ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
«Οι εκπρόσωποι των διαφορετικών θρησκειών επιβάλλεται να σέβονται ο ένας τις παραδόσεις του άλλου και να μην πυροδοτούν μεταξύ τους συγκρούσεις» τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.
«Ενας νέος Ψυχρός Πόλεμος πλησιάζει», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν και καλεί τους Ευρωπαίους «να αλλάξουν μυαλά και
να επιλέξουν ηγέτες, οι οποίοι θα υπερασπιστούν τα εθνικά δικαιώματα των λαών τους και όχι τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ».
Ο πρόεδρος της πανίσχυρης Δούμας, που ανήκει στον στενό πυρήνα του περιβάλλοντος Πούτιν –και γι’ αυτό οι Δυτικοί τον έχουν κατατάξει στους persona non grata Ρώσους αξιωματούχους– μιλάει ακόμα για την επιχειρούμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εκτιμώντας πως «ο πολιτικός που θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο, δεν θα είχε πολιτική προοπτική», αναφέρεται στο εμπάργκο των ελληνικών προϊόντων και σχολιάζοντας το Brexit υποστηρίζει πως «κάτι γεννιέται εντός του οικοδομήματος της Ε.Ε., κάτι άσχημο προς το καταστροφικό».
Ο κ. Ναρίσκιν ήρθε στην Ελλάδα, μολονότι είναι στη «μαύρη λίστα» της Ε.Ε., για να παραστεί στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας και μίλησε στην «Κ» εν πλω για το Αγιον Ορος, όπου, όπως μας είπε, εκπλήρωσε το όνειρό του, την «ευλογημένη ώρα ενός τέτοιου προσκυνήματος».
– Πώς ταξιδέψατε στην Ελλάδα από τη στιγμή που είστε στη «μαύρη λίστα» με τους ανεπιθύμητους Ρώσους αξιωματούχους λόγω ουκρανικού; Bοήθησε η ελληνική πλευρά;
– Πράγματι και ευχαρίστησα δημόσια την ελληνική πλευρά για τη βοήθεια, αν και δεν είναι η πρώτη φορά από τότε που λειτουργούν οι «μαύρες λίστες», που επισκέπτομαι χώρες της Ε.Ε. Εχω επισκεφθεί Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, όπου συμμετείχα σε συναντήσεις κοινοβουλευτικών οργανώσεων της Ευρώπης. Ομως, πριν από ένα χρόνο, έγινε ένα δυσάρεστο γεγονός, όταν η κυβέρνηση της Φινλανδίας αρχικά απέρριψε το αίτημα συμμετοχής μου σε συνέλευση του ΟΑΣΕ. Είναι σαφές ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες άσκησαν ισχυρές πιέσεις στην εκεί κυβέρνηση, η οποία, όμως, τελικά θέλοντας να αποδείξει ότι παίρνει εκείνη τις αποφάσεις, το έκανε δεκτό.
– Σας έκανε μεγάλη ζημιά στη Ρωσία το εμπάργκο της Δύσης;
– Προς το παρόν έχουν επεκταθεί οι κυρώσεις. Θεωρώ ότι η απόφαση των Ευρωπαίων υπαλλήλων δεν εναρμονίζεται με τα συμφέροντα και τις επιθυμίες των απλών ανθρώπων, των λαών της Ευρώπης. Και βεβαίως δεν επιτρέπει να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι αποφάσεις σχετίζονται με τις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον, οι οποίες επέβαλαν τις αποφάσεις τους στις Βρυξέλλες. Παραδεχόμαστε ότι έχουμε υποστεί ζημιά στη ρωσική οικονομία. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι μεγαλύτερη ζημιά γίνεται στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες είχαν πολύ καλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω, ότι πολύ πιο σημαντική ζημιά παθαίνουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Δεν έλεγε την αλήθεια η Ουάσιγκτον όταν έπαιρνε αυτές τις αποφάσεις. Ως αποτέλεσμα του εμπάργκο, ενώ ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, μπορεί και περισσότερο, οι εμπορικές σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ έχουν αυξηθεί, οπότε κερδισμένη είναι η Αμερική. Γι’ αυτό τον λόγο θα θέλαμε οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να σκεφτούν περισσότερο τους λαούς τους και όχι τόσο τη βορειοατλαντική πειθαρχία.
