«τουρκική σχιζοφρένεια».
Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως υπεραμυνθεί της παροχής ασύλου σε εξόριστους υποστηρικτές της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, η οποία ανετράπη πραξικοπηματικά το 2013. Ωστόσο, μεταξύ αυτών βρίσκονται ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Γκαμάα Ισλαμίγια, η οποία τη δεκαετία του ’90 είχε προβεί σε τρομοκρατικά χτυπήματα και σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους πολλοί εξ αυτών σήμερα υποστηρίζουν παρακλάδια της Αλ Κάιντα στη Συρία. Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο σημαντικότερο από αυτά, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, χαρακτηρίζοντας «ακατάλληλο» τον χαρακτηρισμό του ως «τρομοκρατική οργάνωση», ερχόμενος σε αντίθεση με τη νέα του στάση εναντίον του ISIS. «Ολα αυτά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, διότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ και υποτίθεται ότι οφείλει να είναι αλληλέγγυα με τη Δύση στον αγώνα κατά του κοινού εχθρού», ανέφερε σχετικά ο Τζόναθαν Σάντζερ, αντιπρόεδρος του think tank «Ιδρυμα για την Αμυνα των Δημοκρατιών».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ριφάι Αχμέτ Τάχα, πρώην συνεργάτη του Οσάμα Μπιν Λάντεν και κατοπινού συμβούλου Σύρων ισλαμιστών ανταρτών, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στην Τουρκία ως υποστηρικτής του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, μετά την ανατροπή του. Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας δηλώνει αδελφοποιημένο με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ ο Ερντογάν παρουσιάζει τον εαυτό του ως προστάτη όλων των καταπιεσμένων μουσουλμάνων ανά τον κόσμο, δύο δεδομένα που διευκόλυναν το πέρασμα προσώπων όπως ο Τάχα στην Τουρκία. Τον περασμένο Απρίλιο, ενώ βρισκόταν στη Συρία για να βοηθήσει στην επίλυση μιας διαφωνίας μεταξύ του Μετώπου Αλ Νούσρα και άλλων ισλαμιστικών ομάδων, ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο των ΗΠΑ άνοιξε πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του, σκοτώνοντας τον ίδιο και τους τέσσερις συντρόφους του. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τάχα ήταν συνδεδεμένος με την οργάνωση Κορασάν, ενός παραρτήματος της Αλ Κάιντα στη Συρία και ήταν καταζητούμενος της Ουάσιγκτον από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν κατονομάστηκε από Αμερικανούς εισαγγελείς ως βασικός συνδιοργανωτής σχεδίων της Αλ Κάιντα εναντίον πληθώρας αμερικανικών στόχων. Επιπλέον, ήταν ηγέτης της Γκαμάα Ισλαμίγια το 1997, όταν η οργάνωση σκότωσε 58 τουρίστες στο Λούξορ της Αιγύπτου, και ενεπλάκη σε πολλές συνωμοσίες που στόχευαν στη δολοφονία Αιγύπτιων ηγετών.
Η σημερινή στάση της Αγκυρας φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα χρόνια παράπονα εναντίον της για την στήριξή της σε οργανώσεις χαρακτηρισμένες από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατικές, όπως η Χαμάς, πολλά μέλη της οποίας έχουν βρει επανειλημμένως άσυλο στην Τουρκία. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τα παράπονα αυτά ως υποκριτικά, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ και η Δύση γενικότερα, παρέχουν οπλισμό και χρήματα σε κουρδικές οργανώσεις, τις οποίες το τουρκικό κράτος θεωρεί τρομοκρατικές.
Έντυπη