προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μερίδιο από το τμήμα του επιχειρηματικού και χρηματοπιστωτικού κόσμου που θα εγκαταλείψει τη βρετανική πρωτεύουσα. Οι γαλλικές πρωτοβουλίες αντανακλούν τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των ενδιαφερόμενων ευρωπαϊκών μητροπόλεων και ίσως αιφνιδιάζουν παράγοντες του κλάδου, καθώς προέρχονται από μία χώρα που δεν έχει την καλύτερη σχέση με τη βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών. Το 2012 ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε αποκαλέσει τον κλάδο «εχθρό», όταν ανακοίνωνε την επιβολή φόρου 75% στα πολύ υψηλά εισοδήματα.
«Από το Παρίσι με αγάπη», όπως εύλογα σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, θα μπορούσε να τιτλοφορείται η επιστολή που έλαβαν 4.000 στελέχη βρετανικών επιχειρήσεων, όπου γίνονταν γνωστά τα πλεονεκτήματα της γαλλικής πρωτεύουσας. Τη συνέταξε η Βαλερί Πεκρές, εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής του Παρισιού, υπεύθυνη για να ενημερώσει τους ενδιαφερομένους, επισημαίνοντας ότι «το Παρίσι προσφέρει ασύγκριτη ποιότητα ζωής», με νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια και έντονη πολιτιστική ζωή. Το Παρίσι είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερη αγορά της Ευρωζώνης σε πολλούς τομείς, όπως στην έκδοση εταιρικών ομολόγων και στη διαχείριση επενδύσεων, με τις εταιρείες του κλάδου να διαχειρίζονται κεφάλαια 3,6 τρισ. ευρώ.
Η Πεκρές, άλλοτε στέλεχος της κυβέρνησης Σαρκοζί, ασκεί πιέσεις στον Γάλλο πρόεδρο, ώστε να μην επιβάλει φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αν αυτός δεν ισχύει στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία. Εχει τονίσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει τη γαλλική πρωτεύουσα πιο ελκυστική, προσφέροντας ειδικό φορολογικό καθεστώς σε όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στο Παρίσι.
Παράλληλα χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υποσχέθηκε ειδικό φορολογικό καθεστώς σε όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στη Γαλλία. Κατά την εμφάνισή του σε συνέδριο της Europlace, ομάδας πίεσης που προωθεί τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο Μανουέλ Βαλς εξέφρασε την επιθυμία της γαλλικής κυβέρνησης «να οικοδομήσει τη μελλοντική πρωτεύουσα του χρηματοπιστωτικού κλάδου». Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του ακροατηρίου, που αποτελούνταν από στελέχη τραπεζών, τόνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση «προσφέρει λύσεις σε επιχειρήσεις που θέτουν ερωτήματα και περιμένουν απαντήσεις για να προετοιμαστούν για το μέλλον».
Για τις επιχειρήσεις
Σε ό,τι αφορά το ειδικό φορολογικό καθεστώς προς όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στη Γαλλία, αυτό παρατείνεται στα οκτώ έτη από τα πέντε που ισχύουν σήμερα. Σύμφωνα με αυτό το ειδικό καθεστώς, εκπίπτουν από τη φορολογία των επιχειρήσεων δαπάνες για την εκπαίδευση των παιδιών των υπαλλήλων τους, ενώ δεν φορολογούνται αποδόσεις κεφαλαίου που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, η κυβέρνηση θα θεσπίσει δημόσια υπηρεσία για την επαφή με ξένες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Γαλλία, και η οποία θα λειτουργεί με πολύγλωσσο προσωπικό για να εξυπηρετεί όσους δεν ομιλούν τη γαλλική γλώσσα. Υποσχέθηκε, επίσης, στους υπαλλήλους των ξένων επιχειρήσεων ότι θα λειτουργήσουν σχολεία με όσες τάξεις χρειαστούν, για να διδάσκονται τα παιδιά στη μητρική τους γλώσσα.
Μολονότι η Βαλερί Πεκρές τόνισε σε οικονομικό συνέδριο ότι η Γαλλία «δεν είναι σε πόλεμο με το Λονδίνο, απλώς υπάρχει ανταγωνισμός», μπορεί κανείς να δει στα λόγια των Γάλλων πολιτικών τη διάθεση να πληρώσουν τη βρετανική κυβέρνηση με το ίδιο νόμισμα, καθώς το 2012 ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι θα στρώσει «κόκκινο χαλί» σε όσες γαλλικές επιχειρήσεις επιθυμούν να εγκατασταθούν στη Βρετανία και να γλιτώσουν την υψηλή φορολογία. Αυτό δείχνει η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν πως «το “κόκκινο χαλί” μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές».
Έντυπη