– Στην Ελλάδα, υπήρχε κρυφή προσδοκία για ευνοϊκότερη μεταχείριση εκ μέρους σας στα αγροτικά προϊόντα της…
– Η στάση μας αφορά τις σχέσεις της Ρωσίας και της Ε.Ε. συνολικά και θέλουμε να είναι σχέσεις ισότιμων εταίρων. Τα προηγούμενα 20 χρόνια αποδείξαμε ότι η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. απέβη προς το συμφέρον και των δύο λαών.
– Δεν μου απαντήσατε αν μπορούν οι Ελληνες αγρότες να ελπίζουν σε χαλάρωση των αντίμετρων από την πλευρά σας;
– Κατανοούμε ότι η Ελλάδα μπήκε αναγκαστικά στο καθεστώς των κυρώσεων, το καταλαβαίνουμε αυτό. Υπάρχουν χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., η Σερβία για παράδειγμα, που κράτησαν διαφορετική στάση για τις «ρίζες» του ουκρανικού ζητήματος. Δεν υποστήριξε ούτε τις πολιτικές αναταραχές στην Ουκρανία ούτε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης εναντίον του λαού της και εξακολουθούμε να έχουμε μια επωφελή συνεργασία με τη Σερβία σε πολλούς τομείς. Αλλά όσον αφορά τις κυρώσεις υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Αυτές έσπρωξαν τη ρωσική οικονομία να εκμεταλλευθεί τις εσωτερικές πηγές ανάπτυξης.
Βρετανία και Ε.Ε.
– Πώς είδατε το βρετανικό δημοψήφισμα; Νομίζετε ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.;
– Αναμφισβήτητα. Προς το παρόν, πάντως, δεν μιλάμε για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά ακόμα και αυτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί ένα γεγονός που συμβάλλει στο να πληγεί η όλη αρχιτεκτονική ασφάλειας. Κάτι γεννιέται εντός του οικοδομήματος της Ε.Ε., κάτι άσχημο προς το καταστροφικό. Η αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να σημάνει την απαρχή σοβαρών εξελίξεων στο εσωτερικό της Ε.Ε. Για μας πρέπει να είναι κατανοητό γιατί γίνονται αυτά. Πιστεύουμε ότι ένας από τους λόγους είναι ότι οι πληθυσμοί αισθάνονται ότι οι Βρυξέλλες, η Ε.Ε., προσπαθούν να ρυθμίσουν την ζωή των ανθρώπων στις χώρες-μέλη, ενώ και η διαχείριση σοβαρών προκλήσεων ήταν πολύ αδύναμη. Παράδειγμα αποτελεί η μεταναστευτική κρίση όπου δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα.Επίσης, με τις αποφάσεις τους οι Βρυξέλλες, η Ε.Ε., στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία συνέβαλαν στο να διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ Ρωσίας – Ε.Ε. Αλλά αυτό επέφερε και χάσμα εντός Ε.Ε., διότι και στους κόλπους της δεν συμφωνούν όλοι με την ακολουθούμενη πολιτική. Η Ρωσία πάντως επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ε.Ε να είναι σταθερά καλές. Πιστεύω ότι στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν πρέπει να στερείται η δυνατότητα να προστατεύουν την εθνική κυριαρχία τους, να κατοχυρώνουν τα εθνικά τους συμφέροντα, να καθορίζουν τη δική τους τύχη, αντί να πρυτανεύουν τα συμφέροντα μόνο των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.
Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
– Πώς σχολιάζετε την επιχειρούμενη μετατροπή από την ηγεσία της Τουρκίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί;
– Αυτό θα προκαλέσει –και προκαλεί ήδη– τη δικαιολογημένη αντίδραση όλου του ορθόδοξου κόσμου. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι οι εκπρόσωποι των διαφορετικών θρησκειών επιβάλλεται να σέβονται ο ένας τις παραδόσεις του άλλου και να μην πυροδοτούν μεταξύ τους συγκρούσεις. Είμαι, επίσης, εξίσου πεπεισμένος ότι ένας πολιτικός που θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο δεν θα είχε πολιτική προοπτική. Ελπίζουμε ότι οι συνετοί πολιτικοί στην Τουρκία και η συνείδηση που έχουν, δεν θα τους αφήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο.
– Αυτό θα προκαλέσει –και προκαλεί ήδη– τη δικαιολογημένη αντίδραση όλου του ορθόδοξου κόσμου. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι οι εκπρόσωποι των διαφορετικών θρησκειών επιβάλλεται να σέβονται ο ένας τις παραδόσεις του άλλου και να μην πυροδοτούν μεταξύ τους συγκρούσεις. Είμαι, επίσης, εξίσου πεπεισμένος ότι ένας πολιτικός που θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο δεν θα είχε πολιτική προοπτική. Ελπίζουμε ότι οι συνετοί πολιτικοί στην Τουρκία και η συνείδηση που έχουν, δεν θα τους αφήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο.
