Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Μετά την επεισοδιακή, τουλάχιστον, περυσινή χρονιά των capital controls, του δημοψηφίσματος και των ατέρμονων διαπραγματεύσεων που κατέληξαν στην
υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο επιχειρηματικός κόσμος επιδίωκε μια εξομάλυνση των συνθηκών στην οικονομία και την αγορά, προκειμένου να διαμορφώσει εκ νέου τη στρατηγική του.
Σταδιακά άρχισαν να καταγράφονται τα αποτελέσματα αυτής της εξομάλυνσης, με αποκορύφωμα την επιτυχή έξοδο του Τιτάνα στις αγορές, μέσω ομολογιακής έκδοσης, από την οποία άντλησε 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα άρχισαν να ξεπαγώνουν επενδυτικά προγράμματα, παρά την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση σε επιχειρήσεις και πολίτες, και με την ελπίδα να μη διαταραχθεί η όποια σταθερότητα έχει επιτευχθεί στο οικονομικό περιβάλλον.
Στις τηλεπικοινωνίες, δεσπόζει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ, που δρομολογεί επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, με έμφαση στα δίκτυα νέας γενιάς και τις υποδομές, με στόχο να επεκτείνει την κάλυψη των δικτύων του και να αυξήσει τις ταχύτητες Internet, τόσο στη σταθερή όσο και την κινητή, ώστε να διατηρήσει την τεχνολογική του υπεροχή.
Σε ό,τι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, ο ΟΤΕ συνεχίζει την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, δίνοντας πρόσβαση στις ταχύτητες VDSL σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόσφατα ο επικεφαλής του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε πως στόχος είναι στο τέλος του έτους οΟΤΕ να φθάσει τα 2,25 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δηλαδή σχεδόν το 50% των τηλεφωνικών συνδέσεων της χώρας.
Αντίστοιχα, η Vodafone Ελλάδος έχει ανακοινώσει πως επιταχύνει το στρατηγικό της πλάνο να προχωρήσει σε επενδύσεις και δίκτυα νέας γενιάς (NGA), σε ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες αιχμής με ένα νέο επενδυτικό πλάνο 500 εκατ. ευρώ έως το 2020. Συνολικά, από το 2008, οι επενδύσεις της θυγατρικής του βρετανικού κολοσσού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το οικονομικό έτος 2014-2015 η άμεση και έμμεση συμβολή τηςVodafone στην εγχώρια οικονομία ανήλθε στα 852 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, η Wind Hellas έχει εκπονήσει επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για την ερχόμενη 5ετία, με έμφαση σε δίκτυα υποδομών και με στόχο να αποκτηθεί το 20% της συνολικής ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Έχοντας επενδύσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ σε δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών από την ίδρυσή της ως σήμερα, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια στρέφει τις επενδύσεις της στα δίκτυα νέας γενιάς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας (4G/4G+, VDSL, FTTx). Στο πλαίσιο αυτό ήδη είναι σε εξέλιξη πιλοτικό πλάνο δημιουργίας υποδομών οπτικών ινών (Fiber to the Building) σε Αθήνα και περιφέρεια.
Σε κινήσεις ενίσχυσης της παρουσίας του στο εξωτερικό θα προχωρήσει ο Τιτάνας. Το ύψος της επένδυσης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί με joint venture, εκτιμάται στα 90 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα προέλθει από την έκδοση ομολογιακού δανείου 250 εκατ. ευρώ, στο οποίο προχωρά η διοίκηση της Τιτάν. Πέρυσι οι συνολικές επενδύσεις που υλοποίησε ο όμιλος έφθασαν στα 175 εκατ. ευρώ.
Με επίκεντρο την ενέργεια, ο όμιλος Μυτιληναίος υλοποιεί επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσω της Protergia, για την κατασκευή αιολικών πάρκων, μεταξύ άλλων, σε Εύβοια και Άνδρο. Ο όμιλος και το 2016 συνεχίζει να ενισχύει τη θέση του και στις τρεις βασικές δραστηριότητες εστιάζοντας στην είσοδο σε νέες αγορές στον Τομέα των Έργων EPC, στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Τομέα Μεταλλουργίας και στην ενδυνάμωση της παρουσίας της Protergia στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο της κρίσης. Η πιο πρόσφατη επένδυση αφορά τη θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή, που λειτουργεί αιολικό πάρκο ισχύος 73,2 MW στη νήσο Άγιος Γεώργιος, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Στον κλάδο των Παραχωρήσεων ο όμιλος έχει πλέον αναλάβει ένα ικανό χαρτοφυλάκιο τριών μεγάλων οδικών έργων, στα δύο εκ των οποίων (Ιόνια Οδός και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) θα αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του στο προσεχές διάστημα (το τρίτο έργο αφορά τη συμμετοχή του Ομίλου στην Ολυμπία Οδό). Συνολικά ο όμιλος θα έχει επενδυμένα ίδια κεφάλαια περίπου 185 εκατ. ευρώ στα εν λόγω τρία έργα.
