Ελεγκτικό Συνέδριο. Για το έργο έχει μειοδοτήσει η ιταλική εταιρεία GD Infrastrutture SRL, η οποία έχει δώσει και την υψηλότερη έκπτωση με ποσοστό 45,2%, δηλαδή 13 εκατ. ευρώ λιγότερα, σε σύγκριση με τον αμέσως επόμενο μειοδότη, την Πόρτο Καρράς.
Η τελευταία προσέφερε έκπτωση 36,7%, ωστόσο η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία είναι και ο φορέας ανάθεσης, έχει προκρίνει την ανάθεση του διαγωνισμού στην ελληνική εταιρεία αποκλείοντας την ιταλική, επειδή η ασφαλιστική ενημερότητα που προσκόμισε ήταν σε ηλεκτρονική μορφή και δεν έφερε τη σχετική σφραγίδα. Το ζήτημα βεβαίως είναι ότι το ιταλικό δημόσιο δεν εκδίδει με άλλο τρόπο το σχετικό πιστοποιητικό, κάτι που σημαίνει ότι για την ΕΡΓΟΣΕ και συνεπώς και για τη μητρική της, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το σύνολο των ιταλικών ομίλων δεν έχει δικαίωμα λήψης έργων. Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που, πλέον, ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας, μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό, θα είναι η ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane.
Ασφαλώς ο λόγος του αποκλεισμού της GD Infrastrutture έχει ήδη απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που δέχθηκε την αιτιολογημένη άποψη του ιταλικού ομίλου και σε προηγούμενη απόφασή του, έχει ήδη ανακαλέσει την απόφαση ανάθεσης του έργου στην Πόρτο Καρράς και επισημαίνει πως η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου στον ιταλικό όμιλο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάζεται στην Ελλάδα με τον όμιλο της Μηχανικής.
Η παραπάνω εξέλιξη δύσκολα θα μπορεί να αλλάξει το υπέρ της ιταλικής εταιρείας διαμορφωμένο σκηνικό, εκτός εάν η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ προτιμήσει να ακυρώσει τον διαγωνισμό, με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις φορέων του κλάδου να αναφέρουν ότι η ΕΡΓΟΣΕ θα επικαλεστεί ζήτημα χρηματοδότησης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η πλευρά της GD Infrastrutture έχει ήδη διαμηνύσει προς κάθε εμπλεκόμενη πλευρά ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλωστε, πρόσφατα η εταιρεία ανανέωσε την εγγυητική επιστολή της και παρέτεινε την ισχύ της οικονομικής προσφοράς της, ώστε να είναι νομικά καλυμμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλικός όμιλος, που εδρεύει στην Ρώμη, έχει εμπειρία δεκαετιών στον κατασκευαστικό κλάδο της γειτονικής χώρας. Τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να επεκταθεί σε αγορές του εξωτερικού, κυρίως στα Βαλκάνια και ασφαλώς και στην Ελλάδα, όπου έχει επίσης διεκδικήσει, ανεπιτυχώς, να αναλάβει κάποια από τις εργολαβίες στο τμήμα του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος.
Οι παραπάνω εξελίξεις ασφαλώς και προξενούν απορίες, καθώς παρατηρούνται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη δημιουργία συνθηκών καρτέλ στον κλάδο των δημοσίων έργων, ενώ έχουν κληθεί αρκετές εταιρείες του κλάδου να απολογηθούν, με τη σχετική διαδικασία να προβλέπεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην έρευνα εμπλέκεται και ο όμιλος Στέγγου, που έχει συνεργαστεί με τις Αρχές, έχοντας μάλιστα καταθέσει και αίτηση για ένταξή του στο πρόγραμμα επιείκειας ακριβώς λόγω των στοιχείων που παρείχε.
Έντυπη