Απόφαση με την οποία αρνείται ότι οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στο μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας έναντι των γύρω χωρών έχουν νομική βάση εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, με έδρα τη Χάγη.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι διάφορες ενέργειες της Κίνας στην περιοχή
των νησιών Spratly μια διαφιλονικούμενη περιοχή από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, το Μπουρνέι, τη Μαλαισία και την Ταιβάν έχουν παραβιάσει την εθνική κυριαρχία των Φιλιππίνων, ενώ προκάλεσαν και ανεπανόρθωτη ζημιά στο οικοσύστημα και τους κοραλλιογενείς υφάλους.
Ήδη η Κίνα πριν την απόφαση του Δικαστηρίου κατέστησε σαφές ότι δεν θα λάβει υπόψη μια απόφαση που μπορεί να διακυβεύσει τις αξιώσεις κυριαρχίας της στη θάλασσα αυτή, διαμηνύοντας εδώ και μήνες ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση.
Η διένεξη για την περιοχή χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και οφείλεται στη δημοσίευση έκθεσης του ΟΗΕ, που αποκάλυπτε τον μεγάλο υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο της. Ορισμένες χώρες, μεταξύ τους οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Μαλαισία, κατέλαβαν παράνομα τα περισσότερα νησιά και τους υφάλους των Νανσά, αναπτύσσοντας σε αυτά στρατιωτικές δυνάμεις. Το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τις καταλήψεις αυτές.
Τη δεκαετία του 1990, η Κίνα πρότεινε την από κοινού οικονομική εκμετάλλευση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, υπογράφοντας μάλιστα το 2002 με τα μέλη του ASEAN κοινή διακήρυξη με στόχο την επίλυση των διενέξεων στη θαλάσσια αυτή περιοχή. Ακόμη και όταν κάποια από τα παραπάνω κράτη κατασκεύασαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε υφάλους και νησιά των Νανσά, η Κίνα επέλεξε στάση αυτοσυγκράτησης, αποφεύγοντας κάθε πρόκληση.