ψηφισθεί ανάλογη ρύθμιση επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις δύο πρώτες να έχουν προσκρούσει στις αντιδράσεις της τρόικας αλλά και σε επιμέρους ενστάσεις των ΑΝΕΛ.
Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου με ρύθμιση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, αποφάσισε να δώσει παράταση στα ιδιωτικά σχολεία έως το τέλος του έτους, ώστε να προσαρμόσουν τις υποδομές τους (π.χ. πυρασφάλεια) και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν στην «Κ» ότι περίπου το 30% έχει τέτοιου είδους εκκρεμότητες, που εάν δεν τις κλείσει, θα χάσει την αδειοδότησή του.
Επίσης, στα βήματα του διδύμου Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή του Τάσου Κουράκη, τους οποίους διαδέχθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο Νίκος Φίλης κατέθεσε χθες για δεύτερη φορά ρύθμιση στη Βουλή, που προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
• Οι απολύσεις μέσα στην πρώτη διετία από την πρόσληψη του εκπαιδευτικού να είναι ελεύθερες ποσοτικά και αιτιολογημένες.
• Κατόπιν και έως την εξαετία μπορεί να απολυθεί μόνο το 33% των εκπαιδευτικών που βρίσκεται σε αυτό τον χρονικό εργασιακό κύκλο. Η απόλυση πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
• Μετά τα έξι χρόνια εργασίας στο σχολείο, ο εκπαιδευτικός μπορεί να απολυθεί μόνο για διατάραξη του εκπαιδευτικού κλίματος, όπως όριζε αντίστοιχη διάταξη που είχε θεσπισθεί το 2002 και ίσχυσε έως το 2011.
• Η απαγόρευση λειτουργίας εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς και απογευματινές δράσεις (τέχνες κ.λπ.).
• Η λειτουργία των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης θα ρυθμίζεται όπως τα σχολεία. Δηλαδή, οι ημέρες διακοπών των φροντιστηρίων θα είναι όπως περίπου ισχύει στα σχολεία, όπως και το ωράριο των εκπαιδευτικών.
Η πρώτη φορά που κατατέθηκαν οι εν λόγω ρυθμίσεις ήταν την άνοιξη του 2015 επί Μπαλτά-Κουράκη, ενώ ένα χρόνο μετά (στις 18 Μαρτίου 2016) η «Κ» είχε παρουσιάσει τις ίδιες ρυθμίσεις, διά χειρός Φίλη πλέον. Και οι δύο προσπάθειες έληξαν άδοξα, αφού απεσύρθησαν. Χαρακτηριστικά, ο κ. Φίλης τις συμπεριέλαβε υπό τη μορφή ενός άρθρου στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει εκκρεμότητες στον χώρο της έρευνας και κατόπιν τις απέσυρε.
Η χθεσινή εκ νέου κατάθεση στη Βουλή αντιμετωπίστηκε θετικά από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις είναι επιβεβλημένες για να ελεγχθεί η αυθαιρεσία των σχολαρχών. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των σχολαρχών εκτιμούν ότι στην ουσία επανέρχεται η ρήτρα μονιμότητας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καθώς οι απολύσεις θα εγκρίνονται από συμβούλια (τριμελή ή πενταμελή) όπου την πλειοψηφία θα έχουν οι συνδικαλιστές και μιλούν για «δημοσιοποίηση» των ιδιωτικών σχολείων. Επίσης, μιλούν για ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ιδιωτικών σχολείων, υπενθυμίζοντας την προσπάθεια επιβολής ΦΠΑ στα δίδακτρα. Επίσης, η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφόρησε.
Έντυπη