«Η Ευρώπη είναι δικό μας σπίτι, των Ευρωπαίων»
– Εκτιμάτε ότι οδεύουμε σ’ ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο;
– Οντως έχετε δίκιο, υπάρχουν σημάδια ότι πλησιάζει νέος Ψυχρός Πόλεμος. Εμείς παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ να πλησιάζουν τα σύνορα της Ρωσικής Oμοσπονδίας. Και αυτό γίνεται εδώ και είκοσι χρόνια. Το κράτος μας από την πλευρά του έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών του. Ξέρουμε πολύ καλά, όλος ο κόσμος ξέρει, τι σημαίνει ΝΑΤΟ. Ολος ο κόσμος θυμάται το 1999 και τους βομβαρδισμούς με πυραύλους στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 10.000 ανθρώπων. Θυμάται επίσης καλά το 2003 και την εισβολή ΗΠΑ στο Ιράκ. Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν τα θύματα των Ιρακινών, έχει διαλυθεί σχεδόν το κράτος του Ιράκ. Κάθε εβδομάδα ακούμε ειδήσεις για τρομοκρατικές ενέργειες στο Ιράκ. Το ΝΑΤΟ έχει διαλύσει αυτή τη χώρα. Στη Λιβύη δεν υπάρχει κράτος. Ναι, υπήρχε αυταρχικό καθεστώς, αλλά η χώρα είχε ανάπτυξη, τώρα κυριαρχούν το χάος και η ανομία. Εχει γίνει άντρο τρομοκρατίας. Και πάλι δεν αναζητήθηκαν ευθύνες σ’ αυτούς που επινόησαν και διέπραξαν εισβολή σε Ιράκ και Λιβύη. Αυτά τα εγκλήματα εμείς τα θεωρούμε εγκλήματα πολέμου. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και εμείς μέσα στη Ρωσία και όλος ο κόσμος έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ΝΑΤΟ.
– Και πού πάμε λοιπόν;
– Προσωπικά ελπίζω, και είμαι πεπεισμένος, ότι οι Ευρωπαίοι θα αλλάξουν μυαλά, θα προσεγγίσουν με διαφορετικό βλέμμα τα γεγονότα στα οποία αναφέρθηκα και θα επιλέξουν ηγέτες οι οποίοι θα υπερασπιστούν τα εθνικά δικαιώματα των λαών τους και όχι τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Πρόσφατα, αλλά και κατά καιρούς, σε συναντήσεις μου με Ευρωπαίους πολιτικούς, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τους λέω: Διώξτε από το ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ και είμαι βέβαιος ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη θα αυξηθούν άμεσα. Αυτοί οι συνομιλητές μου φοβούνται, αλλά είναι ειλικρινής μου άποψη ότι έχουν κάτι να σκεφτούν επ’ αυτού. Αυτά μισοαστεία μισοσοβαρά, είπαμε. Είμαι, πάντως, πεπεισμένος ότι η Ευρώπη είναι δικό μας σπίτι, των Ευρωπαίων, δεν μπορούμε να αφήνουμε αυτούς που είναι στην άλλη όχθη του ποταμού να μας κάνουν κουμάντο.
– Και πού πάμε λοιπόν;
– Προσωπικά ελπίζω, και είμαι πεπεισμένος, ότι οι Ευρωπαίοι θα αλλάξουν μυαλά, θα προσεγγίσουν με διαφορετικό βλέμμα τα γεγονότα στα οποία αναφέρθηκα και θα επιλέξουν ηγέτες οι οποίοι θα υπερασπιστούν τα εθνικά δικαιώματα των λαών τους και όχι τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Πρόσφατα, αλλά και κατά καιρούς, σε συναντήσεις μου με Ευρωπαίους πολιτικούς, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τους λέω: Διώξτε από το ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ και είμαι βέβαιος ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη θα αυξηθούν άμεσα. Αυτοί οι συνομιλητές μου φοβούνται, αλλά είναι ειλικρινής μου άποψη ότι έχουν κάτι να σκεφτούν επ’ αυτού. Αυτά μισοαστεία μισοσοβαρά, είπαμε. Είμαι, πάντως, πεπεισμένος ότι η Ευρώπη είναι δικό μας σπίτι, των Ευρωπαίων, δεν μπορούμε να αφήνουμε αυτούς που είναι στην άλλη όχθη του ποταμού να μας κάνουν κουμάντο.