Σε «ναυάγιο» οδηγείται η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar. Χθες, κατά τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη με
εκπροσώπους της εταιρείας δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα και οι διαπραγματεύσεις φέρεται να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ισχύσουν τα νέα δεδομένα που έφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, τότε σίγουρα θα αποχωρήσει από τη συμφωνία η ιταλική SNAM που διεκδικεί το 17% των μετοχών.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν, χθες, ότι ο υπουργός κ. Σκουρλέτης διεμήνυσε στα στελέχη της Socar ότι εμμένει στις θέσεις του, για αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου του ΔΕΣΦΑ κατά 30% αντί 68% που έχει συμφωνηθεί. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή, έφερε και τη σχετική τροπολογία στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Οι ποσοστιαίες αυξήσεις εμφανίζονται θεαματικές, αλλά σε απόλυτες τιμές δεν ξεπερνούν το 2% της αξίας. Παράγοντες κοντά στη συμφωνία ανέφεραν χθες ότι τα επιπρόσθετα τέλη που προβλέπει η αρχική συμφωνία, ανέρχονται σε μόλις 80 ευρωλεπτά για κάθε 50 ευρώ που κοστίζει η μεταφορά ενός κυβικού αερίου από τους αγωγούς του ΔΕΣΦΑ. Πάντως, ακόμη και ο περιορισμός των αυξήσεων που επιβάλλει η τροπολογία Σκουρλέτη, σύμφωνα με τους Αζέρους, αποτελεί αθέτηση των όρων. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Περιβάλλοντος χθες κάλεσε τη Socar να επαναλάβει τις δεσμεύσεις της βάσει των νέων δεδομένων που δημιουργεί η σχετική τροπολογία.
Στελέχη της Socar προειδοποίησαν ότι η αλλαγή αυτή, για την οποία δεν ήταν ενήμερη η εταιρεία τους, αποτελεί το τέλος του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Επίσης, αποτελεί το τέλος των διαπραγματεύσεων της εταιρείας με τις ελληνικές αρχές και ότι πλέον επί του θέματος θα πρέπει να επιληφθούν πρόσωπα σε ανώτερο επίπεδο από τους ίδιους.
Στελέχη κοντά στην αποκρατικοποίηση ανέφεραν χθες ότι οι Αζέροι θα το «παλέψουν» και ότι οι ίδιοι δεν θέλουν να «χαλάσει» η συμφωνία. Δεν ισχύει το ίδιο για τους Ιταλούς της SNAM, οι οποίοι δεν «καίγονται» όσο οι Αζέροι για τη συγκεκριμένη συμφωνία. Ωστόσο, αποτελούν κλειδί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία ας σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα περισσότερο από δύο χρόνια για τον λόγο αυτό.
Προχωράει το Ελληνικό
Πάντως, χθες, έγινε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων. Υπογράφηκε η τροποποιημένη σύμβαση πώλησης του 100% της Ελληνικόν Α.Ε., η οποία θα οδηγήσει στην παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. H σύμβαση η οποία έχει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναμένεται να κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή στη χειρότερη περίπτωση μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η τροποποιημένη σύμβαση περικλείει το νέο μνημόνιο κατανόησης που συμφωνήθηκε μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, λίγο πριν από την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές.
Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος ότι θα καλυφθεί ο στόχος των εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ για εφέτος, εμφανίσθηκε προχθές ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο ίδιος ανέφερε ότι μόνον τρεις αποκρατικοποιήσεις θ’ αποφέρουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς σ’ αυτά να συνυπολογίζονται τα έσοδα από τη περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ. Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις που αφορούν τα περιφερειακά αεροδρόμια (1.234 εκατ. ευρώ), τον ΟΛΠ (290 εκατ. ευρώ) και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης (95 εκατ. ευρώ), για τις οποίες ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι οι συναλλαγές θα ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά.
Έντυπη