Τελεσίγραφο με φόντο τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017
Σε μια ιδιότυπη εκεχειρία με τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., φέρεται να έχει συμφωνήσει η Αγκελα Μέρκελ, με σκοπό το
ελληνικό ζήτημα να μη θέσει σε κίνδυνο την προεκλογική της καμπάνια προς τις εθνικές κάλπες της Γερμανίας, τον Σεπτέμβριο του 2017.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η σιδηρά κυρία της Γερμανίας στις επαφές που είχε τον τελευταίο καιρό, είτε διά ζώσης είτε διά τηλεφώνου, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός» και να μην οξυνθούν τα πνεύματα σε επίπεδο αντιπαραθέσεων εντός της χώρας με την άσκηση πιέσεων σε βάρος της γερμανικής κυβέρνησης. Επίσης να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι τελευταίες αποφάσεις για την Ελλάδα ήταν σε λάθος κατεύθυνση και δεν έπιασαν τόπο οι διαπραγματευτικές πρωτοβουλίες του Βερολίνου.
Επί της ουσίας, η Α. Μέρκελ αυτό που επεδίωξε με προειδοποιητικό ύφος στις παρασκηνιακές της συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να διασφαλίσει ότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν θα βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία ως μια ιστορία αποτυχίας, που μπορεί να της προκαλέσει ζημιά στην εγχώρια πολιτική στρατηγική της ή να προσφέρει επιχειρήματα στους αντιπάλους της ότι το μέτωπο της Ελλάδας παραμένει «ανοιχτή πληγή» σε βάρος των γερμανικών συμφερόντων και, κατά προέκταση, μια ριψοκίνδυνη περίπτωση αστάθειας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος για να πείσει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι πρέπει να ανταποκριθούν με «γενναιότητα» απέναντι στις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην αναλωθούν σε εξαιρετικά επικίνδυνες αντιπαραθέσεις, με αιχμή την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, έφερε ως παράδειγμα τη Μεγάλη Βρετανία. Κι αυτό για να καταδείξει ότι η Ευρώπη, αφού άντεξε το Brexit, μπορεί να αντιμετωπίσει και το Grexit, εφόσον στο εσωτερικό της Ελλάδας δημιουργηθούν ακραία φαινόμενα πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.Το μήνυμα που μετέφερε η Α. Μέρκελ στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, συνοψίζεται στην εξής φράση: «We must ensure zero problems. There is no room for any renewal of the Greek crisis in this context». Σε ελεύθερη απόδοση: «Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα νέο πρόβλημα και ούτε κατά διάνοια για αναζοπύρωση της ελληνικής κρίσης». Το γεγονός ότι η Α. Μέρκελ θέλει να «απεγκλωβιστεί» από την ελληνική κρίση και να εξασφαλίσει με επιτυχία τον έλεγχο των πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα της αποτυπώνεται περίτρανα στα φιλικά μηνύματα που εκπέμπει εδώ και αρκετές εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, όταν αναφέρεται με κολακευτικά σχόλια στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, καθώς επίσης στις υποσχετικές που έχει δώσει ότι μετά τις γερμανικές εκλογές μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.Στο πλαίσιο αυτής της ιδιότυπης εκεχειρίας, εξυπηρετούνται οι πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες όλων των πλευρών, καθώς διευκολύνονται στην εξιστόρηση ενός αφηγήματος που δεν εγκυμονεί αμφίπλευρους κινδύνους.Σε αυτό το παρασκηνιακό αλισβερίσι μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των ηγεσιών του ανερχόμενου δικομματισμού εμπλέκονται και άλλες σημαντικές υποθέσεις με ευρωπαϊκή διάσταση, όπως η προσφυγική κρίση. Σε αυτό το μέτωπο, με τη θέληση της Ελλάδας να αποδεχτεί το κλείσιμο των συνόρων διευκολύνεται τόσο η γερμανική πλευρά απέναντι στις ακροδεξιές δυνάμεις όσο και η γαλλική κυβέρνηση, που επίσης θα βρεθεί την ίδια περίοδο σε προεκλογική φάση. Δηλαδή, η παροχή εγγυήσεων σε επίπεδο οικονομικής σταθερότητας προς την Ελλάδα ανταλλάσσεται με την αντίστοιχη διευκόλυνση στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης τόσο προς τη Γερμανία όσο και προς τη Γαλλία.
Σημειωτέον, δε, ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup η ελληνική πλευρά απέφυγε να έρθει σε ρήξη με την κυρίαρχη γραμμή των ισχυρών της Ε.Ε. και της Γερμανίας ως προς την επιβολή κυρώσεων σε Πορτογαλία και Ισπανία για τις αστοχίες που υπήρξαν στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που τους είχε επιβληθεί – και αυτό παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο ενθάρρυνε την περίφημη συμμαχία του Νότου.
Πολιτικοί παρατηρητές, αναφερόμενοι στις μυστικές συνεννοήσεις που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου ώστε το ελληνικό πρόβλημα να μην αποτελεί κάθε φορά την «αχίλλειο πτέρνα» της γερμανικής κυβέρνησης, υπενθυμίζουν ότι μια αντίστοιχη συμφωνία εκεχειρίας είχε «συνομολογηθεί» σε επικοινωνιακό επίπεδο πριν από τη διεξαγωγή των τελευταίων ευρωεκλογών. Τότε, δηλαδή, που την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας είχε ο Αντ. Σαμαράς και μετά τη συνάντηση που είχε με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο είχε προβάλει το περίφημο success story της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό άλλοθι στη Γερμανίδα καγκελάριο να ισχυρίζεται ότι στην Ελλάδα όλα «έβαιναν καλώς».
Βέβαια, εκείνη την περίοδο ο Αντ. Σαμαράς έπρεπε να αντιμετωπίσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και έναν ακόμη σοβαρό σκόπελο, που ήταν η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.