Στο επίκεντρο της συνάντησης το ελληνικό χρέος, το προσφυγικό και το κυπριακό – Παρόντες οι κκ Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος
Τη στήριξη των ΗΠΑ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο
Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνοδου του NATO που διεξάγεται στη Βαρσοβία.
Όπως μέτεδωσε η ΕΡΤ, παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο την ανάγκη της Ελλάδας για ανάπτυξη, ενώ του επισήμανε ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει για το χρέος δεν προχωρούν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ κατανοούν το πρόβλημα του χρέους και ότι θα συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας επί μιας ουσιαστικής ελάφρυνσής του, γεγονός που θα βοηθήσει στην επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Επίσης, έκανε γνωστό ότο το επόμενο διάστημα θα φτάσει στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, για τη συνέχιση των συνομιλιών για το χρέος.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση, ο κ. Ομπάμα ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ατζέντα για την πάταξη της διαφθοράς και ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ και στο ζήτημα αυτό.
Αναφορά έγινε και στο κυπριακό, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία, με τον όρο να φύγουν οι ξένοι στρατοί από το νησί και να καταργηθούν οι εγγυήσεις. Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης
Για το προσφυγικό, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, «ο (Αμερικανός) πρόεδρος επιδοκίμασε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και ενθάρρυνε την πιο μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας».
Από την πλευρά του το Μαξίμου σε δική του ανακοίνωση σημειώνει πως σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού.
Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, όσον αοφρά την συζήτηση για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.
Η κυβέρνηση επισημαίνει ακόμη ότι η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στο ραντεβού που ξεκίνησε στις 15:30 ώρα Ελλάδος και είχε διάρκεια 30 λεπτών, με έναν μπλε φάκελο.