Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατίθεται στη Βουλή και συζητείται την Τετάρτη το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας για το νέο
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση καθώς προσαρμόζει στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας τον τρόπο με τον οποίο θα αμείβονται οι ΑΠΕ, θα ρυθμίζει το θέμα του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, μέσω τέλους που θα επιβληθεί στους προμηθευτές και μέσω του οποίου θα καλούνται να επιστρέψουν μέρος του οφέλους που αποκομίζουν από τη μείωση της τιμής του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά λόγω της ανανεώσιμης ενέργειας που εγχέεται στο σύστημα. Το κόστος αυτό, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, θα κυμανθεί στα 4 ευρώ ανά μεγατώρα και υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθεί από τους προμηθευτές.
Θυμίζουμε ότι στην επιβολή του τέλους έχει αντιταχθεί σθεναρά η ΔΕΗ, η οποία αντιμετωπίζει ως γνωστόν σοβαρό ταμειακό ρευστότητας πρόβλημα, με δεδομένη την προβληματική διαχείριση του ζητήματος των ανεξόφλητων οφειλών από τη γενική διεύθυνση εμπορίας της επιχείρησης.
Τώρα, το νομοσχέδιο, το οποίο έχει καλλιεργήσει θετικές προσδοκίες στην αγορά των ΑΠΕ και θεωρείται ότι μπορεί να φέρει μια νέα κινητικότητα και πνοή στην αγορά της πράσινης ενέργειας, είναι προσαρμοσμένο στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Για το φλέγον θέμα ειδικού του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, η λύση που επιλέγεται οδηγεί στο να μη χρειάζεται αύξηση του ειδικού τέλους των λογαριασμών ρεύματος ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου να εξαλειφθεί το έλλειμμα, κάτι που αποτελεί και υποχρέωση του μνημονίου. Με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται το έλλειμμα να εξαλειφθεί μέχρι το τέλος του 2017.
Εκτός όμως από τις ρυθμίσεις για τον λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, η εξυγίανση του οποίου είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγοράς, αφού μέσω αυτού πληρώνονται τα ανανεώσιμα, με το νομοσχέδιο καθιερώνεται ο νέος μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ, που θα αποτελεί έναν συνδυασμό feed in premium (δηλαδή μια πρόσθετη αμοιβή στην τρέχουσα τιμή της αγοράς έναντι μιας σταθερής επιδοτούμενης τιμής που ισχύει μέχρι τώρα) και μειοδοτικών διαγωνισμών, στους οποίους θα κατανέμεται νέα ισχύς και οι συμμετέχοντες θα κερδίζουν με κριτήριο την τιμή που θα προσφέρουν στο feed in premium. Το σχήμα που θα προωθηθεί θα περιλαμβάνει και ανώτατο όριο για την τιμή τής κάθε τεχνολογίας, επί του οποίου όσοι συμμετέχουν στους διαγωνισμούς θα προσφέρουν εκπτώσεις προκειμένου να κερδίσουν ισχύ και να προχωρήσουν τα έργα.
Ενδιαφέρον
Η αγορά των ΑΠΕ καλλιεργεί προσδοκίες ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα προκληθεί νέα κινητικότητα και επενδυτικό ενδιαφέρον. Θυμίζουμε ότι η αγορά είχε “παγώσει” τους τελευταίους μήνες, καθώς το προηγούμενο καθεστώς για την υπογραφή συμβάσεων και τον καθορισμό της αμοιβής της πράσινης ενέργειας έληξε, χωρίς να έχει προετοιμαστεί και εγκριθεί ο νέος μηχανισμός. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα κενό χρονικό διάστημα κατά το οποίο ακόμη και εάν ήθελε μια εταιρεία να επενδύσει, δεν μπορούσε (βεβαίως υπάρχουν και ανοιχτά ζητήματα με τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις).
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μετά την ψήφιση του νόμου, ένα επενδυτικό μπαράζ της τάξης των 200 έως 300 MW ώριμων έργων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται άμεσα δίνοντας νέα ώθηση στην αγορά αλλά και στην προσπάθεια να καλυφθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την πράσινη ενέργεια μέχρι το 2020.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου πάρκου της ΤΕΝΕΡΓ στον Άγιο Γεώργιο με ισχύ 73 MW, υπάρχει ένα pipeline έργων της τάξης των 300 εκατ. ευρώ από την Τέρνα Ενεργειακή, την Protergia και την ΕλΤεχ Άνεμος, που θα προσθέσουν συνολικά στο σύστημα περί τα 200 MW αιολικών.