Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων περιγράφει το κλίμα που διαμορφώνεται μετά την τελευταία επίθεση
Την εκτίμηση πως μετά το νέο χτύπημα στη Γαλλία θα ακουστούν και πάλι «φωνές» που θα ζητούν «ακόμη περισσότερα μέτρα ασφαλείας εις βάρος της ελευθερίας», διατύπωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Ηλίας Κουσκουβέλης, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών
Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Θα ακούσουμε και πάλι φωνές που θα ζητούν ακόμη περισσότερα μέτρα εις βάρος της ελευθερίας. Το δίδυμο ασφάλεια-ελευθερία πάντα λειτουργεί ανταγωνιστικά και στις δημοκρατίες, υπό κανονικές συνθήκες, συμπληρωματικά. Αλλά εδώ τα πράγματα αρχίζουν και ξεφεύγουν. Θα τις ακούσουμε ξανά (τις φωνές) που θα ζητούν περισσότερους ελέγχους, περισσότερες εξουσίες για τις Αρχές ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Κουσκουβέλης.
Αφού επεσήμανε πως το χτύπημα σημειώθηκε σε μία μέρα συμβολική «όχι μόνο για τους Γάλλους αλλά και για εμάς» διότι «το τρίπτυχο Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη […] ενέπνευσε και τη δική μας Επανάσταση», ο κ. Κουσκουβέλης εκτίμησε πως «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».
«Το τελευταίο που απομένει είναι ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός των ελευθεριών, κάτι το οποίο είναι οδυνηρό και το οποίο έχει πολλές άλλες, τεράστιες συνέπειες- και στο πολιτικό και στο οικονομικό επίπεδο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο θα μπορούσε σε διεθνές επίπεδο -και μάλιστα η Χίλαρι Κλίντον κάτι τέτοιο υπονόησε- είναι ενίσχυση των συνεργασιών σε στρατιωτικό επίπεδο και να δουν τι μπορούν να κάνουν στον χώρο που βρίσκεται αυτή η οργάνωση (ενν. ISIS), η οποία όντως περιορίστηκε, χωρίς ωστόσο να έχουν παρθεί τα αποφασιστικά μέτρα ούτως ώστε να τελειώνει αυτή η ιστορία με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος».
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τελειώνοντας με το Ισλαμικό Κράτος δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν οι φανατικοί και σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται μεσομακροπρόθεσμα είναι, για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στην Ευρώπη, «καλύτερη διαδικασία ενσωμάτωσης και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε κι εμείς στον τόπο μας, πώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν έρθει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα ενσωματωθούν και θα καταλάβουν ότι βρίσκονται σ’ έναν διαφορετικό τόπο και σε διαφορετικό χρόνο εξέλιξης της κοινωνίας και της ιστορίας».