Οι αναπότρεπτες επιθέσεις και ο «πυρήνας»από τη Θεσσαλονίκη ως την Κυανή Ακτή
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
«Προ μερικών εβδομάδων οι γάλλοι αξιωματούχοι μάς είχαν ενημερώσει ότι ο “πυρήνας” του ISIS που είχε αιματοκυλίσει το Παρίσι και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και αποτελούνταν από περίπου 35 άτομα είχε εξαρθρωθεί πλήρως. Ετσι δεν είχαν μάλλον να φοβούνται κάτι από αυτόν. Επιπλέον είχαν δημιουργήσει επαρκές οργανόγραμμα των “επαφών” και σε Ελλάδα των συνεργατών του ISIS που προσφέρουν αρωγή στους κομάντο αυτοκτονίας που έρχονται από τη Μέση Ανατολή, έτσι ώστε μέσω συγκεκριμένων στοχεύσεων να μπορεί ίσως να αποτραπεί ένα νέο μαζικό αιματηρό χτύπημα από νιόφερτους τζιχαντιστές.
Η έρευνα αυτή, σε συνδυασμό με την ασφαλή διεξαγωγή του επίφοβου για τρομοκρατικές ενέργειες Euro2016, είχε δημιουργήσει κλίμα σχετικής αισιοδοξίας τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Το επόμενο που φοβούνταν ήταν κάποιον “μοναχικό λύκο” με επίθεση σε κάποιο σημείο του δημοφιλούς ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας.
Ωσπου ήλθε η σφαγή στη Νίκαια με τον γαλλοτυνήσιο φορτηγατζή που αιφνιδίασε και σκόρπισε… απελπισία στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ενας “μοναχικός λύκος” εντελώς αφανής και εκ των έσω που αχρηστεύει κάθε προληπτικό μηχανισμό. Αντελήφθησαν ότι με τέτοιου είδους επιθέσεις οποιαδήποτε έρευνα ή προληπτική ενέργεια έχουν μικρό αποτρεπτικό αποτέλεσμα και συγκεκριμένα όρια…».
Αυτό επισήμαναν μιλώντας στο «Βήμα» στελέχη ασφαλείας και δικαστικοί λειτουργοί που παρακολουθούν τις έρευνες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Ηδη έχει γίνει ενημέρωση σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας για το «οργανόγραμμα» των επαφών που αφορά το ISIS ώστε να έχουν επίγνωση για τη δράση και το προφίλ των ευρωπαίων «μαχητών».
Την ίδια στιγμή ωστόσο συμπλήρωναν: «Η πρόκληση μαζικών αιματηρών τροχαίων ατυχημάτων από μεμονωμένα άτομα, όπως είχε συμβεί και το φθινόπωρο του 2015 στο Ισραήλ, αλλά και παλαιότερα στον Καναδά, στις ΗΠΑ και αλλού – με μικρότερες απώλειες -, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Σε ποιον οδηγό να υπάρξει έλεγχος, με ποιο κριτήριο και πώς μπορεί να αποφύγουν μια τέτοια επίθεση οι ανυποψίαστοι πολίτες; Να θωρακίσουμε τα… πεζοδρόμια και τις στάσεις λεωφορείων ή να κάνουμε καθημερινό έλεγχο ή αναλύσεις στις προθέσεις και στον ψυχισμό εκατομμυρίων οδηγών μεγάλων αλλά και μικρότερων οχημάτων; Επιπλέον, ποιος μπορεί να αποτρέψει το ότι μπορεί να έχουμε φρικαλέες αιματηρές επιθέσεις με άλλους απλούς τρόπους, καταμεσής του δρόμου, σε χώρους συνάθροισης πολιτών κ.λπ.;».
Οπως επισήμαναν άλλοι αξιωματούχοι, εδώ και αρκετό καιρό είχε επισημανθεί έντονη παρουσία εν υπνώσει πυρήνων τζιχαντιστών στη Νότια Γαλλία, κυρίως στη γαλλική Ριβιέρα και κοντά στη Νίκαια. Υπενθύμιζαν την περίπτωση 23χρονου τζιχαντιστή που είχε εντοπιστεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη Βόρεια Ελλάδα ύστερα από καβγά με οδηγό ταξί και ο οποίος κατευθύνθηκε αργότερα προς την Κυανή Ακτή όπου και συνελήφθη. Είχε μαζί του φωτογραφίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών για την ανατίναξη αεροπλάνων. Επιπλέον ποσοστό περίπου 10% των Γάλλων που πήγαν στη Συρία για να πολεμήσουν με το ISIS υπολογίζεται ότι προέρχεται από την περιοχή της Ριβιέρας. Μάλιστα, ένας πυρήνας φανατικών ισλαμιστών που είχε έδρα στις Κάννες σχεδίαζε μεγάλη επίθεση κατά τη διάρκεια του ετήσιου καρναβαλιού της Νίκαιας. Οι «ισλαμιστές της Κυανής Ακτής» θεωρούνται συνέχεια «μπλοκ» ισλαμιστών που συμμετείχαν σε πόλεμο κατά της κυβέρνησης της Αλγερίας και ύστερα κατέφυγαν στη Νότια Γαλλία.