Σύσταση προς την Κριστίν Λαγκάρντ να μην υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωζώνης κάνει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office – IEO) του Ταμείου με έκθεση που παρέδωσε στα
μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου ενόψει και της διαπραγμάτευσης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η έκθεση είναι μία απολογιστική έρευνα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε όλα τα προγράμματα που συμμετείχε στην Ευρωζώνη και ήλθε με καθυστέρηση αρκετών μηνών. Η έρευνα διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια και αποτελεί μία σημαντική προσπάθεια να αξιολογηθεί η εμπλοκή του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή κρίση.
Όπως αποκαλύπτει η Real News η έκθεση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου το διήμερο 19 – 20 Ιουλίου.
Στο κομμάτι για την Ελλάδα η έκθεση καταγράφει με λεπτομέρεια όλα τα γεγονότα από το 2010. Το IEO επικεντρώνεται στην καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του τεράστιου δανειακού βάρους της Ελλάδας που όπως σημειώνει έγινε για καθαρά πολιτικούς λόγους δύο χρόνια αργότερα, το 2012.
Η έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, ωστόσο αποφεύγει να κριτικάρει ευθέως τη “συνταγή” που χορηγήθηκε στη χώρα μας και εστιάζει στο μείζον θέμα των προβληματικών σχέσεων μεταξύ των μελών της τρόικας και κυρίως μεταξύ του ΔΝΤ και τη Κομισιόν, κατηγορώντας την τελευταία για έλλειψη εμπειρίας στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων.
Οι εισηγήσεις του ΙΕΟ κινούνται προς την κατεύθυνση του τι μπορεί να κάνει καλύτερα το Ταμείο. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να αποφεύγονται οι πολιτικές πιέσεις στις τεχνικές αναλύσεις, να υπάρχει καλύτερη επόπτευση και διαφάνεια των προγραμμάτων, να βελτιωθεί το σύστημα παρακολούθησης των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, να μη λαμβάνονται αποφάσεις υπό καθεστώς πίεσης και, τέλος, να αναπτύξει το ΔΝΤ μια πολιτική για το πώς θα θα αντιμετωπίζονται οι οικονομικές ενώσεις όπως η Ευρωζώνη.
Σήμερα το ΔΝΤ πιέζεται σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία, να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, αλλά η Κρ. Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει εξαίρεση και ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι του, που προϋποθέτουν βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.