από το Συμβούλιο θα πρέπει να ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της αραβικής χώρας που προκαλούν τον θάνατο χιλιάδων αμάχων στην Υεμένη.
«Η Σαουδική Αραβία έχει καταρρίψει κάθε θλιβερό ρεκόρ παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη, ενώ την ίδια στιγμή εξακολουθεί να είναι μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο Φιλίπ Μπαλοπιόν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρέπει να συνταχθούν με τους αμάχους της Υεμένης και να αποπέμψουν τη Σαουδική Αραβία άμεσα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατιωτικός συνασπισμός, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ξεκίνησε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Υεμένης από τον Μάρτιο του 2015 σε μία προσπάθεια να κατατροπώσει τους συμμάχους των Ιρανών, αντάρτες Χούτι. Η φετινή είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς θητείας της Σαουδικής Αραβίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προκειμένου να αποπεμφθεί από το Συμβούλιο η χώρα, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων από την ολομέλεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μπορεί να επιβληθεί σε μία χώρα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνουν ότι κατέγραψαν 69 παράνομες αεροπορικές εξορμήσεις στην Υεμένη, που είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 913 άμαχοι πολίτες, ενώ βρέθηκαν στο στόχαστρο κατοικίες, αγορές, νοσοκομεία, σχολεία, εμπορικές επιχειρήσεις και τεμένη. Μάλιστα, οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι δραστηριότητες του συνασπισμού ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έθεσε στη «μαύρη λίστα» τον συνασπισμό στις αρχές του τρέχοντος μηνός, σε μία έκθεση που ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι ο συνασπισμός ευθύνεται για το 60% των θανάτων παιδιών και των τραυματισμών ανηλίκων κατά τη διάρκεια της διαμάχης κατά τη χρονιά που πέρασε. Ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων περιλαμβάνει 510 νεκρούς και 667 τραυματίες.
Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν φαίνεται ότι υπέκυψε στις πιέσεις που του ασκήθηκαν και αφαίρεσε από τη «μαύρη λίστα» τον συνασπισμό, εν αναμονή της νέας αξιολόγησης της κατάστασης.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας της Διεθνούς Αμνηστίας στον ΟΗΕ, ο Ρίτσαρντ Μπένετ τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο εσωτερικό της χώρας. «Εχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εκτελέσεις, παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των θανατοποινιτών έπειτα από δίκες που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την απονομή δικαιοσύνης, ενώ ασκείται αφόρητη καταπίεση έναντι των αντιφρονούντων και των ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τον Μάρτιο του 2011 η ολομέλεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέπεμψε τη Λιβύη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εξαιτίας της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις που παρέμειναν πιστές του ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.Ωστόσο, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε χθες ότι η χώρα του απορρίπτει τις κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον της η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ειδικότερα, ο πρέσβης Φαϊζάλ Τραντ τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία προτίθεται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να επανεξετάσει τις συνέπειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων και να βοηθήσει τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που εργάζονται στην Υεμένη. Σε ηλεκτρονική επιστολή που απέστειλε προς το Associated Press, ο Τραντ αναφέρει ότι οι δύο οργανώσεις που κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία «απορρίπτουν τα γεγονότα» αλλά και την αλήθεια σχετικά με το τι συμβαίνει στην Υεμένη, τονίζοντας ότι οι παραβιάσεις πραγματοποιούνται από τους αντάρτες.
Τεμένη, εμπορικές επιχειρήσεις, σχολεία, αγορές και νοσοκομεία βρέθηκαν στο στόχαστρο των αεροπορικών βομβαρδισμών της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.
Την αποπομπή της Σαουδικής Αραβίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν χθες από την ολομέλεια του ΟΗΕ η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η απομάκρυνση της χώρας
Προηγούμενο άρθροΣτο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών μετά από χρόνια εργασιών
Επόμενο άρθρο Καμία αλλαγή στα δίδακτρα έως το 2017