Κόλλια Ελευθερία
Το φάντασμα της μετάφρασης στοιχειώνει και την επόμενη μέρα στη Δικαιοσύνη: περισσότερες της μιας υποθέσεις εξοπλιστικών, με ιλιγγιώδεις μίζες, φαίνεται να σκοντάφτουν στο ίδιο ακριβώς πρόβλημα με αυτό της δίκης για τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Ενδεικτική είναι η δίκη για την προμήθεια υποβρυχίων κατά την υπουργία του Ακη Τσοχατζόπουλου, η οποία έχει προσδιοριστεί εκ νέου για τον Σεπτέμβριο, με 32 πρόσωπα στο εδώλιο, μεταξύ άλλων τον κατηγορούμενο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος γαλλοελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλντ (που εμπλέκεται και στο σκάνδαλο Siemens).
«Πέρα από τον όποιο κίνδυνο παραγραφής, η μη μετάφραση του βουλεύματος, εν προκειμένω στα γαλλικά, ενέχει τον κίνδυνο απόλυτης ακυρότητας της διαδικασίας»σημειώνουν έγκριτοι νομικοί. «Ακόμη και να ξεκινήσει και να προχωρήσει η δίκη, μπορεί να τιναχτεί στον αέρα ύστερα από χρόνια ολόκληρα. Θα ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν;».
Ο Οσβαλντ εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση με την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ (Ericsson, Embraer), καθώς και αυτήν των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH της Krauss Maffei Wegmann που βρίσκεται εν αναμονή της εισαγγελικής πρότασης από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Παντελή Στραγάλη.
Στην υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ, με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, η ανάμειξη του τραπεζίτη Πίτερ Κόλεριτζ και του δικηγόρου στη ΖυρίχηRichard Ritter θα απαιτήσει τη μετάφραση του βουλεύματος στα αγγλικά και στα γερμανικά αντιστοίχως. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν δε ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τυχόν καθυστέρηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους παραγραφής για συγκεκριμένες πράξεις. Το διασυνοριακό οικονομικό έγκλημα είναι μεν δύσκολα διαχείρισιμο από την ελληνική Δικαιοσύνη, η απουσία πρόνοιας ωστόσο ενδέχεται να αποβεί μοιραία, ξεσηκώνοντας πάλι θύελλα διαμαρτυριών».