» στη Γαλλία και την Τουρκία, η χώρα έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, δήλωσε ο υπουργός Καμπράλ.
Η κυβέρνηση παρέχει πιστωτικές γραμμές για καινοτόμα ξενοδοχειακά έργα καθώς και στήριξη στους ιδιοκτήτες παλαιότερων μονάδων προκειμένου να ανακαινίσουν τα ξενοδοχεία τους. Παράλληλα, δημιουργεί ένα δίκτυο ελεύθερου wifi στα ιστορικά κέντρα της χώρας και απλοποιεί τη νομοθεσία για ενοικιάσεις μικρής διάρκειας σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα και τη βιωσιμότητα του τουριστικού κλάδου στην Ισπανία, δήλωσε ο Καμπράλ. Η κυβέρνηση επίσης προσπαθεί να βοηθήσει τη Λισαβόνα να προσελκύσει μεγάλα συνέδρια, όπως το “The Web Summit” του Νοεμβρίου, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια νεοφυών επιχειρήσεων στον κόσμο.
«Όταν ο τουρισμός πάει αρκετά καλά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν είναι μια περίοδος αιχμής ή μόδα αλλά μια τάση», δήλωσε ο Καμπράλ. «Και θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την τάση».
Ο αντίκτυπος αυτός δεν περιορίζεται μόνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με τη Starwood Hotels & Resorts Worldwide. Στην Κόστα Σμεράλντα, στη Σαρδηνία, η εταιρία κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης 33% το πρώτο εξάμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
«Υπήρξε σημαντική αύξηση στις κρατήσεις από Ιταλούς και ξένους ταξιδιώτες διότι, πράγματι, νιώθουν πιο ασφαλείς τώρα στην Ιταλία», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ρόμπερτ Κόρεν, ένας εκ των αντιπροέδρων της εταιρίας.