Αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά -και όχι μόνο- είναι πλέον ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου κλήθηκε στα γραφεία του κλιμακίου διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος και κατηγορήθηκε γραπτώς από την Αστυνομία για την υπόθεση του ενός εκατ. ευρώ που λήφθηκε το 2007, λίγο μετά την αποχώρησή του από την Κεντρική Τράπεζα, από την περιβόητη Focus.
Ανάλογο κατηγορητήριο αντιμετωπίζουν η θυγατέρα του Αθηνά Χριστοδούλου καθώς και ο πρώην σύζυγός της Ανδρέας Κιζουρίδης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτοί κατηγορήθηκαν γραπτώς και όπως ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, αρνήθηκαν ενοχή. Αυτό ήταν άλλωστε αναμενόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι το ένα εκατ. ευρώ κατατέθηκε σε λογαριασμό της εταιρείας A. C. Christodoulou Consultants. Το εν λόγω ποσό δεν δηλώθηκε στον Φόρο Εισοδήματος και ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ενοχή, ως διευθυντής της εταιρείας, για φοροδιαφυγή και καταδικάστηκε σε πέντε μήνες άμεση φυλάκιση. Σε εκείνη την υπόθεση οι αρχικές κατηγορίες εναντίον της Αθηνάς Χριστοδούλου και του πρώην συζύγου της Ανδρέα Κιζουρίδη -που ήταν συγκατηγορούμενοι του Χ. Χριστοδούλου- ανεστάλησαν.
Μαζί με Βγενόπουλο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η νέα υπόθεση θα καταχωριστεί εντός των ημερών -ίσως την ερχόμενη Δευτέρα- ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και θα υπάρχει συνωστισμός κατηγορουμένων. Είναι η πρώτη υπόθεση στην οποία κατηγορούμενος θα είναι και ο Ανδρέας Βγενόπουλος και το στοίχημα είναι πλέον το κατά πόσο θα γίνει κατορθωτή η έκδοσή του στην Κύπρο.
Τα μέλη της ανακριτικής ομάδας και ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος άναψε το πράσινο φως για την άσκηση των διώξεων, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα δώσει δικαστικές μάχες προκειμένου να αποτρέψει την έκδοσή του στην Κύπρο.
Γι’ αυτό το θέμα υπήρξαν πολύωρες συσκέψεις και σχεδιασμός με τη βοήθεια και Ελλαδιτών δικηγόρων, σε μια προσπάθεια να προβλεφθεί και αναλόγως να αντιμετωπιστεί κάθε ενέργεια στην οποία αναμένεται να προβεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος για να αποτρέψει τόσο ενδεχόμενη σύλληψη όσο και έκδοσή του.
Ζολώτας, Focus και άλλοι
Τη λίστα των κατηγορουμένων ή καλύτερα των συγκατηγορουμένων συμπληρώνουν ο γνωστός από τη Focus Μιχάλης Ζολώτας, η Focus Maritime Corp. ως νομικό πρόσωπο, και τα πρώην στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας και στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Βγενόπουλου, Κυριάκος Μάγειρας και Μιχάλης Φόλε οι οποίοι υπήρξαν στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας.
Στο κατηγορητήριο υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που είναι κοινές για κάποιους από τους κατηγορούμενους και αφορούν το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Επίσης υπάρχουν κατηγορίες στη βάση της σύμβασης για την καταπολέμηση της διαφθοράς καθώς και κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση κατηγορουμένου υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και αν όντως έχει διαπραχθεί ή όχι οποιοδήποτε αδίκημα αρμόδιο να το αποφασίσει είναι μόνο το δικαστήριο.
Διαδικαστικά
Διαδικαστικά, μετά την καταχώριση του κατηγορητηρίου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, κάτι το οποίο θα γίνει, όπως αναφέρεται και πιο πάνω, εντός των ημερών, θα οριστεί ημερομηνία για επίδοση του κατηγορητηρίου σε όλους τους κατηγορουμένους και δικάσιμος για παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Ακολούθως, το κατηγορητήριο θα πρέπει να επιδοθεί σε όλους τους κατηγορουμένους. Το σκηνικό αναμένεται ότι θα είναι το ίδιο με εκείνο που είδαμε στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας στην οποία είναι κατηγορούμενοι οι στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος. Εν ολίγοις, οι εξ Ελλάδος κατηγορούμενοι δεν θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου και εναντίον τους θα εκδοθεί, σε πρώτο στάδιο, ένταλμα σύλληψης και εν συνεχεία ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης το οποίο θα προωθηθεί στην Ελλάδα για εκτέλεση.
Στην Ελλάδα θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες δικαστικής συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις και με βάση τη σχετική απόφαση-πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει μέγιστη προθεσμία τριών μηνών για συμπλήρωση των διαδικασιών είτε με εκτέλεση είτε με άρνηση εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και του αιτήματος έκδοσης.
Συγκεκριμένα, η απόφαση-πλαίσιο προνοεί ότι σε περίπτωση μη συναίνεσης του εκζητούμενου προσώπου «η οριστική απόφαση για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα πρέπει να λαμβάνεται εντός 60 ημερών από τη σύλληψη του καταζητούμενου». Υπάρχει επίσης πρόνοια για ακόμα ένα μήνα παράταση. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει εφόσον συντρέχουν ειδικές περιστάσεις.
Νομικές μάχες
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος έχει δείξει τη βασική γραμμή που θα ακολουθήσει, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προβάλει ενστάσεις και θα υποστηρίξει πως τα αδικήματα διερευνήθηκαν από τις ελλαδικές αρχές και αρχειοθετήθηκαν ή ότι πρόκειται για κατ’ ισχυρισμόν αδικήματα που τελέστηκαν στην Ελλάδα και άρα οι Κύπριοι, όπως συνηθίζει να λέει, δεν έχουν δικαιοδοσία εκδίκασης αυτών των υποθέσεων. Οι εκπλήξεις, βεβαίως, από πλευράς του Ανδρέα Βγενόπουλου είναι πάντα μέρος της στρατηγικής του, ασχέτως του αν έχουν ή όχι οποιαδήποτε βάση. Αναμένεται να δούμε στην πράξη ποια θα είναι η στάση του στο πλαίσιο των νομικών μαχών που θα δώσει.
Αποκάλυψη του «Πολίτη»
Η υπόθεση του ύποπτου εμβάσματος ύψους ενός εκατ. ευρώ ήρθε στην επιφάνεια πριν από τρία χρόνια με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Π», ημερομηνίας 21 Ιουνίου 2013 και τίτλο «One million euros για Χριστόδουλο». Ήταν μόλις άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης μαζί με άλλες σοβαρές υποθέσεις που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των ερευνών για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Τόσο ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου με δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και ο Ανδρέας Βγενόπουλος με ανακοίνωσή του, δήλωναν πως «ουδέν μεμπτόν» υπήρχε στη συγκεκριμένη υπόθεση, με τον δεύτερο να τηρεί σαφείς αποστάσεις τόσο από τη διερευνώμενη υπόθεση όσο και από τη Focus και τον Μιχάλη Ζολώτα με τον οποίο θα είναι πλέον συγκατηγορούμενος. Μάλιστα, ο Χριστοδούλου υποστήριξε πως η A. C. Christodoulou Consultants έλαβε τα χρήματα από τη Focus ως προπληρωμή για παροχή υπηρεσιών για μια δεκαετία!