Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της τουρκικής πλευράς σχετικά με την άμεση έκδοση του «αρχιτρομοκράτη» Φετχουλλάχ
Γκιουλέν, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα δεχθούν ένα μεγάλο πλήγμα. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να εστιάσει σε μια σειρά «μέτρων».
Την παραπάνω πληροφορία επιβεβαιώνουν πηγές της «Κ »από τον κύκλο του τουρκικού Προεδρικού. Οι πηγές μας τονίζουν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η Άγκυρα αδυνατεί να κατανοήσει την «διπροσωπία» της αμερικανικής πλευράς απέναντι στις νέες εξελίξεις στην Άγκυρα. Κατά την άποψη τους, η Ουάσιγκτον, η οποία δεν βιάστηκε να καταδικάσει το πραξικόπημα την νύχτα της Παρασκευής, σήμερα αποφεύγει να στείλει μηνύματα συμπαράστασης και συνεργασίας στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Η εν λόγω διστακτικότητα δεν συμβαδίζει με τα καθήκοντα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Οι κινήσεις του Προεδρικού και η απάντηση του Γκιουλέν
Χθες, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά της Ουάσιγκτον. «Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν αποδείξεις για την εμπλοκή του Μπιν Λάντεν στα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβίου;», υπήρξε η τοποθέτηση του κ. Γιλντιρίμ. Λίγο μετά, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Η αμερικανική πλευρά ζήτησε από την τουρκική πλευρά να παραμείνει εντός των συνταγματικών και νομικών πλαισίων καθώς αντιμετωπίζει τους πραξικοπηματίες. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα περί άμεσης έκδοσης του κ. Γκιουλέν. Την ίδια ώρα, οι συνεργάτες του έστελναν ηλεκτρονικά έγγραφα στην αμερικανική κυβέρνηση.
Λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ομπάμα ήρθε η πρώτη αντίδραση του κ. Γκιουλέν. Ο καταζητούμενος ζητά από την αμερικανική πλευρά να απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας.
Σήμερα, ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ εξαπολύει νέα μετωπική επίθεση κατά των ΗΠΑ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το πραξικόπημα στην Τουρκία έλαβε χώρα επειδή η Άγκυρα επέλεξε να προχωρήσει εκ νέου στην σύσφιξη των σχέσεων της με την Ρωσία. Ο ίδιος υπενθυμίζει το παράδειγμα του Αντνάν Μεντερές, ο οποίος υπήρξε θύμα του πραξικοπήματος του 1960. Την ίδια ώρα, παρόμοιες επιθέσεις έρχονται και δια μέσου του φιλοκυβερνητικού τύπου της Τουρκίας.
Τα τουρκικά αντίποινα
Οι πρώτες πληροφορίες της Κ σε ότι αφορά τα ενδεχόμενα αντίποινα της τουρκικής πλευράς αφορούν κυρίως την στρατηγική σημασία των δυο χωρών σε διάφορα πεδία. Οι πηγές μας τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διακοπεί η συνεργασία των δυο χωρών. Ωστόσο, αντιμέτωπη με αδιάλλακτη στάση των ΗΠΑ, η Τουρκία ενδέχεται να υποχρεωθεί να «επιβραδύνει» την συνεργασία σε διάφορα μέτωπα και να αναζητήσει «εναλλακτικές στρατηγικές».
Λ.χ. η Τουρκία θα μπορούσε να «επιβραδύνει» την υποστήριξη και την συνεργασία που παρέχει στις ΗΠΑ σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα θα μπορούσε να στρέψει τα βλέμματα της στην Μόσχα και στην Τεχεράνη. Ακόμη, τα τουρκικά αντίποινα θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο «πονοκέφαλο» για τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον.