Αδανα της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές, που έγιναν ανεκτοί από τις Αρχές παρότι η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα που πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και βομβάρδισαν το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είχαν απογειωθεί από το Ιντσιρλίκ. Από την ίδια βάση απογειώθηκε και το αεροσκάφος ανεφοδιασμού χάρη στο οποίο τα μαχητικά κατόρθωσαν να μείνουν ώρες στον αέρα, ενώ ο διοικητής της βάσης ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ προτού συλληφθεί. Χωρίς αποδείξεις, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας υποστηρίζει επίσης ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια του πραξικοπήματος χορηγήθηκαν από τις ΗΠΑ στους πραξικοπηματίες που βρίσκονταν στη βάση.
Την ευθύνη για την ασφάλεια της βάσης, στην οποία βρίσκονται 50 έως 90 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες βαρύτητας Β61, έχουν οι αμερικανικές δυνάμεις. Κατά τη χθεσινή κινητοποίηση, στην οποία ήταν έντονη η παρουσία ισλαμιστών, ακούστηκαν τα συνθήματα «Εξω η βάση» και «Κάτω οι ΗΠΑ». Επί ημέρες μετά την καταστολή του πραξικοπήματος, η βάση είχε παραμείνει χωρίς ρεύμα, καθώς οι τουρκικές αρχές είχαν θέσει ως προτεραιότητα την ανάκτηση του ελέγχου επί των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, το Πεντάγωνο είχε δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις αμερικανικών αεροσκαφών κατά του Ισλαμικού Κράτους από τη βάση του Ιντσιρλίκ άρχισαν κανονικά. Ωστόσο, οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας μόνον κανονικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Η Αγκυρα ζητάει μετ’ επιτάσεως την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και θεωρείται από την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και από τη συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων υποκινητής του πραξικοπήματος. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ, προκειμένου να παραδώσει τα στοιχεία που εμπλέκουν τον Γκιουλέν στο πραξικόπημα, ενώ παράλληλα η Αγκυρα εξέφρασε φόβους ότι ο Γκιουλέν θα μπορούσε να διαφύγει σε τρίτη χώρα. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι η έκδοση εξαρτάται από την πειστικότητα των στοιχείων που θα παρουσιάσει η Αγκυρα.
Αιτήματα για έκδοση ακολούθων του Γκιουλέν απευθύνθηκαν και στη Γερμανία, όπου θεωρείται ότι έχουν καταφύγει εισαγγελείς που πρόσκεινται στο κίνημα του ιεροκήρυκα. Παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις πραξικοπηματιών αλλά και γενικότερα ατόμων σχετιζόμενων με το δίκτυο Γκιουλέν, ανεξάρτητα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα.
Την Τετάρτη αποστρατεύθηκαν 1.700 στρατιωτικοί ως εμπλεκόμενοι με το πραξικόπημα, μεταξύ αυτών και το 40% των στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων της χώρας. Παράλληλα, επιβλήθηκε το κλείσιμο δεκάδων εφημερίδων και συνελήφθησαν 80 δημοσιογράφοι.
Τέλος, εισαγγελείς της Αγκυρας ζήτησαν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων 3.049 συναδέλφων τους δικαστικών που κρατούνται στο πλαίσιο των ερευνών για το πραξικόπημα.
Έντυπη