Η περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δίνουν και ευκαιρίες από οικονομικής άποψης πλην των περιβαλλοντικών κερδών, αλλά και η ταυτόχρονη εξοικονόμηση στην πλευρά της κατανάλωσης είναι τα κύρια ζητούμενα στη μετάβαση του ενεργειακού κλάδου στη νέα εποχή, όπως αποτυπώθηκε στο ελληνογερμανικό συνέδριο “Energy Transitions in Greece and Germany – Perspectives for 2020 and beyond”. Στο επίκεντρο βρέθηκε η παραγωγή ηλεκτρισμού με αποκεντρωμένα μοντέλα και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Γερμανία: Το παγκόσμιο παράδειγμα
Το παράδειγμα της Γερμανίας έδωσε ο Andre Poschmann, υπεύθυνος για θέματα ενσωμάτωσης της αγοράς ηλεκτρισμού που μνημόνευσε την 28η Ιουλίου του 2015, όταν και το 85% της παραγωγής ενέργειας προήλθε από ΑΠΕ. Ο κ. Poschmann στάθηκε στην αναπτυξιακή πλευρά των ΑΠΕ, τονίζοντας πως έχει ανοίξει μία καινούργια αγορά εργασίας με χιλιάδες νέες θέσεις, και πως η Γερμανία έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο ενεργειακό κόμβο στην κεντρική Ευρώπη με αξιοσημείωτο εξαγώγιμο προϊόν. Στόχος πλέον κατά τον κ. Poschmann είναι “πρώτον, να ωριμάσει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεύτερον η αγορά των ΑΠΕ να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες των τελικών καταναλωτών”, με ιδιαίτερη στόχευση στην αποθήκευση ενέργειας.
Το αποκεντρωμένο μοντέλο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας που εφαρμόζεται στη Γερμανία παρουσίασε εξάλλου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας, Nils Boenigk. Τονίζοντας πως οι ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας καλύπτονται ήδη κατά 30% από ΑΠΕ, ο κ. Boenigk εξήγησε πως η παραγωγή τους λειτουργεί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. “Κλειδί” αποτελεί πάντα ο δήμος ο οποίος μπορεί να παίξει τόσο το ρόλο του εγκαταστάτη (καθώς έχει διαθέσιμη δημόσια γη), του παραγωγού με ανταγωνιστικές τιμές, του καταναλωτή για τις δημοτικές ανάγκες, αλλά και δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες.
Μέσα στον Ιούλιο το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες
Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Βερριόπουλος, ΓΓ Ενέργειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στάθηκε στο επερχόμενο (εντός Ιουλίου) νομοσχέδιο στήριξης των ΑΠΕ που θα κληθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να διορθώσει “τα ολέθρια λάθη του παρελθόντος, όπως τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν στον εθνικό λογαριασμό των ΑΠΕ” και την εξάλειψη των υπεραποζημιώσεων για την παραγωγή. Όπως είπε ο κ. Βερριόπουλος, “Οι τελικοί καταναλωτές δεν μπορούν ως υποζύγια να φορτώνονται τα ελλείμματα του λογαριασμού” και δεν νοείται το κόστος παραγωγής των ΑΠΕ να είναι ίδια με αυτή των ορυκτών καυσίμων.
Την ευκαιρία να παρουσιάσει το επενδυτικό πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ για την επόμενη πενταετία είχε και ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, Ιωάννης Μάργαρης, που μίλησε για συνολικά κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ στο πλάνο, μοιρασμένα ανάμεσα στα έργα συντήρησης και επέκτασης του δικτύου (250 εκατ. ευρώ το χρόνο) και 12 projects μετασχηματισμού με αντίστοιχο προϋπολογισμό.
Εξάλλου, από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Φώτης Βρότσης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στάθηκε κυρίως στις λύσεις για τη βιώσιμη ηλεκτροδότηση των νησιών, με διασύνδεση στο κεντρικό σύστημα όπου είναι εφικτό, και ενεργειακή αυτονομία και αποθήκευση στα μικρότερα. Μίλησε για το παράδειγμα της Ικαρίας, στην οποία το υβριδικό σύστημα ενεργειακής τροφοδοσίας θα είναι έτοιμο το 2017. Εξάλλου, έκανε αναφορά στη διερεύνηση εκ μέρους της εταιρείας, των λύσεων γεωθερμίας.”Η ΔΕΗ ανανεώσιμες έχει δικαιώματα για την ανάπτυξη 4 κομβικών σημείων γεωθερμίας και επιπλέον 120MW προς έρευνα”, σύμφωνα με τον κ. Βρότση.