Σταθερά μεταξύ των ομίλων που διατηρούν υψηλές επενδυτικές δαπάνες στην Ελλάδα παραμένει και η Coca-Cola Τρία Έψιλον, που προχωρά στην επέκταση και εδραίωση της μονάδας του Σχηματαρίου ως μιας σύγχρονης, μεγάλου μεγέθους, παραγωγικής και διανεμητικής μονάδας, κατά το πρότυπο των mega plants του εξωτερικού, επένδυση 24 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Coca-Cola HBC θα επενδύσει 230 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 σε προωθητικές ενέργειες στα σημεία πώλησης και επικοινωνίας προς τους καταναλωτές. Επίσης, ο όμιλος ανακοίνωσε την ανάθεση στον ΟΤΕ της εγκατάστασης και λειτουργίας data center, επένδυση της τάξης των 43 εκατ. ευρώ.
Κινήσεις σε τρόφιμα – σουπερμάρκετ
Πέραν των εισηγμένων εταιρειών, η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά στη δημιουργία παραγωγικής μονάδας γιαούρτης στο Λουξεμβούργο, με μια επένδυση που θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η Nestle Hellas υλοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2015, που εστιάστηκαν κυρίως στα εργοστάσια καφέ και παγωτού. Ήδη έχει ήδη ξεκινήσει η επένδυση ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ στο εργοστάσιο καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2017. Ειδικότερα, για το 2016, οι επενδύσεις της εταιρείας αναμένεται να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η εμπορική εταιρεία ΜΕΤΡΟ, που διαχειρίζεται τα γνωστά σουπερμάρκετ My Market, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επενδυτικές κινήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ από το 2016 ως το 2018, που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων του Βερόπουλου και την επέκταση του δικτύου του ομίλου. Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή όλων των καταστημάτων Βερόπουλος σε My Market, εγκαθιστώντας νέο μηχανογραφικό σύστημα και αλλάζοντας ταμπέλες και σήμανση, ενώ με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών θα έχει δημιουργηθεί μια εταιρεία με 1,5 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών, 10.000 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 1.000 θα αποτελούν νέες προσλήψεις και ένα δίκτυο 280 καταστημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα Metro Cash and Carry.
Αντίστοιχα, η Lidl Hellas “τρέχει” πλάνο 100 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ για το νέο μοντέλο καταστήματος της αλυσίδας, το Lidl Νέας Γενιάς, ενώ σημαντικά κεφάλαια θα κατευθυνθούν και για την επέκταση των αποθηκών της σε Αττική και Τρίκαλα. Αλλά και η ΑΒ Βασιλόπουλος, μέσα στους έξι πρώτους μήνες του 2016, ολοκλήρωσε επτά ανακαινίσεις καταστημάτων και διεύρυνε το δίκτυό του με συνολικά 14 νέα σημεία πώλησης, εκ των οποίων 4 αποτελούν προϊόν οργανικής ανάπτυξης, 6 προέρχονται από εξαγορές και 4 τέθηκαν σε λειτουργία με τη μέθοδο franchise. Συνολικά ο όμιλος σήμερα λειτουργεί σήμερα 358 καταστήματα, ενώ πέρυσι υλοποίησε επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δρομολογεί επενδύσεις 66,8 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία (2017-2019), ενώ η Παπαστράτος έχει ξεκινήσει να λειτουργεί τη νέα της επένδυση, 25 εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση επτά νέων γραμμών παραγωγής και μία υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καπνού στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο. Με τη συγκεκριμένη επένδυση το εργοστάσιο της Παπαστράτος μετατρέπεται σε εξαγωγικό κέντρο, καθώς το 60% της παραγωγής κατευθύνεται πλέον σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη έως τη Σιγκαπούρη, το Μεξικό και την Ινδονησία.
Τέλος, η Elbisco επενδύει 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής φρυγανιάς στο εργοστάσιό της στη Χαλκίδα, καθώς μελλοντικά η μονάδα στο Πικέρμι δεν μπορεί να επεκταθεί, η FF Group πραγματοποίησε επένδυση 10 εκατ. ευρώ σε ιστορικής αξίας κτίριο στο Βουκουρέστι, με στόχο να λειτουργήσει εμπορικό κατάστημα, τα Αττικά Πολυκαταστήματα έχουν ξεκινήσει επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των καταστημάτων, η Ηρακλής υλοποίησε παραγωγικές επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αειφόρο αναβάθμιση του εργοστασίου του Βόλου, ενώ η Inform Π. Λύκος ολοκλήρωσε επενδύσεις 4,5 εκατ.ευρώ σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και λογισμικό.