Με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, συναντώνται στην Αθήνα, αύριο, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας, από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Σκοπός της διακρατικής συνεργασίας είναι η επίτευξη του καλύτερου δυνατού
αποτελέσματος για τα δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρώπη, μέσω της κοινής διαπραγμάτευσης τιμών για τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, διασφαλίζοντας και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός δίνει έμφαση στη διακρατική συνεργασία για κοινή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία και μάλιστα κατά την εισήγησή του στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της 17ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο είχε τονίσει ότι πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα όλων η εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης των πολιτών σε φάρμακα που θεραπεύουν, ανακουφίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. «Είναι πλέον κοινός τόπος πως οφείλουμε να οργανώσουμε ένα συστηματικό διάλογο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τον επαναπροσδιορισμό πολιτικών που οδηγούν σε στρεβλώσεις, αποκλεισμούς και ανισότητες στο πεδίο της διαθεσιμότητας, τιμολόγησης, αποζημίωσης και προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων».
Σε αυτή την κατεύθυνση, είχε τονίσει, αναζητούμε διακρατικές συνέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε, μέσα από μηχανισμούς κοινής διαπραγμάτευσης, την ευχερή πρόσβαση των ασθενών μας σε φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και κοινωνικά αποδεκτές τιμές αποζημίωσης. «Μόνο μέσα από την διαφανή και ισότιμη συνεργασία μας μπορούμε να ανταλλάξουμε γνώση και πληροφορίες, να προωθήσουμε την έρευνα και τις επενδύσεις, να αξιολογήσουμε τη φαρμακευτική καινοτομία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο κ. Ξανθός, είναι «ζήτημα αξιοπρέπειας και ποιότητας του κοινωνικού κράτους να αναθεωρήσουμε τους κανόνες ενός παιχνιδιού που δεν είναι ισότιμο και δίκαιο και να μην επιτρέψουμε οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα μέτρα λιτότητας να εμποδίσουν την πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία».
Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών θα μεταβούν στην Αθήνα, σήμερα και η συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα αποτελείται από δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος τα τεχνικά κλιμάκια θα επεξεργαστούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε θέματα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA) και διαπραγμάτευσης των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων με τη βιομηχανία, προκειμένου να εισηγηθούν στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους τα άμεσα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης κοινής στρατηγικής στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής. Στο δεύτερο μέρος θα τοποθετηθούν σε πολιτικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των χωρών.